Oppskrift: Marikas søndagsvotter

Og så minnes æ de fargerike vottan fra sist vinter. Det hadd vært fine kjærestevotta når feskeran kommer over nyttår…

Marika, hovedpersonen i Gullburet, er en ivrig og dyktig strikker –  akkurat som Trine Angelsen. I første bok strikker Marika et par votter til Henning, og senere får hun også solgt de vakre kreasjonene på krambua.

Har du også lyst til å strikke deg et par av Marikas søndagsvotter? Her er Trines oppskrift på de gode vottene!

Kos deg med strikkingen!

Trine Angelsen

Marikas søndagsvotter

Størrelse: Medium

Materialer: Sterk fra Du store alpakka (40% fineste alpakka, 40% merinoull, 20% nylon) 50 g = ca 137 m

Strikkefasthet: 22 m på p nr. 3,5 = 10 cm

Mønsterfarge: Natur nr 806 (50 g)

Mønsterfarge: Rust melert nr 890 (50 g)

Bunnfarge: Safrangul nr 858 (100 g)

Pinner: Nr. 3 og 3,5

Legg opp 60 m med bunnfarge på p nr. 3 og strikk 6 omg glattstrikk. (Dette skal bli en brettekant. For at den ikke skal bøye seg utover, kan det være lurt å bruke ½ nr mindre i pinne-str enn på resten av votten)

Bytt til p 3,5 og lag hullrad slik: 1r, *1kast, 2 sm* Gjenta fra *-* omg rundt, avslutt med 1 r. På neste omg strikkes kastene r.

Fortsett med glattstrikk i 5 omg og deretter diagram.

Når diagrammet er ferdig, fortsett med bunnfarge og fell 12 m jevnt fordelt (3 m på hver p) = 48 m. Strikk så 1 vridd r, 1 vr i 9 om. Fortsett med glattstrikk til arbeidet måler 6 cm etter vrangborden. Nå skal det strikkes inn en hjelpetråd til tommelhullet slik:

Venstre vott: Strikk 15 m bunnfarge. Ta en tråd i en kontrastfarge og strikk 9 m. Sett de 9 m over på høyre pinne igjen og strikk over med bunnfargen omg rundt.

Høyre vott. Strikk 24 m. Ta en hjelpetråd og strikk 9 m. Sett de samme m over på venstre pinne og strikk over med bunnfargen.

Fortsett til votten måler 10 cm fra tommelhullet (eller ønsket lengde. Fellingen måler 3 cm)

Fell slik: 1. og 3. p: 1 r, ta neste m løst av p. strikk neste m r, løft den løse over.

  1. og 4. p: strikk til det er 3 m igjen på p, strikk 2 sm,1 r.

Gjenta hver omg til det gjenstår 2 m på hver p. Kutt tråden og tre gjennom de resterende m.

Tommel: Plukk vekk hjelpetråden samtidig som du setter de løse m over på 3-4 p. (stikk p inn i masken, før du trekker ut tråden, slik at det ikke rakner). Du har da 9 m oppe og 9 m nede. Plukk opp en ekstra m nede og en oppe (= 10 oppe, 10 nede) Strikk glattstrikk til tommelen dekker fingeren. Fell ved å strikke 2 og 2 m r sm. Trekk tråden gjennom de resterende m.

Fest alle tråder.

Varmt, underfundig og spennende!

Gullburet er Trine Angelsens femte romanserie.

Storvaagen, Lofoten, 1871: 
Sytten år gamle Marika bor sammen med moren og er fintaus hos væreierfamilien. En sen vinterkveld blir hun vitne til at husets frue faller ned trappen etter en opphetet krangel med sin mann, og det ender på verst tenkelige vis. Marika blir oppdaget, og han vet at hun vet. Dette blir en tyngende hemmelighet og en overhengende trussel for Marika i tiden som kommer, og  livet i væreiergården blir aldri det samme igjen ..

Gullburet 3 er i salg nå!