Bli med Pia på ystekurs!

Da Pia Pedersen, forfatteren av Skjebnestier, for n’te gang ikke ante hva hun ønsket seg til jul, ønsket hun seg rett og slett et gavekort hos Lizas Småbruk. Der var Pia på ystekurs, og det ble en fantastisk opplevelse!

Kjære lesere!

Helt fra tidlig i ungdomsårene har jeg vært fascinert av hvordan produkter og gjenstander blir laget helt fra bunnen av. I dag er nesten alt vi kjøper enten ferdig eller halvferdig, og de aller fleste av oss ville nok blitt ganske hjelpeløse hvis vi plutselig ikke kunne vandre inn på butikken og bare velge ut det vi trenger lenger.

Tenk så mye kunnskap som har gått tapt! slår det meg da.

Vi skal faktisk ikke så mange generasjoner tilbake i tid før forfedrene våre dyrket og produserte det de trengte selv, hjemme på gården. Etter at jeg begynte å skrive på Skjebnestier, der handlingen starter i 1910 på et lite småbruk, har jeg blitt enda mer bevisst på hvor mye jeg ikke kan. Jeg har brukt mye tid på research for å finne fremgangsmåter som helt sikkert «satt i fingrene» på samtlige av oldemødrene mine, og det syns jeg er ganske synd.

Så da jeg for n’te gang ikke ante hva i all verden jeg skulle ønske meg til jul, ønsket jeg meg rett og slett et gavekort på kurs hos Lizas Småbruk. ?

Lizas Småbruk ligger på Jevnaker, i underkant av en time nord for Oslo. Der bor en familie på fem som dyrker og produserer mesteparten av det de trenger til eget bruk. I tillegg holder Liza kurs i alt mulig fra kjøkkenhager til pølselaging og surdeigsbaking.

Jeg klødde meg lenge i hodet før jeg til slutt valgte å gå på ystekurs, og det angrer jeg ikke på!

For et utrolig koselig sted, og for en kunnskapsrik dame Liza er. Jeg er helt sikker på at hun til og med kan mer enn disse nevnte oldemødrene mine. ?

Yoghurt, smøreost og fetaost

Ystekurset var på én dag, og vi lagde både yoghurt, smøreost og fetaost, og det beste av alt var at melken vi brukte kom rett fra kua!

Her varmes melken opp. Vi måtte hele tiden passe på at temperaturen var riktig. Det skulle være forskjellige temperaturer på de forskjellige produktene.

Her avkjøles yoghurten i snøen. Melken den er laget av ble først varmet opp i vannbad og deretter syrnet i stekeovnen. Yoghurten ble ekstra god da jeg rørte inn litt hjemmelaget jordbærsyltetøy i den. ?

Her siles overflødig væske ut av smøreosten ved bruk av et tørkle og en sil. Etterpå tilsatte vi ønsket krydder.

Etter å ha skåret fetaosten i terninger, skulle vi røre så forsiktig som mulig i den, og det beste redskapet til det var hendene. Snakk om å lage mat med kjærlighet. ❤

Slik ble fetaosten seende ut til slutt. Det vanligste er å lage den av geitemelk, men denne ble laget av kumelk, og den smakte helt himmelsk. ?

Men min absolutte favoritt ble smøreosten. Her skal den nytes sammen med en deilig kopp med te!

Og apropos mat som nytes. Lunsjbordet hos Lizas Småbruk besto blant annet av hjemmelaget surdeigsbrød, diverse typer syltetøy og saft fra gården, hjemmelagede oster, spekeskinker, leverpostei og fermentert surkål. Samt en deilig salat med grønnsaker fra gården. Nam, nam!

Til slutt vil jeg si tusen takk til min kjære mamma og til min kjære mann for verdens fineste julegave! Og tusen takk til Liza, som nå har blitt den første jeg spør hvis det er noe jeg lurer på angående metoder og arbeid på et småbruk i gamledager. Liza kan nemlig svare på alt, hun. ?

Og til dere som ikke vet hva dere ønsker dere til bursdag eller jul, er det ingen dum idé å ønske seg et kurs hos Lizas Småbruk!

Klem fra Pia

PS: Har du også lyst til å lære deg å yste, sylte, safte, bake, slakte, partere eller lage pølser? Her kan du lese mer om Lizas småbruk og alle de spennende matkursene Liza holder: www.lizassmåbruk.no