Ragnhilds hjerte banker for Sørlandet

27. oktober kommer første bok i Magnolia, en hjertevarm og levende romanserie fra Sørlandet. Magnolia er skrevet av Ragnhild Havstad, som helt sikkert er like spent som oss, for dette er hennes aller første romanserie og debut som forfatter. Vi har gledet oss stort til å møte Ragnhild, og vi tok derfor en prat for å bli bedre kjent med både henne og Magnolia.🌸

Gratulerer med din aller første bokutgivelse, Ragnhild! Hvordan føles det å debutere med Magnolia?

– Tusen takk! Det føles både veldig bra og litt skummelt, men mest av alt spennende!

Du er jo helt ukjent for alle serielesere, så: Hvem i all verden er Ragnhild?

– Jeg er 54 år, gift og har tre voksne barn. Jeg bor i Hamar og har gjort det i mange år, og selv om jeg trives godt ved vakre Mjøsa, banker hjertet mitt litt ekstra for Sørlandet og Arendal spesielt. Der er jeg født og oppvokst, og der har jeg røttene mine. Sommerferiene tilbringes der, og da er lykken morgenbad, late dager og en tur på sjøen. Det er det beste jeg vet!

Herlig! Da er det lett å forstå hvorfor handlingen i Magnolia er lagt til sjarmerende Arendal – en by du er ekstra glad i. Kan du fortelle litt om hva Magnolia handler om?

Magnolia er en fortelling om hvordan det var å være en ung kvinne mot slutten av 1800-tallet. Om å bo i en by med stor velstand og rikdom, hvor plutselig alt går nedoverbakke … Den handler om vennskap, om å stå opp for det som er rett og om å følge samvittigheten sin. Og om den store kjærligheten, selvsagt!

Elle, hovedpersonen i Magnolia, er datter av en skipsreder og født inn i den velstående familien Lycke. Hvordan vil du beskrive henne?

– Elle er en ung kvinne med et stort hjerte og sterk vilje. Hun er jordnær og opptatt av det som virkelig betyr noe, til tross for en oppvekst «høyt på strå». Familien og vennene er viktige for henne, og det samme er naturen og den vakre kysten der hun bor.

Hvordan tror du det var å leve på Sørlandet og Arendal på slutten av 1800-tallet?

– Tenk så spennende det hadde vært å tidshoppe nesten 140 år tilbake i tid! Være flue på veggen når de rike arendalsborgerne koste seg med selskapeligheter, ball og utflukter til alle de fine lystgårdene de bygde seg ved sjøen eller på landet. Oppleve hvordan de drev sin blomstrende handelsvirksomhet med omtrent hele verden. Men også se hvordan rikdommen bare var forbeholdt noen. Arbeidsfolk levde harde liv med lange dager på små lønninger. Barnearbeid var vanlig. Arbeidet var ikke sjelden farlig, og skjebnen kunne være nådeløs om du ble syk eller mistet arbeidet.  

Foto: Mittet AS. Arkiv: Nasjonalbiblioteket
Arkiv: Nasjonalbiblioteket

Og i 1886 skjedde det noe som påvirket hele Arendal og Sørlandet, verken rik eller fattig ble skånet. Hva var arendalskrakket?

– Det litt merkelige med denne store skandalen er at den ble hysjet ned i mange, mange år. Ingen snakket om det, og jeg hadde knapt hørt om det før jeg leste en artikkel i lokalavisen for ti, femten år siden. Arendalskrakket er den største økonomiske katastrofen i Norge noensinne. Det ble utløst av omfattende banksvindel, og fikk enorme konsekvenser for hele landsdelen. Et ras av konkurser førte til 50 prosent arbeidsledighet på det verste. De som leser Magnolia, får vite mer!

Det har vi absolutt tenkt til å gjøre! Har du alltid skrevet og hatt en drøm om å bli forfatter?

– Ja, jeg har alltid likt å skrive. Min første bok dikterte jeg og tegnet til da jeg var omtrent fem år, og min første lille «epistel» fikk jeg på trykk i «Hjemmet» da jeg var tolv. Etter det ble det skolestiler og en lang pause. Så begynte jeg å skrive litt for skrivebordsskuffen, og etter hvert ble det krimnoveller på løpende bånd for et stort magasin. Inspirert av flere flotte tv-serier (for eksempel «Downton Abbey»), kom plutselig tanken: Så utrolig gøy det må være å skrive etter samme lest! Fortelle en historie som får folde seg ut gjennom flere bøker; hvor hver bok ender i spenning og forventning om neste bok. Det vil jeg gjøre!

Og nå er første bok i Magnolia snart i salg! Hvor finner du inspirasjon til bøkene dine?

– Kanskje først og fremst gjennom lokalhistorie. Det er noe veldig fascinerende ved å forestille seg hvordan ting var før – på godt og vondt. Hvordan folk levde, hva de var opptatt av og hva de tenkte. Jeg blir også inspirert og får ideer av ting, steder og små historier jeg har hørt her og der. For eksempel min farmor og alt hun fortalte om. Og familiehistorien min.  

Har du alltid en plan når du setter deg ned for å skrive, eller lever Elle og de andre i Magnolia sine helt egne liv?

– Jeg har stort sett en slags idé om hvor de skal, karakterene mine. Og så blir veien til mens vi går, noen ganger via en omvei eller to. Andre ganger tar de en avstikker eller en helt ny retning …  

Apropos ny retning: Hvis du selv skulle levd i en annen tid, når ville du ha levd?

– Sannelig om jeg vet … Etter 2. verdenskrig, kanskje? Når man optimistisk bygget opp Norge på nytt? Ellers er jeg glad jeg lever nå. I dag. I Norge. Selv om langt fra alt er perfekt, er vi utrolig privilegerte. Friheten vi har til å være oss selv, føle oss trygge og skape vårt eget liv, er virkelig noe å være takknemlig for!

Få første bok i Magnolia GRATIS!

Bestill den på norskeserier.no

Veldig sant! Og det er kanskje også derfor det er bra å lese bøker fra en annen tid? For å få en påminnelse om hvor godt vi har det i dag? Liker du selv å lese historiske romaner?

– Jeg har alltid likt klassikerne. Favorittene er nok Jane Austen og en arendalsforfatter som het Gabriel Scott. Hans roman «De vergeløse» er den boken som har gjort mest inntrykk på meg i hele mitt liv. Jeg elsker også feelgood-bøker. De er lettleste, dramatiske, romantiske og ofte med et interessant historisk bakteppe. Akkurat som serieromaner, som var et spennende nytt bekjentskap da jeg oppdaget dem!

Og nå gleder vi oss til å bli bedre kjent med deg og alle personene i Magnolia! Helt til slutt: Hvorfor skal vi lese Magnolia i høst?

– Den som intet våger, intet vinner! Fordi sørkysten av Norge er så utrolig vakker, og fordi jeg håper dere vil like en historie som utspiller seg der. Fordi dere lar dere berøre av kjærlighet, vennskap og motsetninger. Av lojalitet, misunnelse og svik. Og av glede og sorg. God lesning!  

Takk, Ragnhild! Og takk for praten. ❤️

Vil du abonnere på Magnolia?


Da får du den første boken i abonnementet + et par flotte vanter med fuskepels og en praktisk touchfinger HELT GRATIS!

Som abonnent får du bøkene i serien rett hjem i postkassa før de kommer i butikk, uten å betale noe ekstra. Det er ingen bindingstid, og du kan stoppe abonnementet når du vil. Alle abonnenter får også første bok i nye serier helt GRATIS tilsendt.