Boktips fra Synnøve: Fortellinger for sol og regn

Kjære lesere.

Juni, juli og august er etter min mening årets beste måneder. Ordet sommer smaker solskinn og blomster og lyse kvelder, der det ligger og vipper på tungen og vil ut like etter påske.

Denne sommeren skal jeg skrive videre på min nye serie, men også unne meg dager da jeg bare lar humla surre. Det betyr at jeg enten går eller leser. Mine vandringer foregår som regel i skogen, på stier under skyggefulle trær og til tjern der elg og rådyr drikker seg utørste i tidlige morgentimer.

Lese gjør jeg overalt, på flyplasser og ferger og togstasjoner, men aller helst i min egen hage. Fortellinger som har gjort inntrykk på meg, leser jeg gjerne om igjen. En slik bok er A manual for cleaning women eller Håndbok for vaskedamer, som den heter på norsk. Samlingen av korte, men særdeles innholdsrike og underfundige historier, er skrevet av Lucia Berlin (1936-2004).

Amerikanske Lucia Berlin levde et omflakkende og ikke helt enkelt liv, og hun brukte egne erfaringer som datter, søster, kvinne og mor når hun skrev. Hun lar oss også få innblikk i sine mange yrker, som for eksempel vaskedame. Den herlige blandingen av humor og tragedie, ironi og strålende selvinnsikt gjør at fortellingene ikke bare blir værende i teksten, men fortsetter å fabulere i hodet til leseren.

God sommer alle sammen!

Synnøve