Elin har alltid elsket å skrive

Om en uke skjer det endelig: Første bok i Drømmen om et annet liv er å finne i butikker over hele landet! Elin Callesen har skrevet en forunderlig og fengslende historie om mennesker som kommer fra vidt forskjellige kår, og de sterke følelsene som binder dem sammen. Det er en fortelling om dyp kjærlighet – med flere uventede overraskelser og et lite mysterium …

Nytt liv i gammel bestselger

Dersom du synes noe av handlingen i Drømmen om et annet liv høres litt kjent ut, kan det godt stemme! Elins nye serie er nemlig basert på Storgården Jellerød, som utkom i 2007 og ble på ni bøker. Du kan imidlertid ikke starte rett på bok 10 i Drømmen om et annet liv dersom du har lest Storgården Jellerød tidligere, da vil historien slett ikke henge sammen. Elin har nemlig skrevet helt om på hele serien! Det er flettet inn nye kapitler, vinklinger og episoder, og det som før var en fengslende serie på 9 bøker, har nå blitt en ENDA MER fengslende serie på 18 bøker!

Gleder du deg til å lese? Vi har tatt en prat med Elin om hennes nye serie. 😍

Gratulerer med ny serie, Elin! Hvordan føles det?

– Takk! Det er stort, og veldig hyggelig med alle de koselige tilbakemeldingene!

Det er noen lesere som vet hvem du er, men for mange er du et nytt bekjentskap. Fortell litt om deg selv! Hvem er Elin?

– Jeg er født i Danmark, som nummer seks i en søskenflokk på syv. Jeg kom til Norge da jeg var 20 år, giftet meg, og har tre sønner og en datter. Familielivet betyr mye for meg, og mine barn – og fem barnebarn – er en viktig del av hverdagen min! Jeg har mange interesser, og engasjerer meg egentlig i alt jeg driver med. Når jeg ikke skriver, elsker jeg å lage mat og bake, pynte bord og invitere til middag. Jeg er glad i hagearbeid og huslige sysler. Slektsgransking er også gøy, og jeg er veldig glad i spill, lek og konkurranser.

Jeg vet ikke om jeg kan skylde på at jeg er dansk, men jeg er i hvert fall ikke født med ski på beina! 🙂
Her er et familiebilde fra 1968, hvor jeg står i rutete kjole sammen med mine søsken og foreldre. Jeg er fem år på bildet.

Har du også alltid vært glad i å skrive?

– Ja, jeg har alltid elsket å skrive! Jeg husker hvordan det kriblet i meg som barn hvis jeg fikk tegneblokk og fargeblyanter i julegave. Det beste jeg visste var å stå tidlig opp neste morgen, sette meg ned for meg selv og skrive fortellinger, og tegne til. Da jeg ble litt eldre ble historiene veldig romantiske og tåredryppende, men jeg likte også veldig godt å skrive morsomme historier!

– Når folk spurte meg da jeg var barn, hva jeg ville bli når jeg ble stor, svarte jeg alltid at jeg ville bli mamma! Det var mitt aller høyeste ønske! Men jeg drømte også om å bli forfatter, men det sa jeg ikke til noen.

Et skolebilde fra jeg var 13 år – og elsket å skrive.

Men det ble du heldigvis! Og snart er det lansering av Drømmen om et annet liv. Fortell, fortell, hva handler den om?

– Jeg har hørt fra leserne at det er en varm, fin og velskrevet serie. De klarer ikke å legge fra seg bøkene når de har begynt å lese. Det mangler visst verken spenning, drama, kjærlighet, erotikk, latter eller tårer.

– I serien møter leserne fattige Thea, som vokser opp uten å vite hvem faren hennes er. Det var harde kår på slutten av 1800-tallet, og bygdefolket var ikke nådige. Moren hennes må selge kroppen sin for å fø Thea og de to brødrene, som også har hver sin ukjente far. Bygdesladder, vondord og hets preger barndommen til Thea. Hun lengter sårt etter en far som kan beskytte henne, og fantaserer om at det er den snille storbonden oppe på Jellerød som er faren hennes.

Ah, som vi gleder oss! Drømmen om et annet liv er jo basert på Storgården Jellerød, som ble lansert for 16 år siden. Hva var det som fikk deg til å skrive helt om på serien og legge til ni bøker?

– Først og fremst har det ergret meg i alle år at serien ble avsluttet så brått. Det var jo så mye mer jeg hadde lyst til å fortelle! Da jeg gikk gjennom manuset på nytt, var det så mye jeg følte for å rette på. Jeg har levd med alle disse oppdiktede personlighetene i 20 år, og jeg kjenner dem ut og inn. Denne gangen har jeg gått mer inn i deres tanker og følelser, så alle karakterene har blitt mer levende. Og så skjer det så mye mer etter hvert i fortellingen som jeg aldri fikk fortalt leserne, og det er jeg glad for å kunne gjøre nå!

Så spennende! Kan du avsløre noen av endringene du har gjort?

– I alle bøkene har kapitler blitt omskrevet, utdypet eller fjernet helt. Det er skrevet inn nye episoder og vinklinger, og noen scener har fått et helt annet utfall enn tidligere. Så hvis man har lest serien tidligere og tror at man kan hoppe rett til bok 2 eller 5, vil historien slett ikke henge sammen. Da vil man miste mange viktige poeng som har stor betydning for fortsettelsen.

– Jeg ville blant annet ha med historien om hvordan Jenny, Theas mor, slo seg ned på Sørheim. Hva var det som gjorde at hun begynte å selge kroppen sin? Jeg hadde også lyst til å ha med mer fra Jostein og Theas barndom. Thea må tidlig ta ansvar, både for brødrene, men også for moren når hun drikker. Livet til Thea står i stor kontrast til det sorgløse livet som Jostein lever oppe på Jellerød. Han har omsorgsfulle og kjærlige foreldre som bare vil ham og broren vel.

