Bli kjent med Torill Thorup!

Vi er så glade for å gi ut den vakre serien Arvesølv igjen, og tok en prat med vår kjære forfatter Torill Thorup for å få vite litt mer bak denne lanseringen ? 

  1. Arvesølv lanseres på nytt den 13. desember. Hvordan oppleves det?

Jeg synes det er veldig stas at det igjen blir blåst liv i historien om Yngvil, Dina, Harald og alle de andre karakterene. Det er snart 13 år siden første bok ble utgitt, og jeg skrev om dem i mange år. De ble en del av livet mitt, og jeg har savnet flere, kanskje spesielt villstyringen Dina.

  1. Handlingen er lagt til Eidsfoss i Vestfold. Hvorfor valgte du det stedet?

Jeg hadde gått tur i området mange ganger. Jeg forsøkte å forestille meg hvordan det så ut der i 1870-årene; masovnen som brant, kullkjøringen, arbeiderboligene fulle av folk som arbeidet på Jernverket, den staselige Hovedgården der direktøren bodde – alt sammen plassert rundt den vakre innsjøen, Eikeren. Det er nydelig i Eidsfoss sommer som vinter, og det er spesielt magisk å rusle der om våren når hvitveisen blomstrer. Da går tankene til både Carl Larsson og Astrid Lindgrens verden.

  1. Hvordan fikk du ideen?

Ofte får jeg ideen til en ny serie basert på et indre bilde. I Inga Svartdal så jeg for meg en følelseskald far som ble sittende igjen med en gård, to sønner og et nyfødt pikebarn han ikke tålte synet av etter hustruens død. I Livet på Solhaug var det et fantasibilde av en blind morfar som ikke klarte å redde barnebarnet sitt fra å drukne. I Arvesølv, derimot, så jeg far, mor og søster bli drept da vognen deres raste ned en bratt skråning. Jeg forandret det til å gjelde bare én viktig person i Yngvils liv, men det er en hendelse som får store konsekvenser for henne.

  1. Kan du fortelle om hovedpersonen, Yngvil?

Jeg ville ha en rolig og fornuftig hovedperson i Arvesølv. I begynnelsen er Yngvil nokså forsiktig og beskjeden, men hun utvikler seg og blir sterkere og modigere. Derfor introduserte jeg Dina – som er Yngvils rake motsetning. Det blir temperament og gnist når de to kvinnene møtes, og det var mange konfliktfylte episoder jeg hadde stor glede av å skrive.

  1. Hva er viktig i dine serier, og spesielt i Arvesølv

Jeg begynner alltid det første kapittelet med en dramatisk hendelse, gjerne med rask dialog for å få leseren rett inn i handlingen. Mine serier inneholder en gåte fra fortiden som hovedpersonen må nøste i. Det gjelder også for Yngvil: Hun vil finne ut hvem som var farens fiende – og dermed også hennes – og hun er svært nysgjerrig på uvennskapet mellom faren og broren hans. Brødrefeiden påvirker fremtiden hennes i stor grad. Jeg liker å ha med karakterer som har et ubalansert sinn. Slike personer som snakker og oppfører seg ufint når man minst venter det. Det skal gi leseren en følelse av gjenkjennelse; hvem har ikke møtt slike ufordragelige mennesker – mennesker som får irritasjonen til å prikke i hele kroppen? Jeg har også med gode og snille tjenestefolk som har kjent Yngvil fra hun var en liten jente. Gamle Trygve, for eksempel, kommer til å bety mye for henne.

  1. Mange lesere er opptatt med hvor mange bøker det blir i en serie, hva tenker du om det?

Arvesølv er ferdig skrevet, så her kan jeg love at det blir bare 22 bøker! Siden hver bok utgis hver 4. uke blir ikke ventetiden så lang. Noen lesere foretrekker korte, andre vil ha lange serier. Jeg er ingen maratonskriver – og jeg føler ofte at historien er ferdig fortalt på rundt 30 bøker, gjerne færre.

 


Bli abonnent allerede idag og få en stilig designsaks sammen med første bok GRATIS!