Hvor får du alt fra, Jenny?

Hvordan klarer du å skrive så spennende? Hvordan finner du ut av hva du skal skrive om? Disse spørsmålene får forfatterne våre ofte, og her gir Jenny Micko deg et svar på nettopp det! ?

Hvor får du alt fra?

Det er et spørsmål jeg har fått mange ganger etter at jeg begynte å skrive bøker. Å svare at jeg har livlig fantasi er for så vidt sant, men kanskje blir det et litt for enkelt svar. Derfor har jeg nå fundert godt og lenge for å finne ut hvor alt egentlig kommer fra.

Jeg tenker at research er et nøkkelord. Ikke bare får jeg vite hvordan ting faktisk var i Bergen i 1907, der Blanca og Lotta lever sine liv, men gjennom å lese om tiden og se på bilder, får fantasien et godt spark i bakenden.

Hvilke miljøer vil jeg skildre?

Noe av det første jeg gjorde da jeg skapte Aftenstjernen var å bestemme meg for hvilke miljøer jeg ønsket å skildre. Og da utgikk jeg ganske enkelt fra meg selv. Hva synes jeg det er spennende å lese om? Slik ble det til at mentalhospitalet Neevengården og det gamle teateret ble sentrale miljøer i serien.

For mange år siden besøkte jeg en venn som ikke hadde det godt, og derfor var innlagt på Sandviken sykehus i en periode. Da jeg fikk vite at hospitalet åpnet allerede i 1891 og den gang het Neevengården, begynte jeg å fundere over hvilke mennesker som ble innlagt der på den tiden, og hvordan de ble behandlet. Det ville jeg vite mer om!

Teateret som fantes i Bergen i 1907 ble kalt for Komediehuset, en vakker trebygning med plass til 800 teatergjester. Her startet Ole Bull det første norskspråklige teateret i 1850, og det fungerte som læreanstalt for både Henrik Ibsen og Bjørnstjerne Bjørnson. Hadde jeg bare kunnet gå inn og lytte til historiene i veggene, men Komediehuset gikk tragisk nok tapt da det ble bombet av et britisk bombefly i 1944.

Så fikk jeg vite at det var blitt laget en modell av det ærverdige teaterbygget. Besøket på museet der modellen står, ga mer enn jeg hadde håpet på. Da jeg fikk øye på en lykt, ble jeg straks nysgjerrig. Det viste seg å være en type lykt som teatergjestene brukte til og fra teateret. Fantasien tok fart, og den fantasien ble til en scene i Aftenstjernen …

Jeg plasserte meg i skjul av et stort tre, slik at jeg fikk stå i fred og betrakte og ta inn atmosfæren. Straks så jeg dem, de fine damene og herrene på vei til aftenens forestilling. Det var mennene som bar lyktene, og de så ut som ildfluer i høstmørket. Damenes silkeskjørt knitret, og det lå en forventning i luften …  

Jeg lever meg veldig inn i historien jeg skriver, og jeg tror det er derfor den blir til noe mer enn bare ord på papir. Du kan lese deg til mye og se på bilder til øynene svir, men det viktigste er følelsene du legger i historien din, og følelsene trenger du ikke å gjøre research for å finne. De bor i allerede i deg. ❤

Jenny


Lyst til å abonnere på Aftenstjernen?

Få første bok i abonnementet HELT GRATIS!

Som abonnent på Aftenstjernen nyter du godt av flere fordeler du ikke får ved å kjøpe bøkene i dagligvarehandel eller kiosk. Den første boken i abonnementet ditt er alltid gratis. Og har du allerede begynt å lese serien, kan du selv velge hvilken bok abonnementet skal starte på!

Klikk her for å abonnere.