Berit Elisabeth Sandvikens retrotøfler

Berit Elisabeth Sandviken, som skriver LassjentaStormvinder og Ambrosia 1814, var en riktig kløpper med strikkepinnene allerede i fjerde klasse. Det får vi beviset for i dag, når vi er så heldige å få dele hennes egenkomponerte tøfler – som i tiden som har gått siden hun fant dem opp i fjerde klasse har blitt til vaskeekte retro!

Hva den gamle skoleboka gjemte

«Du strikket engang noen fine sokker,» minte Bjørg meg på. «Kan du ikke skrive litt om dem, og ta noen bilder og…» Det blir ikke de vanskelige sokkene. For mens jeg leita etter oppskrifta, dukket håndarbeidsboka fra fjerdeklassen opp fra dypet i kjellerboden. Den som ble utgitt av J.W. Cappelens forlag, i 1952.

tøffel3
Berits egenkomponerte retrotøfler fra fjerdeklasse

Der, på en av de blanke sidene, hadde jeg skrevet ned oppskrifta på de kjedelige, grå tøflene. Alltid grått garn den gang, synes jeg å huske. Men oppskrifta er enkel, og svært anvendelig i vår tid, der ingen går inn med sko på.

«Hekle en løpegang,» leser jeg av mine egne kråketær. Altså kunne elleveårige Berit ikke bare strikke rette og vrange, legge ut og felle inn. Hun mestret også å hekle fastmasker og luftmasker! Jeg burde ha takket «frøken» Larsen og slektens nærmeste kvinner for den kunnskapen, for lenge siden. Nå er det for sent.

Så kom restegarnet, samt strømpepinner i flere tykkelser, opp av håndarbeidskurven, for prøvestrikking. For fjerdeklassingen hadde ikke nevnt garntykkelse og slikt. Derfor måtte jeg strikke noen varianter og forandre litt i oppskrifta – men nå er den klar!

retrotøfler
Disse deilige tøflene tar liten plass i jakkelomme eller veske når du skal på besøk.

Retrotøfler:

Målene passer til skostr. 38.

Det går med ca. 1 ½ nøste garn som passer til

  • Pinner nr. 3 ½
  • Strikkefasthet: 23m/10cm.

Legg opp 10m og strikk rett 28 omg. (14 riller.)

Legg ut (eller plukk opp på begge langsider) 18 m på hver side av hælstykket. I alt 46m.

Strikk videre på disse 2r 2vr ca. 13 cm, før du fordeler maskene på fire pinner.

Legg opp to masker i sammenføyningen oppå foten. Nå strikkes rett ca. 6 cm. (litt lengre til større fot).

Tåfellinga:

* 2m sammen 4m r.* Hele omg. Deretter 4 omg. uten felling.

*2m sammen 3m r* Så tre omg. uten felling.

Videre: *2m sammen 2m r*, deretter to omg. uten felling.

*2m sammen 1m r* En omg. uten felling, før du feller to og to m sammen, inntil pinnene er tomme.

Sy sammen bak på hælen og hekle en omg. fastmasker, deretter en omg: 1fm 1 lm rundt åpningen, der du trer snor eller strikk igjennom.

Eventuelt: Plukk opp masker på tynnere pinner og strikk en lav vrangbord rundt.

Deilige tøfler til julegaver, til gjester med kalde tær og til å ha i vesken!
Deilige tøfler til julegaver, til gjester med kalde tær og til å ha i vesken!

Disse deilige tøflene tar liten plass i jakkelomme eller veske når du skal på besøk. Hvis du hekler en hempe på kanten bak, kan du henge dem på en knagg i entreen, til frosne, strømpeløse gjesteføtter. Fargerike retrotøfler som julegaver er heller ikke dumt …

God strikkelyst!

Hilsen Berit

Har du ikke fått lest Ambrosia 1814? Nå er hele serien tilgjengelig som bokpakke til svært gunstig pris! Les mer om serien her.

Kjøp hele Ambrosia 1814 som bokpakke nå!
Kjøp hele Ambrosia 1814 som bokpakke nå!