Slik ble «Aftenstjernen» til

Vår nye serie som kommer i januar, Aftenstjernenhar handling fra Bergen på begynnelsen av 1900-tallet. I samme by bor også forfatter Jenny Micko, noe som var til stor hjelp da hun gjorde research til serien. Her forteller Jenny hvordan Aftenstjernen ble til!

Jenny

Aftenstjernen begynte med navnet. Det var det første som kom til meg da jeg bestemte meg for å prøve å skrive en serie. Aftenstjernen lyser klarest står det inngravert på medaljongen til Blanca, det eneste hun har igjen etter moren sin. Men hva betyr egentlig inskripsjonen? Blancas søken etter sitt opphav er den røde tråden gjennom hele serien.

Fascinert av mentalsykehus

Jeg tenkte mye på Blanca da jeg planla serien. Hvem er hun, og hva hun vil? Etter hvert ble hun veldig tydelig for meg, og da visste jeg også hvilke miljøer jeg ville at serien skulle utspille seg i. Miljøer jeg selv finner umåtelig spennende, og gjerne ville vite mer om.

Jeg er svært fascinert og skremt av hvordan mennesker med sinnslidelser har blitt behandlet gjennom tidene. I Bergen ligger det en psykiatrisk klinikk, Sandviken sykehus. Den fantes allerede på Blancas tid, men da het den Neevengården. Det måtte jo bli spennende å befolke et helt mentalsykehus, med pasienter, leger, sykepleiere, portører og vaskepiker!

Neevengården i vinterskrud

Karakterene krever sin plass

Å skape karakterene er det jeg synes er aller gøyest med å lage en serie. Det er så forunderlig hvordan det til å begynne med kan være vanskelig å finne ordene og flyten til nye karakterer, men når jeg blir kjent med dem får de et eget liv og begynner å ta egne valg, uten at jeg har noe jeg skal ha sagt. 🙂

Selv om jeg alltid lager en synopsis, det vil si en plan over hva som skal skje i hver bok, er det ikke uvanlig at det skjer uventede ting. Her om dagen la min mann merke til at jeg så forbauset ut der jeg satt ved tastaturet. Jeg fortalte at Blanca hørte en stemme fra andre siden av veggen, og at hun spurte hvem som var der. Personen bak veggen svarte: «Jeg er kjerringa til Sturla.» Hvorpå min mann spurte: «Hvem er kjerringa til Sturla?» Og jeg svarte: «Jeg aner ikke, men jeg regner med å finne det ut.» Den natten lå jeg lenge og funderte på hvem dette kvinnemennesket kunne være, og hvorfor hun presenterte seg på en slik merkelig måte. Og jeg fant det ut! Men det er altså helt utrolig hvordan en karakter plutselig kan dukke opp og kreve sin plass.

Mystisk teaterverden

Lotta er min andre hovedkarakter, og hun ble skapt som en motpol til Blanca. Lotta kommer fra en privilegert familie og åpner dører til en annen og mer luksuriøs verden. Det andre miljøet jeg ville derfor ville dykke ned i, var teatermiljøet. Jeg har alltid syntes at det ligger en mystikk over teaterverden, samtidig som det er en glimrende grobunn for sjalusi, maktkamp og intriger.

Det gamle theater i Bergen. Fra boken «I Edvard Griegs tid.»

Da jeg hadde kommet så langt i hodet mitt, at både hovedkarakterene og miljøene var på plass, var det på tide å gjøre research. Jeg kjøpte bøker som skildret livet i Bergen på tidlig 1900-tall, lånte enda flere bøker fra min svigerfar og brukte internett for alt det var verdt. Sakte, men sikkert vokste bok etter bok frem, universet ble mer og mer virkelig, og Blanca og Lotta ble mine gode venner.

Nå er det like før du som leser skal få gå inn i min verden, og jeg er mildt sagt spent!

Jenny

Godt brukte researchbøker.

Lyst til å abonnere på Aftenstjernen?

Få første bok i abonnementet HELT GRATIS!

Som abonnent på Aftenstjernen nyter du godt av flere fordeler du ikke får ved å kjøpe bøkene i dagligvarehandel eller kiosk. Den første boken i abonnementet ditt er alltid gratis. Og har du allerede begynt å lese serien, kan du selv velge hvilken bok abonnementet skal starte på!

Klikk her for å abonnere.