Frid har skrevet utrolige 250 bøker

250 bøker! Det er nesten vanskelig å forestille seg, men det er helt sant. Frid Ingulstad har skrevet 250 bøker!

Det har gått 56 år siden Frid debuterte med «Hva livet gir degCamilla» i 1965. Siden har hun skrevet bøker om vikinger, nissebøker og barnebøker, men aller mest kjent er hun for sine fantastiske serieromaner: SønnavindIngebjørg OlavsdatterIldkorset og Kongsdøtrene. I gjennomsnitt har Frid skrevet utrolige 5 bøker i året siden debuten, en ufattelig produksjon! ✨?

    

Vi har tatt en liten prat med Frid i anledning jubileet, for å høre hvordan i all verden hun har klart det.

250 bøker er jo helt utrolig, Frid! Hvordan føles det? 

– 250 bøker føles helt uvirkelig, men det har jo skjedd over lang tid. Det begynte med kjærlighetsromaner for ukebladene og som pocketbøker, så ble det historiske romaner for Gyldendal, barnebøker, bøker om Oslos historie, Akershus slotts historie og vikingtiden. Jeg har også utgitt flere bøker som lesere har ønsket at jeg skulle skrive, for eksempel Flammer i hvitt, om karolinernes inntog i Trøndelag i 1718.

   

Er det noen av bøkene dine du har ekstra gode minner fra?

– Den største suksessen jeg hadde før jeg begynte å skrive serier, var da jeg fikk i oppdrag av Gyldendal å skrive om nissenes forunderlige liv og historie. Da hadde jeg det gøy! Jeg har også vunnet en litteraturpris for min historiske roman Mannemakt og mørkemakter, og jeg fikk en kjempefin anmeldelse av Munken. Ellers er det nok Sønnavind som har gitt meg flest leserbrev og gode tilbakemeldinger fra leserne.  Til vandringene mine ved Akerselva har det kommet opptil 1000 lesere, både menn og kvinner! Helt utrolig!

Frids Sønnavind-vandringer har vært ufattelig populære
Frid har en helt egen evne til å trollbinde forsamlinger med sin fortellerkunst – muntlig så vel som skriftlig.

Du får utrolig mange henvendelser fra leserne dine. Hva er det de skriver til deg? 

– Jeg får stadig hyggelige telefoner og brev fra leserne. De setter stor pris på at jeg er så historisk riktig som mulig. En av dem skrev nylig til meg: «Du løfter vår nære historie på en levende måte, erkjenner og viser det alminnelige mennesket, fremhever viktige verdier, og på forunderlig vis klarer du å lage en dramatikk som gjør det umulig å ikke bla over til neste side.» Det er klart at jeg blir kjempeglad når jeg får slikt brev! Jeg har dessverre ikke møtt noen lesere under koronatiden, men jeg har laget et digitalt foredrag til bibliotekene.

Frid har holdt utallige foredrag for leserne sine. Kanskje du har vært en av de heldige som har hørt Frid fortelle?

Hva er du laget av som klarer å produsere så mange gripende historier – over så mange år?

– Jeg er utrolig heldig som er født med en slik gave. Bøkene kommer til meg mens jeg skriver.  Jeg lager aldri en disposisjon, jeg setter meg til pc-en om morgenen, leser forrige kapittel, og så lever jeg meg inn i historien og skriver ned det som skjer. Så jeg har ingen planer om å «legge vekk pennen», jeg ville savne det forferdelig.

Frid hylles etter å ha mottatt Kongens fortjenstmedalje i 2018.

Da Frid fylte 80 år i 2015,  sa konsernsjef i Cappelen Damm, Tom Harald Jenssen, følgende:

«Den historiske romanen er Frid Ingulstads kjennemerke. Hun plasserer vanlige mennesker midt i nasjonens store begivenheter og skaper fortellinger som mange kan identifisere seg med. Frid, Bok-Norge har mye å takke deg for. Du burde utnevnes til æresprofessor i leseglede!»

Vi kunne ikke vært mer enig. Tusen hjertelig takk for de 250, Frid! ❤❤

PS: Frid har fått utallige priser, blant annet Riksmålsforbundets ærespris. Da fikk hun dette brevet fra selveste Erna Solberg: