Les historien om de ekte krystallpikene

... under denne gran lå søstrene Augusta og Jenny, 8 og 11 år gamle, i vinterkulden fra 13. november til 5. desember, etter å ha gått seg vill i skogen under en snøstorm.

krystallpikene under grantreet
Jenny Micko har latt seg inspirere av en virkelig og helt utrolig hendelse i sin nye serie. Krystallpikene er et ekte vintermirakel!

Tekst: Jenny Micko

Har du fått med deg at min nye serie KRYSTALLPIKENE er basert på en sann historie?

Jeg var på besøk hjemme hos min mamma og stefar i Linköping, og leste den lokale morgenavisen Östgöta-Correspondenten. Der delte de saker fra arkivet, og jeg ble straks fascinert av historien om de to søstrene Jenny og Augusta. Den var så utrolig at det var vanskelig å forstå at den var sann. De ble kalt Det fantastiska miraklet i Svinhult.

Historien begynner den 13. november 1901

Ekteparet Andersson har åtte barn og knapt med penger til mat og klær. De eldste barna, Jenny (11) og Augusta (8), blir sendt til nabobygden for å be om hjelp. Det er kun fire kilometer å gå, men de må delvis gå gjennom skogen.

Jentene kommer trygt frem, men på hjemveien skjer et plutselig væromslag. Det lette snøfallet blir til en snøstorm, og søstrene mister retningssansen. De går i sirkler, og legger seg til slutt under et grantre hvor de prøver å holde varmen gjennom å ligge tett inntil hverandre.


Moren deres blir selvsagt urolig og gir seg ut for å lete. Hun finner fotspor i snøen, men de blir snart hvisket ut av det kraftige snøfallet, og hun blir nødt til å ta seg hjem til de gjenværende seks barna. Den påfølgende natten blir kald. Temperaturen synker ned til minus åtte grader og snøen fortsetter å falle.

Neste dag går flere sambygdinger ut for å lete, med lensmannen i spissen, men de finner ikke det minste spor etter pikene. Etter en dag avbryter man søket og lensmannen skal ha sagt: «De er sikkert døde, og fattigunger finnes det uansett nok av.»

Foreldrene gir dog ikke opp håpet. De fortsetter å lete etter døtrene sine, men til slutt må også de gi tapt. Det har gått for lang tid …

Natt til første advent har Hulda Hultgren, klokkerens kone, en merkelig drøm. Hun ser to små barn som ligger nedsnødd undre et stort grantre ved en stor stein – og barna er i live!

Presten får høre om drømmen og tar den på alvor. Han kaller sammen en manngard med håp om å finne barna og begrave dem i vigslet jord. For at de kan være i live, kan han ikke tro.

Manngarden pågår i fire dager. Først da, etter 21 døgn, blir pikene funnet, fryktelig avmagret, de veide kun 18 og 27 kilo, og nedkjølte. De blir straks fraktet til sykehus. Der blir det konstatert at begge søstrenes føtter er så forfrosset at de må amputeres.

Virkelighetens krystallpiker da de var innlagt på sykehuset


Jenny og Augusta forteller om de lange døgnene i skrekk. De hadde prøvd å reise seg den første morgenen, men de hadde ikke følelse i beina og kunne ikke gå. De hadde klart å livnære seg på maten de hadde fått med seg fra nabobygden, men de hadde hatt problemer med å åpne en pakke mel med de frosne fingrene. Da hadde et lite ekorn gjort dem selskap og gnagd hull på posen, slik at alle tre kom til melet.


De hadde sett lyslykter de første døgnene, men hadde ikke turt å rope på hjelp, da de trodde det var såkalte lysmenn, mystiske vesener de hadde hørt kunne være meget farlige. De hadde også ved noen tilfeller hørt kirkeklokker ringe, og da skjønt at det var søndag og at enda en uke hadde passert.

Hendelsen fikk enorm oppmerksomhet, ikke bare lokalt, men også i resten av Sverige og i utlandet. Avisen Östgöta-Correspondenten startet en innsamling for å hjelpe pikene og deres familie. De samlet inn hele 30.000 kroner, en ufattelig sum på den tiden. j

Jenny og Augusta fikk reise til Stockholm der de fikk proteser. Der fikk de også lære håndarbeid og ble med tiden så flinke at de fikk arbeid på det ærverdige varemagasinet NK. Som voksne kom de tilbake til hjembygden. Dessverre døde Augusta bare 26 år gammel av spanskesyken, men Jenny giftet seg og fikk fire barn. Hennes liv tok slutt i 1943, da var hun 53 år gammel.

Akkurat som historien om Augusta og Jenny, er Krystallpikene et ekte vintermirakel.

Jeg har lånt denne historien og flyttet handlingen til Askøy utenfor Bergen. Mine søstre, Anny og Martilde, blir kalt Krystallpikene i avisen, fordi de blir funnet med snøkrystaller i håret. Om du vil vite hvordan det går med dem, kan du bestille første bok gratis her.

Varm klem fra Jenny

jenny micko

Jeg slukte hele på en gang og gleder meg til fortsettelsen! Terningkast 6.

Tina C Blestad, serieleser

Et friskt pust av en romanserie! Flott driv, og veldig godt skrevet. Jeg vil lese mer!

Inger Monica Stornes, serieleser

Medrivende og hjerteskjærende. Jeg ble revet med allerede fra prologen.

 Ingrid-Maria Engebretsen Vego, bokelsker

Krystallpikene

Anny drømmer om å oppleve eventyr og den store kjærligheten, men aldri om hun kan svikte lillesøsteren. Ni år før gikk de to seg vill i en snøstorm og ble værfaste i skogen, lenge – altfor lenge. Selv om begge kom fra det med livet i behold, har hendelsen satt dype spor – især hos Martilde.

Hva er det som skjuler seg i skogen, og hvilke gamle hemmeligheter ulmer under overflaten?