Lapskaus og fisk på feriekolonien

Det handlet om å legge på seg mest mulig i løpet av sommerukene

Et av feriekolonienes viktigste formål, var å styrke barnas allmenne helsetilstand. I tillegg til landlige omgivelser og friske sjøbad, sto et næringsrikt kosthold sentralt. I løpet av sommerukene skulle feriebarna fetes opp til den magre høsten og vinteren som var i vente, og på denne måten gjøres motstandsdyktige overfor sykdommer.

Før barna ble sendt av gårde på feriekoloni, skulle de både veies og måles. Det samme gjentok seg da de kom hjem etter de styrkende ukene på landet. Hadde de lagt på seg? Det oppsto nærmest konkurranse mellom de ulike feriekoloniene om hvem som hadde fått barna til å legge mest på seg i løpet av sommerukene.

Fem måltider hver dag

I løpet av en dag på feriekolonien ble det normalt servert fem måltider. Dagen startet med frokost klokken ni. Frokosten kunne bestå av brødskiver med pålegg eller havregrøt, alltid med melk og kålrotskiver eller gulrot ved siden. Like viktig som maten var skjeen med tran. Formiddagsmaten i ellevetiden var gjerne kavringer og melk, eller brødskiver. Middagen klokken to besto oftest av kjøtt eller fisk med råkost. Kun på søndager ble det servert dessert. Ofte ble restene etter lørdagsgrøten brukt til å lage riskrem med rød saus. I femtiden var det eftas, et lite ettermiddagsmåltid som kunne bestå av smørbrød, kakao eller havregrøt. Noe lignende ble servert til kveldsmaten i åttetiden. I løpet av dagen vanket det i tillegg gjerne en belønning i form av rosiner, svisker eller en bit kokesjokolade dersom noen hadde vært ekstra hjelpsomme og tatt i et tak for en av tantene.

En typisk ukemeny med middager kunne være:

Mandag: Fiskeboller og erter

Tirsdag: Lapskaus

Onsdag: Klippfisk

Torsdag: Grønnsaksuppe

Fredag: Kjøttkaker

Lørdag: Risengrynsgrøt

Søndag: Stek og grønnsaker. Dessert: Riskrem med rød saus eller sviskegrøt.

Maten ble alltid utdelt i rause porsjoner og det var lov å forsyne seg så mange ganger man ville. Det er vel ikke så rart at det måtte en times tid med kuring (hvile) etter middagsmåltidet, mens tantene vasket opp og begynte med forberedelsene til neste måltid.


Feriekolonien av Martine Strømsnes er i salg nå!

Er du klar for litt herlig sommerstemning i skjærgården? I Martines nye romanserie blir du tatt med på et helsebringende og uforglemmelig opphold på feriekolonien. Velkommen tilbake til de glade 50-åra! 

Året er 1954. Ragnhild er 23 år, og stortrives med å være lærerinne for en vilter gutteklasse midt i Oslo. Men sommerferien nærmer seg, og hun gruer for å reise hjem til Hedmark. Der venter en forsmådd kjæreste – og en mor som viser liten forståelse. Da en fremmed kvinne gir Ragnhild et uventet råd, er valget enkelt. Men kan et opphold på en feriekoloni kurere hjertesorg, eller vil det bare skape større forviklinger?

«Jeg har storkost meg på Tangholmen.»
Janita Nordli, serieleser

«En strålende og lun fortellerstemme.»
Tone Loeng, bokblogger

Bli abonnent på Feriekolonien.