Tradisjonsmat fra Annas tid: Dielam

Vi er kanskje litt utenfor rammen for hva som kan kalles tradisjonsmat med denne oppskriften. Å slakte et lam som bare var noen uker gammelt, var å regne som helligbrøde. Lammene skulle gå i fjellet sommeren igjennom, vokse seg store på morsmelk og saftig beite, og slaktes på høsten, da det var på tide å få besetningen i hus for vinteren. Men dielam er en delikatesse som fortjener å bli oppdaget av flere.

I salg 17. juli!

Vår tids sauehold har medført endringer. Nå er det best økonomi for bonden å la søyene gå i fjellet med to lam. Blir det tre eller flere lam, kan de overtallige slaktes og selges som dielam, uten at de har smakt et grønt strå, bare levd på morsmelk og morsmelkerstatning.

Ennå er dette sjelden handelsvare, det aller meste av produksjonen går til restauranter. Men er man heldig, så kan man komme over mulighet til å kjøpe dette, gjerne da som hele slakt, partert i grillskiver.

Og sannelig skal man lete lenge etter bedre grillmat. Dielam har fortsatt noe av fjellsmaken i seg, men er langt mildere og mer magert enn vanlig lam. Kjøttet er lysere og kan forveksles med svinekjøtt, men er etter vår mening både mer mørt og bedre på smak.

Perfekt på grillen sommerstid, gjerne i følge med annet kjøtt.

Grillet dielam med grønnsaker er snaddermat på terrassen sommerstid.

Dielam på grillen

Per person trenger du:

  • 1-2 skiver dielam av bog eller lår (2-3 skiver om du ikke supplerer med annet grillkjøtt)
  • Rødvin og olivenolje til marinering
  • Rosmarin
  • Salt og pepper

Grønnsaker:

  • Store sjampinjonger, grønnkål og hvitløk
  • En grønn salat med oliven, fetaost, olje og noen dråper balsamico

Slik gjør du:

Vi liker å marinere grillkjøttet selv, det man får ferdig marinert er ofte for salt. Vi bruker ikke salt til selve marineringen, kun rødvin, olivenolje og et passende krydder. Med lam er det naturlig å bruke rosmarin, og litt pepper. Salte kan man gjøre ved bordet, etter egen smak.

La skivene ligge i en marinade av olje, rødvin og rosmarin noen timer før de legges på grillen.

Mariner natten over i kjøleskap eller noen færre timer i romtemperatur. Som med alt kjøtt som skal stekes, så bør det ha romtemperatur før det legges på grillen. Grillen må ha god varme, og pensles med litt olje før kjøttet legges på, så det ikke brennes fast. Ønsker man et mer variert måltid, kan dielammet suppleres med anen grillmat, vi brukte smaksterk Chorizo-pølse og tynne skiver av stekeflesk som fikk ligge til de var sprøstekt.

Av grønnsaker hadde vi sjampinjong, grønnkål og hvitløk pakket i aluminiumsfolie. Pakken får ligge lenge i grillen, der den ikke er alt for varm. En grønn salat, gjerne med oliven og fetaost hører også til, og det smaker godt med en kraftig rødvin.

Vel bekomme! 

Sjampinjong, grønnkål og hvitløk krydres og pakkes i aluminiumsfolie, før det legges på grillen der den ikke er som varmest.
Grillskivene stekes gyllenbrune på god varme.