Oppskrift på tradisjonsmat

Fleskepannekaker 

Bok 20 er i salg!

Pannekaker hører med til barndommens gode minner, helst da med blåbærsyltetøy eller noe annet søtt tilbehør. Med arbeidsfolk i kosten var det nok like vanlig å servere stekt flesk sammen med pannekakene, og gjerne også en kraftig ertesuppe.

Flesket kan godt serveres ved siden av, i skiver eller terninger, så kan de som heller ønsker noe annet sammen med pannekakene, få det.

Dette trenger du (4p.): 

3oo g lettsaltet flesk eller bacon
1,5 dl hvetemel
5 egg
5 dl melk
Salt
Smør til steking

Egg, mel, melk og en klype salt er alt du trenger for å lage pannekaker.

Slik gjør du: 

Bland røren godt. Ta eggene i melken og tilsett melet litt og litt sammen med en klype salt, rør godt så det ikke blir klumper, bruk gjerne kjøkkenmaskin om du har det. Sett røren kjølig til svelling mens du steker flesket.

Flesk/bacon stekes i varm panne til det er brunt og sprøtt, ta det ut av pannen og la det renne av på en tallerken med tørkepapir.

Om noen vil ha pannekake med syltetøy og uten flesk, kan flesket stekes for seg og serveres ved siden av, til de som vil ha.

Pannekakene stekes i varm panne der du først tar i godt med smør. Lag gjerne noe tykkere pannekaker enn det som ellers er vanlig, da er det også lettere å snu de uten at de går istykker. Så snart røren er i pannen legger du biter av det stekte flesket ut over pannekaken. Snu og stek på begge sider. Det går også bra å servere det stekte flesket ved siden av pannekakene, om noen rundt bordet foretrekker pannekakene på tradisjonelt vis, for eksempel med syltetøy.

Pannekakene servers med det samme, varme. På Anna fra Røros sin tid var det vanlig å spise fleskepannekaker sammen med ertesuppe. Det går bra også i våre dager.

Vil du pynte med grønt, går det bra å strø litt gressløk over både pannekakene og suppen.

Vel bekomme!