Hvor tar «Magnolia» oss?

Nå er høsten her, og det er tid for å krype opp i sofaen med en god bok. Vi kan drømme oss vekk til en annen tid og kanskje til et annet sted. I den nye serien Magnolia, befinner vi oss på Sørlandet og i Arendal.

Tekst: Ragnhild Havstad

Foto: Nasjonalbiblioteket

Magnolias «sentrum» er Arendal. Byen feirer faktisk 300-årsjubileum i år! Den har en lang og rik historie, og på et tidspunkt var den Norges aller rikeste by på grunn av alle rederiene, skipsbyggingen og handelen med hele verden.

BIlde av Arendal fra tidlig 1900-tallet
Foto: Nasjonalbibiloteket

De rike byborgerne viste gjerne frem rikdommen sin ved å bygge flotte landsteder eller lystgårder rundt omkring på landet eller øyene utenfor byen. Mange av disse nydelige husene og hagene er borte nå, men navnene lever videre: Egelund, Frednes, Frydentopp, Marienlund, Bellevue, Heimdal, Roligheden, Strømsbu og mange flere. 

Foto: Nasjonalbiblioteket. Rikmannsgården Strømsbu gård i Arendal.

Rundt byen fantes også mange gruver, til og med en sølvgruve! Skogene var fulle av verdifullt eiketømmer, som seilskutene ble bygget av og som også ble eksportert. 

Noe av det som preger byen er at den har veldig lang strandlinje! Ikke bare langs fastlandet, men også rundt de to store øyene Tromøy og Hisøy, som ligger rett utenfor sentrum av Arendal.

Til alle tider har folk levd og arbeidet og levd helt nede ved sjøkanten, og overalt ser du flotte og gamle skipperhus, brygger og naust, strender og hager. Hvitmalte og tradisjonelle, og nennsomt og kjærlig tatt vare på eller restaurert med respekt for historien. 

Foto: Nasjonalbiblioteket

Arendal ble også kalt «Nordens Venezia» på grunn av alle kanalene og vannspeilene, for den er etter sigende bygget på syv holmer og skjær. Litt etter litt ble alt gjenfylt med stein og sand, for byen trengte mer plass. Til og med den berømte «Rudebilstasjonen» ligger på det som er et stort, gjenfylt havneområde! Nå jobber ildsjeler med å gjenåpne en av kanalene, og det er en spennende tanke! 

Bilde av Ragnhild Havstad, forfatter av romanserien Magnolia.

Du som leser dette skjønner sikkert hvor glad jeg er i fødebyen min, og det tror jeg også at Magnolia bærer preg av. Jeg håper det, i alle fall? Les og se selv!  

God fornøyelse!

Ragnhild

Magnolia

– en rørende og hjertevarm serie fra Sørlandet

Bli abonnent i dag og få Ragnhild Havstads fengslende serie rett hjem – portofritt!

I velkomstgave får du den første boka i abonnementet + et par flotte vanter med fuskepels og praktiske touchfingre GRATIS.