En liten hilsen fra Merete

Vi har stilt Merete Lien noen spørsmål før lanseringen av Tårnsvalene 

1. Vi vet du er tilbake i din fødeby Bergen, hvordan trives du?
Det føles både riktig og godt å være tilbake til Bergen etter 26 år. Samtidig er jeg glad for at jeg har opplevd å bo på et mindre sted, ved havet – som jeg gjorde i Kragerø. Jeg har mange gode minner derfra. Kystlandskap betyr mye for meg, men nå bor jeg i byen – dog med sjøen i nærheten. Antagelig trekkes vi tilbake til røttene våre når vi blir eldre. Bergen er full av minner – fra barndom og ungdom. Den er også full av historie – noe som er min store interesse utenom skrivingen.

2. Jomfruland er et viktig sted både for Barn av stormen og Rosehagen. For Tårnsvalene også?
Jeg må nok si at Jomfruland har gjort et helt spesielt inntrykk på meg. For meg er det et magisk sted, som jeg har besøkt jevnlig gjennom årene. De første gangene jeg var der, begynte historien om losdatteren Agnete å leve i meg. Det ble til romanserien Barn av stormen. Den inneholder en intens kjærlighetshistorie, men også en slektsfeide, forbrytelser – og mystikk. Mange lesere gav inntrykk av at de gjerne vilIe vite mer om hovedpersonene. I min nye serie bringer jeg inn personer som kan røpe nettopp dette, og den gamle historien kompliserer den nye – ettersom fortiden og slektshistorien former også menneskene som lever på Jomfruland rundt 1898. Fortiden utspiller seg på en ny måte.

3. Du deler interessen for foto med en av karakterene i serien, har du alltid vært interessert i foto?
Ja, jeg har alltid vært interessert i foto – både historikken og teknikken – men mest av alt er jeg fascinert av at vi kan se fortidens mennesker så livaktig til stede. Mange av de tidlige fotografene i Norge var kvinner, og det bruker jeg i Tårnsvalene.

4. Har du fått tid til noe ferie i sommer nå som du skal lansere din nye serie?
Jeg har ikke hatt mye ferie i år, men jeg har besøkt to deilige kysthotell som jeg bruker i «Tårnsvalene» – dog under andre navn.

5. Mange lesere spør om antall bøker i din nye serie, vil du si noe om det?
Når det gjelder lengden på serien, er jeg sikker på at den ikke blir av samme lengde som Rosehagen. Etter min mening er det mye vanskeligere å skrive en så lang historie enn en kort. Man må holde tungen rett i munnen og arbeide med et detaljert kartotek. At Rosehagen ble så lang, skyldes at den egentlig er tre-fire serier i en. Jeg har fortalt Emilys, Jennys, Konstanses – og etter hvert Lucies historier. I Tårnsvalene er det tre søstre, men deres historie er så sammenvevd at det dreier seg om en historie – følgelig blir den ikke spesielt lang. Jeg kommer ikke til å gå over til neste generasjon.

Hilsen Merete


Bli abonnent på Tårnsvalene – få lekkert halskjede og gratis seriestart i gave!

 Alle som abonnerer på Tårnsvalene får et nydelig halskjede med to svaler og en delikat perle – HELT GRATIS OG UFORPLIKTENDE. I tillegg er selvfølgelig første bok i abonnementet gratis.

Klikk her for å abonnere på Tårnsvalene.