Vi (og Jordbærdamene) elsker vafler!

Glad i vafler? Da er det lykkedagen din! I dag er det nemlig DEN STORE VAFFELDAGEN! 

Vaffeldagen markeres over store deler av Europa den 25. mars, og det var faktisk svenskene som begynte å feire den. Det finnes to forskjellige forklaringer på hvordan vaffeldagen ble til:

Vårfrudagen er feiret den 25. mars helt siden 500 år etter Kristus. Dette var dagen Maria fikk beskjed av engelen Gabriel om at hun var gravid med Jesus. 25. mars er det nemlig nøyaktig ni måneder til Jesu fødsel. Historien forteller at hvis man uttaler «vårfrudagen» litt slurvete på svensk, blir det «vaffeldagen», og vipps var vaffeldagen oppfunnet! Beviset på at denne historien er sann, er at vaffeldagen aldri ble en tradisjon i Skåne. Der kalles nemlig Vårfruedagen for Fruedag …

Den andre forklaringen på at vaffeldagen er 25. mars, er at denne datoen markerer skillet mellom vinter og vår. Rundt denne tiden begynte hønene å legge egg igjen, og tilgangen på egg ble dermed større. Dette ble feiret med litt ekstra vaffelkos. 🙂

Nederst i innlegget finner du oppskriften på noen knallgode rømmevafler!

JORDBÆRDAMENE ELSKER VAFLER!

I flere av seriene serveres det vafler både titt og ofte – i Jordbærdamene er det blant annet en god del vaffelsteking.

Vi har funnet frem to fornøyelige scener fra serien som begge involverer vafler:

JORDBÆRDAMENE 10 – Damene spiser vafler mens de prater om fruktbarhetsgrotten i Napoli: 

Henny skjenket kaffe og sendte rundt fatet med vafler. Hun hadde ennå ikke tatt stilling til om hun selv ønsket å dra til fjells. Det var ikke ofte hun hadde anledning til å bo på hotell.

Det var noe annet hun også gjerne ville kunngjøre nå som alle var samlet. Henny satte seg rolig ned og lot blikket vandre mellom de andre damene. Så fylte hun lungene med luft og slapp nyheten: «Jeg venter barn!»

Dina smilte. «Jeg også!»

Lykkeønskningene kom fra alle kanter. Glade stemmer fylte stuen. Stemningen ble munter.

«Man skulle tro det var smittsomt,» lo Kirsti. «Eller at dere har tatt en tur til Napoli i sommer.»

«Det var nå ellers du som skulle til Napoli,» sa Birgit.

«Hva er det med Napoli?» spurte Dina og la til: «Altså hva er sammenhengen mellom gravide kvinner og Napoli?»

Kirsti så forbauset på dem. «Vet dere ikke det?»

«Nei, det er derfor vi spør.»

«Det sto en artikkel i Hjemmet,» opplyste Kirsti. «Kvinner som ønsker seg barn kan besøke den grønne grotte ved Amalfi sør for Napoli. Vel fremme skal hun vaske føtter og ansikt tre ganger i undergjørende vann i grottens høyre hjørne, før hun avslutter seansen med å drikke tre slurker.»

«Og hva skal mannen foreta seg?» spurte Dina.

Alle brast i latter. Enda flere lystige bemerkninger avstedkom. Og mere latter.


JORDBÆRDAMENE 14 – Dina foreslår at Birgit skal steke vafler når hun får besøk av broren til Jon og kona hans, men det er ikke godt nok…:

Etter at Gitte hadde våknet og fått stell og mat, ruslet de til lekeplassen. Birgit var allerede på plass, sammen med Tom, Åse og Ronny. Mens barna boltret seg i lekeapparatene, satte Dina seg ved siden av Birgit og tente en sigarett.

«Jeg blir aldeles yr av dette finværet,» sa Dina.

«Jo da,» svarte Birgit. «Men vi får besøk av broren til Jon og kona hans i kveld, og jeg aner simpelthen ikke hva jeg skal servere.»

«Stek vafler,» foreslo Dina.

«Jeg tror du er på styr! Du må da skjønne at jeg blir nødt til å servere noe langt mer avansert enn vafler. Jeg har da fortalt deg gjentatte ganger hvor nebbete og ufyselig dette kvinnemennesket er.»

Dina kjente til at Birgit ikke syntes om svigerinnen.

«Derfor behøver du ikke å anstrenge deg.»

«Nettopp av den grunn må jeg legge meg i selen. Nå skal de visstnok få fjernsyn også. Kan du tenke deg? Hun kommer til å briske seg til hun blir grønn i fjeset.»

Dina blåste foraktelig.

«Fjernsyn er oppskrytt. Ikke har de ordinære sendinger heller. Foreløpig er det bortkastet penger å anskaffe seg et slikt apparat.»

«Det vet jeg vel. Men fjernsynet er uansett et statussymbol.»

«Når damen blir lei av å se de samme prøvesendingene, forstår hun nok at det bare dreier seg om et nytt møbel som må tørkes støv av.»


Rømmevafler

Du trenger (for 12 vafler):

  • 4 dl melk
  • 2 dl lettrømme
  • 4 egg
  • 6 dl hvetemel
  • 2 ss vaniljesukker
  • 1 dl sukker
  • 1 ts salt
  • 1 ts malt kardemomme
  • 100 meierismør

Bland alle ingrediensene (bortsett fra smør) til en jevn røre. La røra svelle i minst en halv time. Smelt smøret og rør det inn.

Stek og nyt! 

0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *