Røros-jul

Opplev julen som Anna fra Røros ❄️

Julemarkedet på Røros er en tradisjon som på få år har vokst seg stor, fyller den største hovedgata med salgsboder og trekker til seg folk fra fjern og nær.

Førjulstiden var for hundre år siden preget av forberedelser som startet allerede ganske tidlig på høsten. Den tiden slaktet man både sau og storfe og kanskje også en gris hjemme, noe som ble gjort sent på høsten, når det var blitt kaldt i været, men før vinteren satte inn for fullt. Slaktingen foregikk utendørs.

 Maten man fikk, skulle ikke være bare til jul, men skulle vare det meste av vinteren. Mye av arbeidet falt på kvinnene. Kjøttet skulle parteres og kvernes og bli til kjøttkaker og pølser av forskjellig slag. Tørking, salting, speking og andre tradisjoner skulle sikre at det dyrebare kjøttet holdt seg gjennom vinteren.

SNØ-SCENE

Julemarkedet på Røros, første helgen i desember, har vokst fra sin spede begynnelse for få år siden, til en folkefest som samler cirka seksti utstillere, og tilreisende i hopetall. Bergmannsgata stenges for biltrafikk og fylles med alskens varer. Også det tradisjonsrike Sangerhuset tas i bruk, med utstillere, kafé og underholdning fra scenen.

I tillegg til scenen i Sangerhuset bygges en egen snø-scene nederst i Bergmannsgata. Julemarkedet har blitt så populært at det meste av overnatting er utsolgt lenge før markedet åpnes. Hoteller og pensjonater suppleres med både privat overnatting og bobilcamp, og muligheter finnes også litt utenfor Røros.

God jul til alle våre lesere,

hilsen fra Annikki og Jan Erik


Julemarkedet fant sted 5-8.desember, men vi ville likevel dele bildene med dere.