Bare Maja 5: En kiste full av gull

Førstkommende mandag finner du Bare Maja 5 i butikkhyllene, og da får vi vite mer om blant andre Aron Svingen. Bygdefolket sladrer om at han ble rik i Amerika, men fant han virkelig gull over there?

Det som er sikkert, er at jeg har en kiste med gull! Før mine sønner ble født, arvet jeg nemlig en rosemalt kiste etter min farfar. Den er fra 1838, og har tilhørt flere generasjoner av familien.

Kiste_gull

Da guttene mine ble store nok til å spørre hva som var oppi, svarte jeg at det var gull. Skuffelsen ble stor da jeg tok frem den gamle nøkkelen og låste opp. De nikket nådig da jeg viste dem oldefars gullklokke. Men så tok jeg frem en liten treskje, og de ristet bestemt på hodet. Dette var slett ikke gull!

«Men det er det for meg,» sa jeg, og snudde den vesle esken med vatt som skjeen lå i. Hansemann, sto det skrevet med barnslig skrift. «Denne skjeen spikket min far som liten,» fortsatte jeg, «deres bestefar, som døde før dere ble født.»

Det var med en ny forståelse i øynene at de så nærmere på den vesle skjeen. Og etterpå fikk de undersøke en gammel kinoblokk med bilder av en ung kronprins Olav som gjør honnør (bare du blar fort nok med tommelen, får du frem bevegelsen).

Neste gang vi låste opp kisten, lyste guttene av forventning. Nå fant vi et gulnet prospektkort adressert til mine foreldre. Nederst sto det: «Liv har det også fint. Hun er jo lykkelig bare hun har med seg tannbørsten sin.» Dermed måtte jeg ut med historien om hvor mange hull jeg hadde i melketennene som syvåring. Etter at tannlegen endelig hadde gjort sitt ved hjelp av et hvinende «tørrbor», rørte jeg ikke et gram sukker på flere år, og jeg gikk absolutt ingen steder uten tannbørsten min …

Nå er sønnene mine snart voksne, men de synes fortsatt det er stas med den gamle kisten. Som min farmor gjorde, oppbevarer jeg nøkkelen på et hemmelig sted, og når det først knirker i det tunge kistelokket, blir det nesten julestemning i stuen. Det er alltid noe nytt å finne – en blyg kjærlighetserklæring i et gammelt brev, en gåte fra fortiden, små og store minner som forteller oss litt mer om hvem våre forfedre var.

Nå er det ikke lenger noen som tviler på at farfars kiste er full av gull.

– Liv

Bare Maja 5
Bare Maja 5

Bare Maja 5 er i salg mandag 17. oktober. Klikk her for å lese mer om boken.

Einar og presten forbereder seg på sin lange reise. Samtidig må Maja ta et hjerteskjærende valg. Like etter slynges hun hjelpeløst rundt i den frådende elven. Folket på Bjørnstad står klar til å gå manngard, da Tora får et av sine syner. Aron kaster seg ut i de ville vannmassene, plutselig klar over at det er Maja som er tatt av flommen.

«Jeg lar deg ikke dø, Maja!» brølte Aron. «Ikke pokker om jeg lar deg dø i min elv!» På måfå hugg han neven ned i vannet. Ingenting. Han famlet i de kalde strømningene på ny. Fingrene hans streifet borti noe, og i iveren glapp han nesten taket i tømmerstokken. Dette var blodig alvor. Det gjaldt Majas liv.