På historiske stier “Østenfor sol”

– Her kom Laura ridende forbi på vei til Lutvann! Synnøve Eriksen står midt på en sti i skogen, kun et steinkast fra hennes rekkehus på Ellingsrud i Oslos østre utkant, og viser meg hvor hun får inspirasjonen til “Østenfor sol” fra.

Jeg har i tretti år brukt Østmarka som min viktigste tumleplass for friluftsliv og mosjon, og når det endelig har kommet en norsk serie til mine egne hjemtrakter, er jeg både beæret og nysgjerrig. Sist helg hadde jeg noen orienteringsposter å ta i skogen like ved der Østenfor sol-forfatteren bor. Jeg hadde lyst til å vite litt mer nøyaktig hvor denne mystiske gården lå, og hvor Laura og familien Vindfall pleide å ferdes i marka. Jeg spurte Synnøve Eriksen pent om hun kunne vise meg.

Synnøve Eriksen på stien hvor Laura red fra Østenfor sol mot Lutvann.

Fra sin skrivestue kan Synnøve se til denne stien i skogbrynet i utkanten av Østmarka, Oslos tøffeste skogsområde. Tøffeste? Ja, denne skogen har høye topper og dype daler og derimellom noen vanvittig bratte stup. I denne skogen trener fjellklatrerne. Her smyger gaupen. Her slapp britiske fly våpen under krigen og her ligger hula hvor Milorg gjemte våpnene. Her landet Max Manus med fallskjerm da han kom fra England for å sprenge tyske skip. Her gikk flyktningeruta som reddet så mange unna de tyske okkupantene.

– Og like her borte ligger Fandens prekestol, forteller Synnøve med en liten skjelving på stemmen. – Skal vi gå dit? Huff da, det takker jeg høflig nei til. Vi går i stedet ut på Synnøves terrasse og ser opp mot Karihaugen.

– Der oppe lå en gård i gamle dager, forteller Synnøve. – Det ligger en boligblokk der nå, men jeg ser for meg at familien Vindfall bodde der. Ikke så langt fra det som nå er sluttstasjonen på en av Oslos t-baner.

Forlagssjef Tomas Algard og forfatter Synnøve Eriksen på historisk grunn, Skansen som stoppet Karl VIIs soldater.

Vi går en tur på stien, og Synnøve forklarer at hun kan gå og gå i denne skogen. Med niste i sekken kan hun traske i Østmarka hele dagen og pønske ut handling til Østenfor sol. En gang iblant har hun med notisblokk og skriver ned hendelser og formuleringer, men som regel husker hun hele handlingen når hun kommer hjem og setter seg til å skrive. For det meste fire sider om dagen, hverdag som helg. Synnøve er opptatt av at språket hennes skal være godt og variert, så det går en del tid til finsliping av ord og uttrykk.

På vår tur havner vi ved Skansen. Den ligger på en høyde, men Synnøve klatrer opp uten at oppoverbakken legger hindringen på samtalen. Dette er også et sted som rommer en dramatisk historie. Man kan fortsatt se restene av den voll av stein som norske soldater brukte som festning i den store nordiske krigen på 1700-tallet. Her ble Karl XIIs soldater på vei mot Oslo stoppet av brave Aker-bønder og soldater 8. mars 1716. Vi setter oss på Skansen og fantaserer oss tilbake til kruttrøyk og våpengny.

Men det er enda lettere å forestille seg Laura som rir gjennom skogen så håret flagrer på vei til et romantisk møte…

Klikk her for å lese bok 1 i serien Østenfor sol på nett, eller klikk her for å få tilsendt bok 1 helt kostnadsfritt hjem til deg.

Ønsker du å bestille et abonnement på Østenfor sol? Klikk her.

Her kan du se en kortfilm basert på første bok i serien.