Min uke – Berit Elisabeth Sandviken

Alltid ekte leseglede! Foto: Berit Sandviken

Hvordan ser uka ut for en forfatter? Berit Elisabeth Sandviken skriver Stormvinder, og her er hennes dagbok fra uke 12!

Mandag 21.3

Våken lenge før klokka. Ligger og hører på pusten til ham som sover, mens den nye uka blir flytende lava i hodet; blogging, korrektur på bok 9, og avslutningen av Stormvinder. Tsunami! Virkelighetens dramaturg forklarer hvorfor ordet underholdningslitteratur iblant kjennes som en funksjonshemming.

Jeg fortsetter å skrive om livets jordskjelv, oversvømmelser og soldager i Stormvinder. Og jeg skulle skrive til min japanske onkel, Shigeo, med hilsen til fetteren og datteren, som bare snakker sitt vakkert tegnede, men akk så ubegripelige språk.  Svar på etterlysningen via ambassaden i Tokyo sa: De har det bra!

Jeg skulle skrive hele dagen, men en gammel, ensom dame trengte å prate mer enn en time i telefonen. Deretter research for siste kapittel, om Skibladner. Dugurd og to-tre timer historieprat sammen med min pappa. Klesvask/rydd x 3. Et løfte om å leite etter slekt for en bekjent snek seg også innimellom de to andre tidstyvene: Fjesbok-nyheter og nettaviser! Mer Stormvinder. Til mildt måneskinn.

Tirsdag 22.3

Nattåpent vindu og intens dryppedans fra snøen på taket, med svarttrostsang klokka 0600! I dag skulle det skrives. Da jeg avsluttet Lassjenta (kan kjøpes som e-bok), etter å ha skrevet 6-7 bøker årlig, inntil det ble 34 i alt, havnet jeg i et tomrom. Menneskene jeg hadde levd med i årevis var plutselig ikke der lenger. Jeg ble så alene. Visste ikke helt hva jeg skulle ta meg til. Det ble Stormvinder som redet meg, en annerledes serie med nye bekjentskaper. Men er jeg egentlig forfatter, når jeg ikke jobber og skriver hver dag? Også dette er en side av forfatterlivet; det er spennende og travelt mens det står på, men uten sikkerhetsnett og garantier. Men også i dag har jeg tilbrakt mange timer sammen med folkene i Stormvinder.

 Onsdag 23.3

Full skrivedag. Støl i fingre og kropp. Øynene knirket advarende ved midnatt. En gripende avslutningsscene tok nattesøvnen!   

Torsdag 24.3

Fire timers jobb, så er manuset gjennomsøkt og sendt til konsulent Ida, som styrer rødblyanten! Alltid like nervepirrende å vente på. Når returen kommer, og jeg har gjort som hun sier(?) er det redaktør Berits tur til å granske, og derpå tilbake til meg, for endelig korrektur. Flotte illustrasjoner og layout og slikt tar andre, dyktige fagfolk seg av. For jeg er ikke aleine om Stormvinder, og det kjennes trygt.  I disse dager er det faktisk ni år siden jeg, en uføretrygdet barselpleier, langt oppe i bestemoralder, gikk og ventet på resultatet etter manuskonkurransen. Et under skjedde: Jeg vant, med Lassjenta!

Timene fløy mens jeg redigerte i bildeseriene jeg bruker under fortellerbesøk/bokprat i lag og foreninger.  Har vært mange slike i vinter, og det er alltid hyggelig. Og interessant. 

Fredag 25.3

Begynte på korrektur, men måtte ordne slektspapirer som skal leveres i dag. Gubben inviterer på handletur, samt lunsj i Kafé Henrik ved biblioteket. Tre ting på en gang! Traff mange lesere som kommenterte Stormvinder. Alltid hyggelig. Dagen fløy. Glemte deadline for petiten Smått til lokalavisa, da blir det neste uke.

Lørdag 26.3

Vaskebøtte og støvsuger og tepperisting, men snøen ligger (heldigvis)så høy at vinduene blir stående urørt.  Slike aktiviteter hviler under lange skriveperioder, og det synes i vårsola! Besøk midt i vaskebøtteballetten. Det ble likevel ikke bestemorhelg og barnepass, så da tar jeg korrekturen i stedet. Det vil si å lese bok 9 av Stormvinder med årvåkenhet.  Men så var det denne sola da. Jeg sier som Jakob Sande: I morgo, i morgo, men ikkje i dag.

Søndag 27.3

Sommertida stjal en morgentime, men de neste fem ble viet korrekturen. Og innimellomprat og kaffe med gubben, som leser både lavt og høyt om den amerikanske borgerkrigen. (Som begynte omtrent på den tiden Stormvinder slutter. Og flere av ”mine” var jo faktisk der borte da, så…)

Redaksjonen bemerker:
Stormvinder nr 7 (bilde) av Berit Sandviken kom akkurat fra trykkeriet denne uken. Nydelig forside med et nært og morsomt bilde av Embjørg og Mikael. Bøkene blir pakket i disse dager og sendt ut til abonnenter og butikker. I salg fra 11. april.