Willy Ustad på Litteraturhuset!

Willy Ustad er en av Norges mest leste forfattere. Han har skrevet bøker i mange ulike sjangere, og de siste bøkene hans var i serien Sagaen om Eyvind Bolt.

Willy fikk både talerstol og mikrofon, men foretrakk å sette seg ned til publikum og snakke direkte med leserne sine.

Willy bor på et småbruk i Trøndelag, men kom til Oslo for å holde foredrag på Litteraturhuset lørdag 28. september. Han snakket om det å være forfatter, hvordan han jobber med tekst, historie og research – samt om seriebøkenes historie og rolle i dagens Norge.

Han briljerte med sine kunnskaper om skriving og norgeshistorie. Willy er en mester i å finne «svarte hull» i historien, der vi ikke vet (eller vil vite) hva som har skjedd, men hvor han finner ut hva som må ha skjedd og dikter videre på det. Vi fikk høre om alt fra drapstruslene han fikk da han jobbet med serien Fire søsken fra etterkrigstiden, til forsøk på gjenopplivning av lik i tidligere tider med tobakk på unevnelige steder.

Etter foredraget var det tid for signering. Denne leseren hadde med seg en stabel av Willys ungdomsbøker fra science fiction-serien Vokterne – og leser og forfatter fant virkelig tonen!

Willy har i sitt arbeid som forfatter blitt kjent med mange mennesker og fått innblikk i flere tragiske skjebner, og han behandler dem med den verdigheten og respekten ethvert medmenneske fortjener. Samtidig har han en ypperlig sans for humor, og ikke minst galgenhumor. Latteren satt løst hos både forfatter og publikum – og ga en helt egen kontakt mellom Willy og leserne hans.

Fredag kveld var Willy ute på restaurant Lorry bak Slottsparken og spiste middag med redaktør Lisa og konsulent Tonje. What happens at Lorry, stays at Lorry – for Willys neste bokprosjekt er foreløpig hemmelig!