Ingefærøl, som brygget på Anna fra Røros sin tid

Oppskrift på tradisjonsmat: Hjemmebrygget øl

Når Anna ikke serverer kaffe, så er det oftest hjemmebrygget øl som står på bordet. Dette drikkes både til middag og til kveldsmat. Ingefærøl, som dette er, kan faktisk drikkes til alle måltider gjennom hele dagen. Øl kom i mange varianter, både med og uten alkohol. Men til hverdags, i Røros-distriktet, var nok det alkoholsvake ølet mest vanlig.

Oppskriften vi brukte da vi laget dette ølet, har vi lånt fra Amund Spangens bok «Matminne frå Røros». I denne boka finnes en rekke tradisjonsoppskrifter fra distriktet, samlet inn blant de mange i og rundt Røros som har holdt mattradisjonene ved like opp gjennom generasjonene. Som med andre tradisjonsretter så kunne også oppskriftene på hjemmebrygget øl variere.

Øl ble gjerne brygget i større spann eller kar, for særlig under onnene på sommeren gikk det mye øl som tørstedrikk til arbeidsfolket. Har du en vinballong er den også egnet til ølbrygging.

Ønsker du å prøve ut hjemmebrygg, men ikke har lyst til å lage tjue liter eller mer, eller kanskje ikke har store nok spann eller kar til dette, så kan du forsøke å skalere ned oppskriften til mindre kvantum. Sukkermengden er i denne oppskriften også i overkant av hva vi bruker i våre dager, da det meste helst skal være sukkerfritt. Men sukker og gjær trengs for å få i gang gjæringen som gir ølet sin markante smak. Forsøk eventuelt med halve sukkermengden.

I våre dager finnes selvsagt også forskjellig ferdig brygg som kan kjøpes, men noe av sjarmen synes vi er å bruke de samme råvarene som de som var tilgjengelig på Anna sin tid.

Du trenger:

60 g hakket eller grovt revet fersk ingefær

60 g rosiner

3 kg sukker

20 l vann

50 g gjær

Noen dråper sukkerkulør (kan sløyfes)

Når gjæringen kommer i gang, skal du både se og høre prosessen som foregår.

 

Slik gjør du:

Ta ingefær og rosiner i litt av vannet i en kjele og kok det en halv time. Smelt sukkeret, tilfør om nødvendig mer vann. Avkjøl til under 37 grader og rør inn gjæren. Fyll opp med resten av vannet.

Ølet skal stå i romtemperatur i omtrent et døgn. Du skal høre og se at gjæringen kommer i gang, med en svak susing i blandingen.

Bland i litt sukkerkulør om du ønsker en mørkere farge.

Tapp øl på flasker og sett de kaldt. Ølet vil ettergjære på flaskene. Etter en ukes tid skal ølet ha klarnet på flaskene, men det vil fortsatt ligge igjen litt gråbrun gjærblanding i bunn. Dette er normalt.

Forsøk også med annen smakstilsetting i tillegg til ingefær, eksempelvis med skiver av appelsin, sitron eller lime. Verken ingefæren eller andre smakstilsettinger skal med på flaskene.

Etter en ukes tid kan ølet serveres, men må gjerne stå lengre på flaskene.