Krystallpikene – et vintermirakel

19. januar lanseres en ny serie av Jenny Micko, forfatteren av «Aftenstjernen» og «Lydias løfte»!

Krystallpikene er en medrivende og uforglemmelig romanserie, inspirert av en sterk, sann historie.

To små jenter trosser sult og kulde, og overlever det umulige. Krystallpikene er et ekte vintermirakel.

Ask, 1924: Anny drømmer om å oppleve eventyr og den store kjærligheten, men aldri om hun kan svikte lillesøsteren. Martilde trenger henne. Ni år før gikk de to seg vill i en snøstorm og ble værfaste i skogen, lenge – altfor lenge. Selv om begge kom fra det med livet i behold, har hendelsen satt dype spor – især hos Martilde.

Skogen er Hedvigs hjem. Her er hun trygg, sammen med tvillingbroren og morfaren i den vesle koia. Verden utenfor er farlig – der kan alt mulig skje. Ett minne glemmer hun aldri: Da hun var ti år, fant hun to forkomne jenter under et grantre. Hun hjalp dem som best hun kunne, men var det nok?

Brev fra Jenny til sine nye lesere

Kjære leser

Krystallpikene bygger på en virkelig hendelse som fant sted i mine hjemtrakter i Östergötland i Sverige. Året er 1901, og to fattige søstre på elleve og åtte år forsvinner i en snøstorm. Temperaturen synker ned i minus åtte grader, og til slutt gir man opp håpet om å finne dem. Etter 21 dager blir søstrene funnet i live under et grantre. De veier da bare 27 og 18 kilo. Jeg har valgt å kalle serien Krystallpikene, for det er slik søstrene blir omtalt i avisen etter at de blir funnet – gjennomfrosne med snøkrystaller i håret.

I min fortelling er året 1924, og vi befinner oss på Askøy utenfor Bergen. Det er juletider, og søstrene Anny og Martilde Bjerke, stedøtrene til direktøren av Bergen Tricotagefabrikk, blir overrasket av en snøstorm mens de deler ut mat og gaver til de fattige. Når de blir funnet tre uker senere, er det ingen som forstår hvordan de har overlevd, og Annys minne er svekket. Men hun er sikker på at noen hjalp dem. Hver gang hun lukker øynene, ser hun et ansikt …

Kulissene i Krystallpikene er mitt eget nabolag. Ask på Askøy er virkelig vakkert, og her finnes det masse historie å ta av. Faktisk bodde Amalie Skram kun et steinkast unna mitt hus. Det er dog ikke henne denne historien skal handle om, men tre andre meget spesielle unge kvinner. 21 skjebnesvangre døgn forandret livet til fabrikkeierens døtre for alltid. Og nå blåser forandringens vinder igjen gjennom den lille bygden. Hva er det som skjuler seg i skogen, og hvilke gamle hemmeligheter ulmer under overflaten?

Velkommen til krystallpikenes verden!

God lesning fra
Jenny

jenny micko
JENNY MICKO er journalist og forfatter, og kjent for romanseriene «Lydias løfte» og «Aftenstjernen».
Hun er fra Linköping i Sverige, men bor i dag med sin Thomas på Askøy, der de driver et dyrefristed.

Spent på hva du kan vente deg? Her kan du lese de første sidene i den første boka:

Prolog

Ask, 1915

«Jeg fryser, Anny. Hvor er vi?»

Martilde holdt hardt i storesøsterens hånd. Skogen hadde alltid skremt henne, og nå ville hun bare hjem.

«Familien Olsens hus ligger et stykke inn her. Det er ikke langt,» svarte Anny og trakk henne med seg innover i skogen.

            «Lover du?»

            «Jeg lover,» sukket storesøsteren. «Snart er vi hjemme, og da er jeg sikker på at vi kan få Olufine til å lage varm sjokolade.»

            Martilde lyste opp. Varm sjokolade var det beste hun visste. «Men hvorfor må vi gå til den familien nå? Kan de ikke vente?»

            «Julaften er om to dager, og i morgen har vi ikke tid. Det har jeg jo allerede forklart. Om barna i det huset skal få gaver og mat på julaften, må vi gå nå.»

            «Men, Anny …»

            Ordene hennes ble slukt av et plutselig vindkast. I neste øyeblikk begynte snøen å lave ned. Den la seg tungt på grantrærnes grener som gynget faretruende i den tiltagende vinden. Martilde kjente frykten komme over henne for alvor. Hun ville ikke være her.

            «Jeg vil gå hjem nå,» sa hun så bestemt hun klarte.

            Storesøsteren virket ikke like selvsikker lenger. Vinden økte på for hvert sekund, og det ble vanskeligere å bevege seg fremover. De fór sammen da en gren knakk av og kom flyvende mot dem. Den pisket Martilde i ansiktet før den virvlet videre. Anny ropte noe, men stormen skrek, og Martilde så bare at leppene hennes beveget seg.

            «Hva sa du?»

            Anny bøyde seg ned. «Hold hardt i hånden min! Ikke slipp taket!»

            «Jeg er redd, Anny!»

            «Hold deg fast! Vi må søke ly.»

            Martilde kunne ikke se. Hun visste ikke lenger hvilken retning de hadde kommet fra. Votten begynte å skli ut av Annys grep.

            «Anny!» gråt hun. «Jeg vil hjem.»

            Storesøsteren fikk tak i armen hennes og trakk henne med seg ned. Noe skarpt skrapte mot ansiktet, og Martilde knep øynene sammen.

            «Her kan vi vente til det verste er over.»

            De satt under et stort grantre, omgitt av tunge grener med stikkende nåler. Anny la armen rundt lillesøsteren mens snøstormen herjet videre utenfor.

            «La oss tenke på den deilige, varme sjokoladen vi skal drikke når vi kommer hjem.»

            Anny prøvde å lyde som om alt ville bli bra, men Martilde kunne høre at også hun var redd.

Medrivende og hjerteskjærende. Jeg ble revet med allerede fra prologen.

Ingrid-Maria Engebretsen Vego, bokelsker

Fantastisk! Fengende fra første til siste side. Klarte simpelthen ikke å legge den fra meg. Terningkast 6.

Randi Skogerbø, serienyter

Vil du lese videre?
Bestill første bok GRATIS!

«Krystallpikene»– inspirert av en sterk, sann historie.

To små jenter trosser sult og kulde, og overlever det umulige. Og nå blåser forandringens vinder igjen gjennom den lille bygda. Hva er det som skjuler seg i skogen, og hvilke gamle hemmeligheter ulmer under overflaten?

Krystallpikene er en serie av Jenny Micko, forfatteren av «Aftenstjernen»og «Lydias løfte»!

Velkommen til krystallpikenes verden!