Dette er vinnerne av Skrivesommer!

I vår utlyste Cappelen Damm og NorskeSerier en stor skrivekonkurranse: Vi oppfordret alle forfatterspirer til å bruke sommeren på å skrive vår neste seriesuksess. Juryen har nå lest seg gjennom hele 40 innkomne bidrag, og vinnerne (ja, det ble flere!) er funnet! 

Juryen av Skrivesommer besto av tre dedikerte redaktører og konsulenter fra Cappelen Damm. Det ble en intens og nervepirrende leseprosess, men det tok ikke lange tiden å finne tre vinnerkandidater – og juryen valgte til slutt å kåre alle tre som vinnere! Det var rett og slett umulig å kun velge ett vinnerbidrag. Historiene er svært ulike, men de har alle muligheten til å bli verdige representanter for Cappelen Damm og NorskeSerier. Vi gleder oss til å jobbe videre med alle tre, og etter hvert dele historiene om Johanne, Iselilja og Jenny med deg! 

OG DE TRE VINNERNE ER … 

Gro Katarina Andorsen

Juryens uttalelse om bidraget Vassbotnen: Tett og nært skildret, med sterk lokalkoloritt, gripende om en storesøster som martres av skyld over en lillesøsters død, men som trosser knugende kår og finner styrke til å realisere drømmen om en bedre fremtid, om et yrkesvalg forbeholdt menn. Vi vil gjerne få følge Johanne videre på ferden.

Adrian A. Voje (Adrian Angelico)

Juryens uttalelse om bidraget Iselilja: For en eventyrlig og sprudlende historie – en ‘utstyrsroman’ som minner om en operette! Stilen er frisk og smittende, fortellingen er medrivende, og vi får lyst til å følge Iseliljas vei til operascenen.

Anne Viken

Juryens uttalelse om bidraget Jenny: Vi blir grepet av Jennys skjebne idet hun mister faren i en alvorlig sykdom, og legger ut på en reise til ukjente trakter for å finne sin farsslekt. Forfatteren har en stemningsfull tone og viser historiske kunnskaper. En gryende kjærlighetshistorie gir ekstra krydder til fortellingen. Vi er spente på hvordan det skal gå med Jenny videre i livet.

GRATULERER SÅ MYE! ❤

Da de gode nyhetene var overrakt vinnerne, var vi veldig nysgjerrige på hvem de var. Hvilke personer skjulte seg bak disse gode historiene? Vi ba dem om å presentere seg selv for deg, og det ville de gjerne! Dette er Gro, Adrian og Anne!

Gro Katarina Andorsen

«Jeg heter Gro, er 45 år gammel, har tre barn og bor på Gausel i Stavanger kommune. Bakgrunnen min er like spennende som den er variert, og jeg har erfaring både som geolog og naturterapeut. I 2017 kvalifiserte jeg meg som europeisk patentrådgiver, og mitt daglige arbeid er en fin blanding av teknologi og juss, hvor jeg får bryne meg på en rekke ulike tekniske felt.

Helt siden jeg var 9 år gammel og fikk mitt første (og eneste) dikt publisert i avisen Agder (de ga meg 75 kroner for det!), har jeg hatt lyst til å bli forfatter. Barnebokforfatter. Romanforfatter. Serieromanforfatter. Fagbokforfatter. Jeg kjøpte mitt første – av en lang rekke – skrivekurs i 1996, og siden da har jeg jobbet med ulike fortellinger og manus.

I 2019 annonserte Forfatterskolen et kurs om serieromaner som jeg syntes så spennende ut. I løpet av kurset utviklet jeg en fascinasjon for sjangeren: som serieromanforfatter må du kunne skrive så fengende at folk ønsker å kjøpe de neste bøkene i serien. Og du skal produsere tekst så det ryker av deg, fordi bøkene kommer ut annenhver måned. Hvordan klarer man det? Jeg liker å se om jeg kan få til noe som jeg tror er umulig. Derfor begynte jeg på en serieroman, da. Det har vært mye motbakke, og selv om det nesten har lykkes et par ganger, har jeg aldri kommet så langt som til utgivelse. Gleden var derfor enorm da jeg fikk e-posten om at jeg nå faktisk skal få hjelp med å få et prosjekt helt i mål.

