Nytt liv i kjøkkenet

Jane Mysen, som skriver den populære serien Flammedans, har hatt litt av et prosjekt på gang: Hun har pusset opp kjøkkenet! Vi har vært så heldige å få et innblikk i prosessen – og resultatet. Det ble virkelig nytt liv i kjøkkenet til Jane.

Fra jeg var ganske liten har jeg likt å male. Det første stuntet gjorde jeg da jeg var omtrent ti år gammel. Jeg fant et malingsspann med svartmaling i garasjen, og malte hele lekestua svart inni! Til og med gulvet! Ikke alle var fornøyde med det, men jeg syntes det var riktig så fint.

Etter det malte jeg små krakker, benker osv. Stadig fant jeg noen malingsrester som jeg kunne bruke. Mamma og pappa lot meg få lov, og det tror jeg var med på å bevare ønsket om å sette farger på ting.

Nå har jeg et ganske stort kjøkken. Innredningen ble kjøpt for omtrent tretti år siden, og er malt flere ganger. Siste gangen var det hvitt. Jeg glemte å ta før og etter bilder, men fant et gammelt et, slik at dere kan få et inntrykk av hvordan det så ut. Det ser litt gult ut, men …

Nytt liv i kjøkkenet
Kjøkkenet før.

For to år siden begynte jeg å male den ene delen av kjøkkeninnredningen skifergrå. Slik ble det altså stående, men så plutselig, for tre uker siden fikk jeg ånden over meg igjen – og innimellom skriving og retting av manus vasket jeg og pusset alle skapdører og skuffer. Det var sølt mye på hengslene, så jeg pusset dem med stålull. Ble veldig fornøyd da jeg så hvor blankt og fint det ble.

Ellers blir det veldig rotete mens man holder på, og man ser virkelig hvordan det ser ut inni skapene. Jeg visste at det ville se slik ut i flere uker, for jeg hadde ikke anledning til å male alt med en gang.

Nytt liv i kjøkkenet Nytt liv i kjøkkenet

Jeg malte nesten alt inne på et eget rom, for å slippe den sterke lukten. Dessuten brukte jeg oljemaling – den tørker sent, og storlufting var det ikke snakk om så lenge det var minusgrader ute, og jeg klarte ikke å vente.

Nytt liv i kjøkkenet

Alt måtte grunnes og males tre strøk, og jeg tok begge sider. Dessuten hadde jeg en brødfjel som var blitt veldig stygg. Jeg prøvde å pusse den, men fant ut at jeg vil prøve å få tak i en ny.

De fleste kjenner nok til hvordan det blir når man holder på å pusse opp. Det ene drar med seg det andre, og plutselig var jeg i gang med å pusse vinduskarmer og rammer med sandpapir også. Og jeg kjøpte et sommerlig gardinstoff som jeg syntes passet godt til.

Nytt liv i kjøkkenet

Noe av det morsomste med å pusse opp et kjøkken er å sette dører og skuffer på plass. Det er som et puslespill, og jeg har omtrent seksten-sytten meter med kjøkkeninnredning. Jeg hadde ikke merket noe av det, og trodde at alt gikk om hverandre, men det gjorde det jo ikke. Er litt sjarm med å plundre litt også.

Nytt liv i kjøkkenet
Kjøkken-puslespill.

En dag jeg var nede på Maxbo for å kjøpe flere pensler, fikk jeg se et nydelig eik laminatgulv. Jeg hadde parkett i bøk som hadde fått vannskader flere steder. Jeg bråbestemte meg for at det var lurt å legge laminatgulv. Det tåler hundeklør, og vannskader er ikke vakkert å se på.
Vips, så hadde jeg bestilt 40 kvm. laminat også. Akkurat det kunne jeg ikke legge alene, så jeg spurte svigersønnene mine om de kunne gjøre det. De sa ja! Og de skulle gjøre det mens jeg var en uke i Barcelona. Da ble det plutselig en grunn til å dobbeltglede seg.

Mens jeg fortsatte og male og pusse, fant jeg på å pynte det litt sommerlig og kjøpte noen sommerfugler på Europris, som jeg satte på lampen over spisebordet. Ble det ikke fint?

Nytt liv i kjøkkenet

Jeg tok av alle gulvlister, for at svigersønnene mine skulle slippe å gjøre det. Så demonterte jeg en skyvedørsgarderobe og skoskap. Gulvet vasket jeg godt, selv om det var snakk om at laminatet kanskje kunne legges oppå det gamle.

Så var det tid for å sy gardiner og montere lampe, som manglet både bryter og kontakt. Kjøkkennissen fulgte nøye med. Han står fremme hele året, og i hånden holder han en bjelle. Når jeg begynner å pynte til jul, ringler han med bjellen og alle nissene kommer ruslende. Han er kjekk å ha.

Nytt liv i kjøkkenet
Jul i huset!
Nytt liv i kjøkkenet
Nissen ringer med bjella når de andre skal komme frem til jul.

Det var ikke bare på gardiner og kjøkkenlampe det flagret sommerfugler da jeg pakket kofferten og satte meg på flyet til Barcelona.

Mens jeg var borte skjedde undere med kjøkkenet mitt. Gulvet var lagt, og da jeg kom hjem gjensto bare finpuss som listing, pussing og lakkering av benkeplate. Her ser dere det ferdige resultatet, og jeg trives i mitt nye rom.

Nytt liv i kjøkkenet
Mitt deilige, nye rom!

Nytt liv i kjøkkenet

Nytt liv i kjøkkenet

Ha en nydelig høst på ditt kjøkken.

Gode tanker fra Jane

Flammedans 77 er i salg nå. Finn den i din nærmeste dagligvarebutikk, eller bestill den her!

flammedans77