Min uke – Ellinor Rafaelsen

I forrige uke ga vi dere en liten forsmakEllinor Rafaelsens dagbok, og her følger resten av hennes spanske dagbok fra uke 20!

Mandag 16. mai

Dagen før dagen. Bløtkake og Cava er kjøpt inn, flaggene strøket og både lys og lysmansjetter er i norske farger, flybåren fra Norge av mine besøkende venninner.

I dag har vi vært i Cueva de Nerja, Nord-Europas største dryppsteinsgrotte. Den er virkelig et «must» når man er her i Nerja. En fantastisk eventyrverden inne i fjellet. Der ser en både nisser og troll, slott og katedraler. Også er det levelig temperatur der inne. Ute i solen kan det bli for varmt for en frossen «svalbardianer».

Etter grotteturen var det kaffekos på terrassen og litt mer higen etter denne forfriskende brunfargen som vi så gjerne vil ha med oss hjem (blir bare fregner hos meg!). Tenkte jeg skulle jage gjestene ned til bassenget en tur så jeg kunne skrive litt mer om Anna, men så ble det bytur og en fantastisk flamencoforestilling i stedet. For en rytme! For et tempo! Og for en kondis! Prøvde litt på stuegulvet hjemme etterpå, men det ble ikke det samme å slå hælene på sokkelestene i flisene som når spanske skohæler vibrerer som maskingevær mot underlaget.

Nå er det kveld og mørkt og stille både ute og inne. Finner vel køya snart.

Tirsdag 17. mai

Vel overstått nasjonaldag! Etter å ha sett 17. mai-feiringen hjemme i Norge på TV her i Spania, tar jeg tilbake det jeg sa forleden, om at 17. mai blir et blekt vorspiel sammenlignet med San Isidro-festivalen i Nerja. Det finnes vel ikke flottere markering av nasjonaldagen enn vår egen. Blir så rørt av barnetoget, flaggene, korpsene … Ja, alt det vakre.

Her i Nerja våknet jeg til meldingene som tikket inn på mobilen min med gratulasjoner i anledning dagen. Så fulgte champagnefrokost på terrassen med mine to gjestevenninner. Selvsagt hadde vi norske flagg og full pakke. Til og med bløtkake. (Til frokost? Ja visst! Nydelig.)

Champagnefrokost på terrassen til Ellinor

Vi fulgte nøye med på TV, vinket til kongefamilien og svelget klumpen i halsen da det kom et innslag fra Svalbard og vi så fjellene og snøen og kjentfolket derfra. Vi gikk til og med i tog og viftet med flaggene – fra entredøren til terrassen et par omganger. Bare for å ha gjort det.

Senere på dagen kjørte jeg den ene av venninnene mine til flyplassen i Malaga da hun måtte hjem til hverdagen i Norge igjen, mens vi to, som ble igjen, nøt et glass kald hvitvin på terrassen mens lysene tentes i byen langt nedenfor, og et bløtt middelhavsmørke snek seg inn fra øst og sa fra at dagen var på hell. Nå lyser fullmånen over oss og en flott 17. mai er over for denne gang.

Onsdag 18. mai

Hola! I dag har ikke Solkysten levd opp til navnet. Høljregn og lave, mørke skyer langt nede i fjellsiden. Det er ikke det vi vil ha i Sør-Spania.

Sto opp seks i morges for å kjøre venninne nr. 2 til Malaga Airport. Hun skulle reise med samme fly som venninne nr. 3 kom med. Det betydde nesten to timers venting på flyplassen for å få med venninne nr. 3 hjemover. Da var det godt å ha med strikketøyet i veska, dere! Jeg har helt fått strikkedilla denne våren. Har fått tak i noen kjempestore garnnøster som jeg strikker tunikaer i forskjellige farger av. Har produsert hele åtte siden februar!

Geitene bak Ellinors hus

Utpå dagen i dag fikk jeg besøk fra Svalbard. Ser ut som mange svalbardianere har oppdaget denne lille perlen av en by på Solkysten. Det ble heldigvis litt sol da de var her så vi fikk nyte både varme stråler og litt rødvin på terrassen.

Og så kom geitene! Har daglig besøk bak huset av en gjeter med geiteflokken sin. Kjempekoselig å bo på landet og likevel i en by.

Nå har min venninne krøpet til køys. Var sliten etter reisen. Jeg skriver blogg og skal jobbe litt videre med ”Annas skjebne” frem mot kveldsnytt, så lokker vel senga på meg også. Det er så fint å ha sånne venninner som skjønner at jeg ikke kan ta ferie hver gang jeg får besøk.

