Bli bedre kjent med personene i «Gjenklang»

Skal du også lese Gjenklang, sommerens nye romanserie? Her forteller Hannah og Nora deg litt mer om dine nye serievenner (og kanskje også fiender…?). 😊

Kjære leser.

Karakterene i Gjenklang er en blanding av mennesker vi har møtt i virkeligheten, mennesker vi har funnet gjennom research, enten det er dokumentarisk eller oppdiktede karakterer som ble skrevet i Ellas samtid, og en klype fantasi. Vi gleder oss til du blir bedre kjent med dem!

På Eina

Ella Holter vokste opp på en beskjeden husmannsplass i jernbanebygda Eina. Men familien som har gitt henne tak over hodet og et etternavn, er ikke blodsslekten hennes. Hver fødselsdag mottar hun en mystisk sjekk på femti kroner og en knapp gratulasjon, signert far. Ella har et sterkt ønske om å finne ut av hvem hun er og hvor hun tilhører. Det er lettere sagt enn gjort i en tid hvor papirer ble borte, identiteter forfalsket med et pennestrøk, fotografier var sjeldne og de som ønsket det, kunne simpelthen gå om bord i et skip og forsvinne.

Oppveksten som fosterbarn har lært Ella at om hun vil få noe gjort, er det best å gjøre det selv. Hun skriver til fosteronkelen Alfred Holter som arbeider ved et herskapshus i byen. Slik ender Ella med å tre inn i den yrkesgruppen som kanskje hadde minst beskyttelse i Norge frem til loven ble endret på førtitallet – nemlig som tjenestepike.

Ella

Alma, Per, Astrid, Gudrun og Marie er resten av familien som Ella vokste opp med på husmannsplassen. Mor Alma er streng, men rettferdig. Far Per er noe mer forståelsesfull, men så diplomatisk at han aller helst unngår enhver diskusjon. Astrid er det eldste barnet etter Ella, og av den forsiktige typen. Gudrun og Marie er de yngste Holter-medlemmene, men gjør opp for det de mangler i størrelse med lyd!

Espen Kleppe er odelssønnen av Kleppegården. Kleppene eier landet familien Holters husmannsplass står på, men leietakerforholdet kom ikke i veien for Ella og Espens vennskap. Etter hvert som de to ble eldre, utviklet vennskapet seg til en romanse. Likevel interesserer ikke Espen seg for Ellas drømmer om å finne familien sin, og de to støter snart på utfordringer.

I von Tillisch-huset

Tjenerskap:

Alfred Holter reiste fra Eina som ung for å søke lykken i Kristiania. Han fikk en stilling i von Tillisch-huset, og har blitt der siden. Nå arbeider han som sjåfør og har ansvaret for husnøklene. Han er en mann med mange hemmeligheter, og Ella mistenker at han vet mer enn han innrømmer.

Jenny Andersen er et ekte barn av Grünerløkka. Høylytt, lynsnar og med et hjerte av gull. Hun kjenner byen som sin egen lomme og er en god venn å ha om en klarer å vinne tilliten hennes.

Jenny

Frøken Berg har arbeidet for von Tillisch-familien som kokke lenger enn Ella har levd. Hun gir heller ørefiker enn ros og lever for å opprettholde von Tillisch’ gode rykte.

Inga Larsson er den eldste stuepiken. Hun er svært opptatt av etikette og kutyme, og er skeptisk til at uerfarne Ella fortjener stillingen som tjenestepike hos en av Kristianias fineste familier.

Herskap

Lucas von Tillisch blir snart myndig, og skal som den eneste sønnen overta familiens forretninger og arve huset faren hans bygde. Han er en drømmer og en stille visjonær, men lider av å ha vært vitne til mye tragedie. Byrden og ansvaret det er å føre familienavnet videre, hviler på hans skuldre, og onkelen Johannes slipper ham sjelden av syne. På tross av dette kan Lucas være både varm og morsom, og Ella faller pladask for ham.

Lucas

Maria von Tillisch er langt mer fyrig enn sin bror. Hun er kjent for temperamentet sitt, og lar seg ikke tråkke på tærne. Ofte føler hun seg oversett, og liker ikke at Ella setter mulige forlovelser i fare ved å menge seg med Lucas. Hun brevveksler ofte med venner i utlandet, og Ella lurer på om hun også har en hemmelig elsker.

Margrethe von Tillisch er av gammel, tysk adel og like konservativ som en skulle forvente. Likevel giftet hun seg med nå avdøde Theodor Dahl, som var nyrik, men ikke av fin familie. For femten år siden ble mannen drept og skylden lagt på Theodors bror, Oliver Dahl. Fruen preges av sorg og holder seg ofte til værelset sitt.   

Johannes von Tillisch har påtatt seg ansvaret for familiens forretninger etter Theodors død. Som fruens bror er også han svært stolt av familienavnet og å forme von Tillisch-barna i hans bilde. Han er svært religiøs og ser på seg selv som rettferdig og barmhjertig.

Kart over von Tillisch-huset

I Kristiania

Olav Granli er ofte på flyttefot og tar arbeid der han kan få det. På grunn av den imponerende størrelsen og styrken, får han ofte fysisk tunge oppgaver andre ikke klarer alene. Han er snill som dagen er lang, men er fra en familie med reisende og opplever ofte å få skjellsord som tater slengt etter seg.

Herr Mørch, innehaveren av Tobak & Chokolade, er en melankolsk eksentriker. Svært sjenerøs av natur, lar han ofte Ella komme inn på bakrommet sitt, drikke en kopp varm sjokolade og lufte problemene sine. Men som Alfred, tror Ella at herr Mørch vet mer enn han vil si.

Karen Andersen, moren til Jenny, smiler og har et mildt temperament på tross av å være forulempet med dårlige helse, en udugelig mann og nesten flere unger enn man kan telle på to hender. Heldigvis har hun eldstedatteren som støttespiller, og svært mange som er glade i henne.  

Vi håper du vil kose deg med serien og dine nye bokvenner!

Hannah og Nora

Lyst til å lese mer om serien eller bestille abonnement? Klikk deg inn på www.norskeserier.no!
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Nora Dåsnes og Hannah Mileman

Nora og Hannah (begge f. 1995) begynte å dikte opp historier sammen for å få timene til å gå. Tre år senere vant de NorskeSeriers manuskonkurranse. Bidraget ble med i kofferten til Kingston University i London, hvor de fortsatte å skrive ved siden av bachelorgraden i illustrasjon og animasjon.  I 2017 flyttet de hjem igjen til Oslo, hvor de arbeider fulltid med skriving, illustrasjon og tegneserieskaping for både barn og voksne. «Gjenklang» er deres første romanserie.