Husker du fortsatt noen av tilbakemeldingene du fikk da Storgården Jellerød ble lansert i 2007?

– Ja, det husker jeg så absolutt! Jeg fikk så mange fantastiske tilbakemeldinger at jeg måtte klype meg selv i armen!

– Siden jeg jobbet i matbutikk, var det mange av kundene som hadde lest mine bøker. De likte å snakke om handlingen og personene i bøkene, og var veldig engasjerte. Jeg syntes det var så rart å høre andre snakke om «mine personer» akkurat som om de skulle ha vært levende.

– En gang fikk jeg et håndskrevet brev fra en mann som ikke hadde hatt det lett. Han skrev at bøkene mine hadde bidratt til at han klarte å finne gleden i hverdagen igjen. Det var veldig spesielt å høre.

– En annen gang var det en mor med sin voksne datter som plutselig ringte på døren. De lurte på om det var meg som hadde skrevet Storgården Jellerød? De sa at de bare ønsket å takke meg for en enestående historie!

Så herlig! Sånne spontane besøk og hyggelige tilbakemeldinger får man skriveglede av! Hvilke andre ting inspirerer deg når du skriver?

– Jeg blir helt klart inspirert av naturen, vær og vind. Det trenger ikke bare å være sol og blå himmel. Jeg liker skyer også, og blir veldig inspirert av fullmåne og måneskinn. Idéer kommer også lett til meg i møtet med andre mennesker. Det kan være et eller annet de forteller som setter fantasien i sving etterpå.

Fra en av mine mange rusleturer i vakker østfoldsnatur.
Her har jeg sittet utallige morgener og sett solen stå opp bak åsen. Det var som balsam for sjelen å bare sitte der i ro og fred, før hele huset våknet, kjenne på de friske duftene og høre på fuglene som kvitret.

Er handlingen i Drømmen om et annet liv kun fri fantasi eller er noe basert på virkelige hendelser og personer?

– Det er fri fantasi! Men som alle andre bærer jeg rundt på møter med mennesker, opplevelser og erfaringer på både godt og vondt, som selvfølgelig har fått betydning for det jeg skriver. Men jeg både overdriver, dramatiserer og romantiserer der jeg føler for det!

– Jeg har forresten noen fantastiske bøker som jeg kjøpte på et loppemarked i Danmark for noen år siden. De heter Kjøbenhavnerliv/Livet i Danmark og kostet en slikk og ingenting, men for meg er de gull verdt. Jeg har fire tykke bøker som dekker perioden 1812 til 1912. I dem finnes utklipp fra dagens aviser, hendelser, reklame, og priser på alt fra øl, kjolestoff, sko og biff hos slakteren. Jeg kan gå rett inn og se hva Jostein leser i avisen når jeg refererer til det. Jeg elsker de bøkene!

Kjøbenhavnerliv/Livet i Danmark

Hvordan ser en typisk skrivedag ut for deg? Har du kanskje noen hellige skriverutiner?

– Jeg starter alltid dagen med en kopp nytraktet kaffe. Jeg elsker når duften sprer seg i huset, men er ikke noen stor kaffedrikker ellers. Så sjekker jeg nyheter og e-post, før jeg setter meg til å skrive. Jeg skriver alltid hjemme, enten ved skrivebordet i loftstuen eller ved spisebordet på kjøkkenet. Jeg liker tidlige morgener best, og jeg må ha det ryddig rundt meg når jeg skriver, ellers forstyrrer det skrivningen. Hvis jeg ikke skal på jobb, prøver jeg alltid å få gått en tur i løpet av dagen. Naturen gir meg inspirasjon, og jeg føler jeg får klarnet hjernen.

Jeg sitter mest på kjøkkenet og skriver, for oppe under skrivebordet har jeg en sånn walkingpad, som jeg går på. Det er ikke lengre en like koselig skrivekrok som før, men den er selvfølgelig mye sunnere! 😊

Vet du alltid hva som skal skje når du setter deg ned for å skrive, eller lever personene sine helt egne liv?

– Selve historien har jeg klart for meg, fordi jeg har båret rundt på den i så mange år. Jeg bruker imidlertid lang tid på å sette det sammen og få frem den rette stemningen. Og ja, personene lever faktisk litt sitt eget liv! Det er ikke alltid man føler man får styrt det. Det bare skjer. Blant annet har jeg vært litt oppgitt over en som jeg synes virket for sutrete. Når jeg forteller det til andre, så ler de alltid og spør om det ikke er meg som styrer det? Men det føles faktisk ikke sånn …

Tusen takk for praten, Elin! Vi gleder oss til å bli kjent med alle de forskjellige personlighetene i Drømmen om et annet liv. 😍

GRATIS BOK TIL DEG!

Første bok i serien kan du bestille helt GRATIS – enten som papirbok eller e-bok. Bestill her!

Her kan du se en liten filmsnutt om Elins nye serie:

Drømmen om et annet liv

Engholt, 1870: Jenny har født datteren Thea utenfor ekteskap. Etter hvert går ryktene om at det hviler en forbannelse over husmannsplassen hvor de bor, og folk flykter unna.

Fra den fattigslige stuen kan de se opp til praktgården i bygda. Storbonden er vennligheten selv og prøver å hjelpe dem, men sladderen går. Hvem er egentlig Theas far?

Det finnes imidlertid en mann som har noe å skjule. Men den som vet svaret, tør ikke annet enn å tie.