Et fotokurs ble starten på «Nattsvermere»

Om noen uker er Anne Marie Meyers tredje serie i salg! Både Odelsjenta og Julie har vært utrolig populære blant leserne, og vi er helt sikre på at du også vil elske Nattsvermere. Anne Marie har skrevet en dramatisk, varm og intens serie fra Nord-Norge, og her forteller hun deg mer om serien!

Tekst: Anne Marie Meyer

Jeg har besøkt Senja ved noen anledninger opp gjennom årene, og ideen til Nattsvermere fikk jeg da jeg deltok på et fotokurs der i 2016. Kursstedet lå i nærheten av der Senjen Nikkelverk en gang lå, og fotografen fortalte meg om litt om stedets historie. Nikkelverket lå i et utrolig vakkert område på yttersia av Senja, nærmere bestemt i Hamn, omgitt av bratte fjell som stuper i havet og en natur som tar pusten fra deg.

En tid etter at jeg kom hjem fra fotokurset, begynte jeg å undersøke litt mer, og de siste årene har tanken om å skrive en serie nordfra modnet. Nattsvermere starter imidlertid ikke i Troms, men i Finnmark, nærmere bestemt Kåfjord. Da jeg var ung, bodde jeg en periode i Finnmark, og ble kjent med den samiske kulturen og den fantastiske naturen der.

Beinhardt slit

I Nattsvermere møter du Aila, en ung kvinne som lever i et mannsdominert lite gruvesamfunn på 1800-tallet i Kåfjord, Finnmark. Aila er født og oppvokst i Kåfjord, men når gruven må legges ned, tvinges Aila og familien til å søke arbeid på Senjen Nikkelverk. Det var et beinhardt slit under kummerlige forhold som møtte gruvearbeiderne og familiene deres da de kom til Senja. De fleste som arbeidet ved nikkelverket var rallare som kom fra Tornedalen i Nord -Sverige, finske kvener og noen fra den nedlagte gruven i Kåfjord.

Aila får arbeid som tjenestepike hos den walisiske gruvedirektøren og hans hustru og blir kjent med en verden som er totalt forskjellig fra hennes egen. Hun møter fordommer og forakt, men også hjertevarme og vennskap. Når hun forelsker seg i den staselige og velstående fiskersønnen Gard, forandres alt. Kjærligheten til fiskersønnen setter henne på store prøver, og hun blir stilt overfor vanskelige og umulige valg.

Her kan du lese de første sidene i første bok.

Glemt tid i Norges kysthistorie

Selv om rammen rundt serien er så autentisk som det lar seg gjøre, er historien om Aila og familien hennes fri diktning. Ingen av de personene jeg skriver om har levd, med unntak av enkelte personer jeg har brukt som modeller. Jeg har hentet inspirasjon fra det jeg har funnet av informasjon, og prøvd å se for meg hvordan folk hadde det.

Nattsvermere er historien om en glemt tid i Norges kysthistorie. Men den er også en sterk og varm fortelling om familiebånd, kjærlighet, sorg og tilgivelse og ikke minst, om hvilke konsekvenser valgene vi tar, kan få for oss.

Jeg er stolt og glad for at denne serien nå skal ut til dere lesere. Jeg håper dere vil ta godt imot Aila og familien hennes og bli berørt av hennes historie.

Varme hilsener fra Anne Marie