Ann-Christins sommeranbefaling: Lag ditt eget herbarium!

Kjære leser

Sommeren er her – en sommer som nok blir annerledes for mange av oss, uansett om vi er vant til å tilbringe den her hjemme i Norge eller i utlandet.

Men kanskje blir dette sommeren du skal gjøre noe du har hatt lyst til lenge, men som du ikke har hatt anledning til å gjøre tidligere? Kanskje skal du reise til steder i Norge du ikke har vært før, anlegge en kjøkkenhage – eller lære noe nytt, som å male?

Men et «sommerprosjekt» trenger ikke å være så stort – eller koste mange penger. Tvert om! Kanskje er du blant de mange som liker å gå tur? Og er glad i blomster?

I så fall er min sommeranbefaling: Lag ditt eget herbarium!

Herbarium – her et vakkert, gammelt eksemplar laget av J.H. Kniphof i 1759. Men i vår tid er det kanskje enklere å lage et som er digitalt? (Foto: Wikipedia)

En tur, om det er ved sjøen, i skogen eller på fjellet, blir litt mer enn en tur om man tar seg tid til å kikke etter blomster underveis – og kanskje oppdager du en sjelden art også?

Kanskje kan det være hyggelig å gjøre blomsterinnsamlingen sammen med barn eller barnebarn? (Foto: privat)

Om du synes det er omstendelig å samle inn planter, presse og lime dem inn i et album, kan du lage et digitalt herbarium i stedet. Ta bilde med mobilen, artsbestem funnene dine – og vips!, så har du et digitalt herbarium! Det er både enkelt og morsomt, dessuten kan du fylle herbariet ditt med planter det ville ha vært vanskelig å presse. Om du har lyst til å lage et herbarium på «gamlemåten», ta en titt her.

Et lite tips: Når du skal artsbestemme blomstene, vil jeg anbefale å bruke en god håndbok der blomstene er sortert etter farge – da blir det enklere å finne riktig art!

Kanskje kan et besøk til den botaniske hagen i Oslo eller Bergen være til både inspirasjon og glede? Her et bilde fra ‘Oldemors hage’ i Oslo. Foto: Helge Høifødt/Wikipedia

Uansett hvordan du skal tilbringe denne annerledes-sommeren: Jeg håper du fyller dagene med noe som gir deg glede!

Med ønske om en god sommer,

Ann-Christin