Ideen om bokprosjektet kom for mange år siden, en dag jeg oppdaget at hele sletta nedenfor haugen her hvor jeg bor, tidligere var et vann. Jeg ble nysgjerrig og begynte å lese lokalhistorie. Det viser seg at det var store konflikter knyttet til tappingen av vannet, og jeg begynte å se for meg hvordan det måtte være å leve her da. Når man først begynner å lese om historien på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet, er det fort gjort å bli opprørt over mangelen på rettigheter for kvinner på den tida. Bare det at det i fullt alvor ble diskutert om kvinner var mennesker, er jo temmelig provoserende. Jeg kan lett forestille meg at det for en ung, intelligent og arbeidsom kvinne som Johanne, kunne tvinge seg frem et behov for å bane vei og endre på ting, ut av kjærlighet og omsorg for andre, og ut av selvrespekt og trang til et bedre liv.»

Adrian A. Voje, også kjent under artistnavnet Adrian Angelico

«Jeg er Adrian, også kjent som Adrian Angelico. Jeg er norsk-samisk og født i Tromsø. Jeg har røtter fra både Troms og Finnmark, og også Lofoten og Vesterålen, som jeg har gode barndomsminner fra. Nå har jeg base i Oslo og reiser mye i både inn- og utland. Jeg jobber som operasanger, og drar dit musikken tar meg. Alt fra Svalbard til Kina. I øyeblikket er jeg i København og synger på Det Kongelige Teater.

Jeg elsket «Sagaen om Isfolket» da jeg vokste opp. Serieromanene skildrer mennesker fra forskjellige tidsaldre så godt. Deres lengsler, ambisjoner og utfordringer. Det er nære møter mellom folk. Man blir venner med karakterene og heier på dem. Og når serien er slutt: savner dem og universet de levde i.

Jeg har alltid likt å finne på historier og drømme meg vekk til andre tider og spennende hendelser. Etter noen år alene på hotellrom rundt i verden, begynte jeg å skrive ned ting jeg tenkte på. Historier om steder hjemmefra. Steder jeg savnet. Og etter hvert kom også noen av personene til meg. Skjebner fra disse stedene som ville ha historiene sine fortalt.

Bokprosjektet mitt handler om København og Nord-Norge. Den store kontrasten mellom by og kystkultur. Om en ensom jente som ikke helt passer inn i verdenen sin og derfor søker sin egen vei, på tross av hva samfunnet synes om valget. Det handler om å finne tilbake til røttene sine, samtidig som man skal finne veien fremover.»

Anne Viken

«Jeg heter Anne, er fra Bygstad i Sunnfjord og er utdannet veterinær og har en master i statsvitenskap. Jeg er vokst opp på gård, men har bodd mesteparten av mitt voksne liv i Oslo. Nå jobber jeg som journalist i nettavisen Minerva.

Jeg har tidligere gitt ut en serie på tre barnebøker på Det Norske Samlaget. Siste bok var nominert til Bokslukerprisen. Jeg har også utgitt en boksingle på Flamme forlag og skrevet noen bidrag i antologier.

Jeg har tenkt på serieformatet helt siden jeg som student intervjuet Frid Ingulstad ved en forfatteraften på Chateau Neuf. Jeg har over mange år lest utallige serieromaner. Det er fascinerende at man som forfatter og leser kan flytte inn i et univers og bli der over mange bøker, over flere år. Hvordan klarer forfatterne å lage så lange lerret, bok etter bok som ruller på? Det fremstår utrolig spennende.

Denne ideen skrev jeg førsteutkast til for to og et halvt år siden. Den har sitt utgangspunkt i historiske hendelser og en tidsepoke  jeg synes er svært spennende. Jeg la det vekk, men selve ideen, essensen i historien, sammen med hovedpersonen, var ikke glemt. Da jeg oppdaget konkurransen i juli i sommer, var det aldri tvil. Jeg tok ideen frem igjen og skrev den helt på nytt. Da jeg fikk beskjed om at jeg var en av vinnerne, hørtes gledeshylet fra Jølster til Sogn. Dette har jeg hatt veldig lyst til så lenge. Å jobbe videre med prosjektet sammen med et forlag, ser jeg rett og slett utrolig mye frem til.»

Vi gleder oss til å jobbe med dere, Anne, Gro og Adrian! Velkommen i stallen!