Eva J. Stensrud er tilbake!

Forfatteren av Storgårdsfolk har skrevet en en dagsaktuell og altoppslukende kriminalroman.

Foto: Lina Hindrum

Eva J. Stensrud har bergtatt mange serielesere med den fantastiske serien Storgårdsfolk, og nå debuterer hun som krimforfatter! Evas krimdebut fremstår ikke bare som en elegant, storslått og intelligent fortalt thriller, men er også uhyggelig virkelighetsnær.

I forbindelse med utgivelsen av Skyggeadvokaten, har Eva skrevet et brev til alle sine tidligere serielesere:

Kjære lesere!

Nå begynner det å bli noen år siden jeg skrev siste seriebok, men jeg har på ingen måte sluttet å skrive. For i februar kommer det en krim med den kryptiske tittelen Skyggeadvokaten. Selv om den ikke handler om Johanna og Jon Tarvald og de andre storgårdsfolkene mine, er det en krim jeg håper og tror at mange av dere vil like å lese. 

Historien bak boken: 

For seks år siden leste jeg en flere artikler om flere unge forskere fra Iran som fikk avslag på oppholdstillatelse her i landet. Årsaken var at PST fryktet at de kunne tilegne seg kunnskap som kunne hjelpe Iran til å utvikle atomvåpen. Jeg ble nysgjerrig på historien og begynte å grave i saken, og det var slik den oppsto, den ideen som skulle utvikle seg til å bli til denne boken. For en av (de virkelige) forskerne anket avslaget og fikk i den forbindelse oppnevnt en såkalt “skyggeadvokat”. 

En skyggeadvokat har høy sikkerhetsklarering og får innsyn i saksdokumenter som ellers bare PST har kjennskap til. Denne advokaten har verken lov til å snakke med saksøkeren selv eller saksøkerens bistandsadvokat, og akkurat denne situasjonen synes jeg det var spennende å gripe fatt i. Derfra begynte fantasien å spinne. 

Min skyggeadvokat heter Elias og er en av hovedpersonene i boken. Elias er også opprinnelig fra Iran, nå er han en profilert kjendisadvokat i Oslo. Elias forelsker seg i advokaten Maria, som har menneskerettigheter som spesiale, men som er utbrent og desillusjonert over all elendigheten hun møter i jobben. Forholdet deres fører dem etter hvert  inn i et surrealistisk mareritt. 

Så har vi Liv, som tidlig i prosessen dukket opp i hodet mitt. Liv jobber i PST og får denne saken i fanget når Asbjørn fra Kripos trenger hjelp med et drap. Drapsofferet viser seg nemlig å være en iransk kvinne som rømte fra Iran for mange år siden. Liv reagerer på dette og flere andre sammentreff, som alle har en fellesnevner: Elias. 

På det personlige plan bærer Liv på en stor sorg. Dette gjør henne redd for å gå videre i livet, hun har mistet så mye. Men livet skjer, som kjent. 

Uten å røpe mer om handlingen, kan jeg i alle fall fortelle dere at Skyggeadvokaten først og fremst handler om lidenskap og svik, om sorg, om å miste det mest dyrebare man har, om prisen man betaler for kjærligheten

Jeg ønsker dere en fin (og forhåpentligvis varm og solrik) vår, med mange gode lesetimer i solveggen på hytta eller hjemme! Eller i peiskroken med noe godt i koppen! 

Skriveglad hilsen fra Eva 

Skyggeadvokaten

Skyggeadvokaten er en dagsaktuell og altoppslukende kriminalroman.
Eva Stensruds debut som krimforfatter fremstår ikke bare som en elegant, storslått og intelligent fortalt thriller, men er også uhyggelig virkelighetsnær.