Min uke – Jorunn Johansen

Hvordan ser uka ut for en forfatter? Jorunn Johansen skriver Fossefall, og her er hennes dagbok fra uke 10!

Mandag 7. mars 2011

Denne morgenen ble ikke helt som jeg hadde håpet på. Guttungen våknet som vanlig kl. 7 og var ikke i humør. Mandag er den verste dagen for ham, det vet jeg, men at det skulle være så ille? Så fikk jeg svaret. “Jeg falt på isen i går og har vondt i ribbeinet”. Ok, tenkte jeg, har han vondt eller er det bare at han ikke vil på skolen. Etter mye om og men fikk jeg ham på skolen, var visst ikke så ille likevel. Jeg satte meg foran pcen med en kopp kaffe (som jeg er helt avhengig av for å våkne, hver morgen) og sjekket mail, facebook og dagens nyheter. Fast ritual hver morgen. Da det var gjort, var det rett i dusjen og gjøre seg i stand for dagen. Og når jeg hadde fått kastet i meg en brødskive, var det å gå en runde med hunden.

Da klokka ble ti på formiddagen, kunne jeg endelig gjøre alvor av å åpne dokumentet til Fossefall. Timene går fort når en skriver og det er jo så spennende å se hvor en ender i historien. Etter en time ringer telefonen fra skolen. “Vi har en guttunge her som vil hjem. Han har smerter i ribbeinet.” Etter ti minutter var han hjemme igjen, med senket blikk. Da tok jeg frem dyna, og han fikk ligge på sofaen resten av dagen. Da kvelden kom, etter mas og kjas fra en guttunge som “trodde” han skulle bli pleiet resten av dagen, og med en haug med skriverier, med middag og kaffekos, falt all energi ut av meg. Så da klokka var ti ble det natt i natt.

Tirsdag 8. mars 2011

Kvinnedagen, tenkte jeg da jeg sto opp, men det ble fort glemt, for sønnen VILLE ikke på skolen, men etter en halvtimes forhandlinger kom han seg av gårde. Stille og rolig i huset. Timene gikk, slik som de alltid gjør når en lever seg inn i manuset. Vips, så var guttungen tilbake fra skolen og fløy ut igjen. I dag – etter to ukers forkjølelse som utviklet seg til lungebetennelse – var jeg endelig i stand til å komme meg ut slik at Sebastian kunne få seg noen nye klær. Garderoben hans trengte oppgradering. Etter handling var det en stolt og glad gutt som kom hjem. Jaggu ble det litt på meg også. Kom hjem med nye klær og endelig ny sminke. Kjøper sminke en gang i året. Den gangen var i dag. Så ble det middag og kaffekos. Jeg er veldig nøye på at vi i familien er samlet etter middag og koser oss sammen. Viktig å snakke om dagen vi har hatt.

Onsdag 9. mars 2011

I dag satte jeg på musikk: Ingemars og Contrazt, to grupper som jeg og Sebastian liker veldig godt. Guttungen liker å våkne til “Finnskogens stillhet”. Da spretter han opp av senga og sier: “Jeg savner Finnskogen, mamma. Kan vi reise dit nå?” Fin start på morgenen! Ellers har jeg skrevet mye i dag og drømt meg bort i Amalies verden, hvor det er vinter nå. Etter dagens skriverier ble det å lage middag. Elsker stekt laks med salat og rømme. Og tradisjonen tro hos oss: kaffekos etterpå, hvor alle er samlet til en pratestund på kjøkkenet. Da tennes levende lys og røkelse. Kveldens høydepunkt ble et haiprogram på National Geographic. Elsker dokumentarer!

Torsdag 10. mars 2011

Opp kl. 7 og koke kaffe. Akkurat i dag syntes Sebastian at dynen var ekstra god, men pliktene kaller. I dag har jeg tenkt å bruke mange timer på manuset. Liker å starte tidlig og skrive til lunsj. Så er det full konsentrasjon igjen til klokken blir ca. 16.00. Da begynner tankene på hva jeg skal ha til middag. Det blir pestorett med kyllingbiter og masse grønnsaker. Ellers forløp kvelden rolig.

Fredag 11. mars 2011

Helgefri og finnskogtur med svigerinne og svoger. Vi fire på hytta. I dag lot jeg manuset være og pakket til helgen. Sebastian ble hentet av søsteren sin på skolen. Vi dro opp til hytta tidlig og gjorde i stand til en hyggelig kveld. Vi ble enige om at det var veeeldig trist at Sebastian ikke var med – det ble så tomt, men vi visste jo også at han ville få det hyggelig hos søsteren sin. Gjestene kom utpå kvelden, til peiskos og god mat. Et glass vin ble det også. En flott kveld på Finnskogen.

Lørdag 12. mars 2011

Våknet til strålende påskevær og at det dryppet fra taket. Tok en liten tur til Sverige (ca. én mil) og tilbake på hytta igjen. Da var det bare å spenne på seg skiene og gå noen kilometer innover flott preparerte løyper. I sekken var det appelsin og Kvikklunsj. Da vi kom tilbake til hytta igjen, tente vi på utepeisen og grillet noen pølser. Ut med stoler, saueskinn og tepper. Vi tullet oss inn og koste os, mens solen stekte. I det fjerne dukket det opp en ørn som svevde over horisonten. En fantastisk nydelig dag!

Finnskogen badet i vårsol!

Søndag 13. mars 2011

Jeg blir alltid så lei meg når jeg skal hjem fra hytta – er jo så glad i Finnskogen. Men denne helgen har jeg fått masse inspirasjon til nye eventyr i Fossefall. Så var det å dra hjemover utpå dagen, hente en sønn på 18 år på Kløfta og hjem til datteren vår for å hente en strålende fornøyd Sebastian. Nå som jeg er hjemme igjen, er det helt greit, men vi skal snart tilbake til hytta. Ser alltid frem til det. Nå har vi bestilt pizza og etterpå blir det å finne frem en film og kose seg resten av kvelden. I morgen blir det igjen en hyggedag med manus etter å ha hentet nye ideer fra de store skogene.