Torsdag 19. mai

I morges våknet jeg til lyden av plaskregn mot terrassen. Egentlig en herlig lyd som vi ikke har for mye av på Svalbard. Svalbard regnes nemlig som en arktisk ørken p.g.a. lite nedbør. Derfor nyter jeg den lyden her i Spania, selv om det betyr mindre sol og varme.

Men, altså, det høljet ned i morges. Ble litt lettere utover dagen, men en skikkelig innedag likevel. Litt godt, det og, å ikke ha dette ut-i-solen-presset  hele tiden.

Dagen har gått til å skrive litt, strikke litt, ta imot kaffegjester fra Drøbak og å spille kort. Og så snart det ble godvær igjen, gikk min venninne og jeg tur i området for å beundre blomsterprakten – mai er en herlig måned her nede i blomstringstiden. Se bildene!

Litt rart og uvirkelig at jeg nå har min egen bolig her nede i Sør-Spania. Hvis noen for 20-30 år siden hadde fortalt meg at det kom til å skje, ville jeg ha ledd høyt. Men sånn er livet. Vi vet lite om fremtiden. Heldigvis.

Nå sitter jeg og lytter til Nattønsket på NRK og vurderer å finne sengen. Jeg har nok litt lakenskrekk. Det er så uendelig koselig å sitte oppe utover natta når andre sover.

Fredag 20. mai

Det ble ingen frokost på terrassen i dag heller. Altfor vått etter nattens regnskyll. Men müsli og yoghurt smaker godt innendørs også.

Etter frokost tok jeg min venninne med til grottene i Nerja. Jeg fulgte henne bare halvveis inn i jordens indre, dels fordi jeg nå har vært der så mange ganger sammen med Spania-gjester som jeg gjerne vil skal oppleve dette naturens underverk, dels fordi jeg lider av ekstrem klaustrofobi og overhodet ikke trives en kilometer inne i fjellet, uansett hvor vakkert og spektakulært det er. Jeg vil helst ut igjen fortest mulig. Så jeg ventet ute i solen, som endelig tittet frem.

Etter grotten dro vi hjem. Litt sol på terrassen igjen, før det begynte å regne på nytt og jeg kunne sette meg inne og skrive med god samvittighet. Ble riktig fornøyd med arbeidsøkta i dag.

Skulle egentlig ha vært ute og spist i kveld, men nye regnbyger holdt oss hjemme, så det ble kortspill i stedet. Texas og Femhundre. Jeg vant begge deler! Alle omgangene. Helt uten juks. Men så er det jo noe som heter ’hell i spill, uhell i kjærlighet’, så denne vinnerlykka er kanskje ikke så mye å skryte av likevel!

Hører nå på Nattønsket igjen, det gjør jeg stadig vekk, mens jeg vurderer å skrive noen sider til på bok 11 i serien ”Annas skjebne”. Er et ordentlig nattemenneske.

Lørdag 21. mai

Så er det gått enda en uke av mitt Spania-opphold, og endelig kom godværet. I dag har solen stekt fra skyfri himmel, og jeg mener at jeg har fått et par nye fregner. (Pigmentflekker kalles det vel i min alder, men jeg velger å kalle det fregner!)

Ellinor med strikketøyet i solen

Egentlig liker jeg ikke å sitte i solen for lenge, jeg trekker ganske fort under markisen når det blir for varmt, men min venninne klarer seg fint på solsenga time etter time. Selv strikker jeg. Det er nesten så det er blitt en mani. Jeg strikker og strikker, uansett vær. Til og med i varmeste solsteiken må jeg strikke. Så snart jeg er ferdig med skriveøkta – den tar jeg helst tidlig på dagen eller sent på natta – så er det å gripe etter strikketøyet. Det er så utrolig avslappende. Kan liksom la tankene vandre i alle retninger mens maskene glir av og på strikkepinnene. Kan bare strikke rett og vrang, og skjønner ikke strikkeoppskrifter, men det blir da noen plagg ut av det og.

Nå skal jeg begynne på en ny uke, en uke med en del praktiske gjøremål, som å ordne med skifte av dører og vinduer og nytt kjøkken i leiligheten. Men det skal ikke skje før i oktober, skal bare bestilles og avtales nå. Og så bærer det hjem til Svalbard neste lørdag. Rart i grunnen, jeg savner faktisk isen og det golde og karrige landskapet der oppe, selv om det er deilig med palmesus og fløyelsmyke middelhavsnetter.

Ha en fin sommer alle sammen og takk til alle som leser bøkene mine! Dere fortjener den store klemmen jeg sender gjennom denne bloggen.

Hilsen Ellinor