Annas klubb og duppe

Klubb, raspet potet blandet med mel, finnes i mange varianter under ulike navn, så som raspeball og kumle – eller altså klubb, som i Røros-distriktet. Gjerne i følge med saus laget på melk og rødost, kalt duppe.

Klubb og duppe var en favoritt for flere av oss i barndommen, sikkert på grunn av den søte sausen, men sjelden noe vi fikk til middag, fordi det ikke ble ansett som ordentlig middag for arbeidsfolk på hjemgården. Dette kan man bøte på ved å sprøsteke bacon eller flesk og servere sammen med potetklubbene og myssmørduppen.

Vi laget to porsjoner, og da trenger du:

Klubb:

 • 500-600 g rå poteter, vi brukte mandelpotet
 • 1,5-2 dl byggmel
 • 50 g sprøstekt flesk/bacon i terninger
 • Ei klype eller to med salt

Duppe:

 • 75 g rødost/prim
 • 1 dl melk
 • 2 dl vann
 • Kraft fra stekt flesk/bacon
 • 1 ts sirup
 • 2 ss smør
 • 1 ss hvetemel
Klubb var enkel mat som kunne mette, om man bare hadde potet, mjøl og litt brunost i huset.

Slik gjør du:

Ta omtrent en tredjedel av potetene og kok disse med skallet på i cirka femten minutter. Imens kan du skrelle og rive de resterende rå potetene. Kjør eventuelt gjennom kjøttkvern et par ganger. Når de andre potetene er ferdig kokt, skrelles de og moses. Rasp og mos blandes med salt og byggmel og eltes godt sammen til en deig.

Kok opp en romslig kjele med lettsaltet vann. Bruk skje til å lage passe store klubb av deigen, omtrent som litt store kjøttkaker. Ta eventuelt med terninger av flesk eller bacon i klubbene, vi foretrekker å sprøsteke baconet først.

Klubben trekkes i lettsaltet vann i ca. 40 minutter.

Klubben trekkes i ca 40 min i lettsaltet vann, mens duppen er ferdig på kortere tid.

Duppen lages i en egen kjele. Smelt smøret i kjelen, jevn med mel og væske. Om man vil bruke en blanding av vann og melk eller bare en av delene, og hvor tykk man vil ha sausen, er en smakssak. Tilsett brunost, prim eller en blanding av dette. Osterester er fint å bruke. En spiseskje sukker eller litt sirup tilsettes også, sammen med fettet fra stekingen av flesk eller bacon.

La duppen småkoke omtrent ti minutter, server alt rykende varmt. Noen setter også sirup på bordet, så man kan ta noen dråper på klubben.

Vel bekomme!

Enkel husmannskost, vil mange sikkert si. Potetklubb med myssmørduppe, og noen terninger sprøstekt flesk.