Heges jul

Gode tradisjoner og mye kos 

Noe av det hyggeligste vi gjør i jula er å dra i skogen og hugge juletreet. Vi er så heldige å ha egen skog, og ser oss gjerne ut et fint tre allerede tidligere på året. Så drar vi av gårde en av de siste helgene i desember, mann, barn og jeg, og ofte har vi nydelig snø. Andre ganger barfrost. Andre ganger regn. Men det gjør ingenting.

Innover skogen med oss. Kanskje ser vi et rådyr eller hører storfuglen i tretoppene. I hvert fall ser vi spor av elg. Så rister vi snøen av treet. Barna blir omsider enige om hvem som skal sage og hvem som skal trekke, slik har det vært helt siden de var små.

Med treet på slep setter vi oss på reinskinn ved bålplassen, med lune bakepoteter i folie som vi varmer litt på glørne. Og mens himmelen flammer opp i solnedgangen, snakker vi om hvor fin julen skal bli. I år også. For mennesker, for katt og for hest.

Vel hjemme beundrer vi treet og hvert år er alle skjønt enige: Ikke bare var det en fin tur, men treet, det er faktisk er det fineste i verden. Ja, det fineste vi noen gang har hatt.

I fjor gjorde vi noe helt nytt. Vi lot vi gavene bli hjemme og feiret julen i New York. På julaften vandret vi gjennom Central Park for å spise middag på Tavern on the Green, som er med i mange julefilmer fra New York. Julestrømpene hjemmefra var imidlertid med, og ble fylt med amerikansk godteri på hotellrommet. Andre juledag så vi «Nøtteknekkeren» med legendariske New York City Ballet på Lincoln Centre. I romjulen ruslet vi til Rockefeller Center og så på juletreet og alt livet på skøyteisen, og det var nesten som om skurkene fra «Alene hjemme» kunne dukke opp bak et hjørne hvert øyeblikk. Og julepynten! Vi kunne knapt bedt om mer julesteming enn da vi beundret de eventyrlige vindusdekorasjonene hos varehusene, og så Empire State Building tindre av millioner av julelys.

Men la det være sagt: før vi dro over dammen måtte vi hente oss juletre i skogen. Den tradisjonen kommer vi ikke unna. Og da vi kom hjem fra den store reisen var vi alle skjønt enige: Treet i stua vår var fortsatt det fineste.

God jul!