På jakt etter kunnskap – i fjøset

Rakel i Skumringstid bor på gård. Hun er glad i dyr, og koser seg når hun kan stelle med dyrene. Dyrehold er derfor noe jeg som forfatter er nødt til å være godt kjent med. 

I oppveksten var jeg i stallen så ofte jeg kunne, men andre gårdsdyr vet jeg lite om. Som sauer. På Rakels tid var det andre raser som dominerte enn de vi har i dag, og hennes sauer er av rasen gammelnorsk spælsau.

Gammelnorsk spælsau

Mye informasjon kan jeg hente fra nettet, enten skriftlig eller i form av opplæringsvideoer, men av og til er det nødvendig både å oppsøke eksperthjelp, og å oppleve dyrene selv.

Jeg er så heldig å ha venner som driver et stort og flott sauefjøs på Skoppum. Sauerasen er en annen enn Rakels, men likhetene er likevel mange. Så da jeg ble invitert inn i fjøset under lammingen, troppet jeg opp med arbeidsklær på. Og det ble en herlig ettermiddag!

Det ble en herlig ettermiddag hos lammene i fjøset

Søyene som skulle lamme var satt i bås på hver sin side av en lang midtgang, og de nyfødte lammene snek seg ut gjennom gitteret og spratt rundt, fulle av livslyst og glede. Og når kreftene tok slutt var det bare å legge seg ned og hvile litt, midt i matfatet.

Når kreftene tok slutt var det bare å legge seg ned og hvile litt, midt i matfatet.

Noen lam var satt i en egen lammebinge, og der endte jeg også ganske snart. Alle var nysgjerrige på meg, og et par av småtassene var også veldig kjælne. Etter å ha smakt litt på buksen og genseren min, var de klare for kos. De fleste nøyde seg med noen få klapp før de forsvant igjen, men nydelige nummer 22 ble hos meg helt til jeg måtte gå.

Nydelige nummer 22 ble hos meg helt til jeg måtte gå.

Samme farge på pelsen hadde vi også, men mine krøller er for øyeblikket noe lengre enn hans! 🙂

Om jeg har lært noe om sauehold etter dette? Ja, det finner du ut om du slår følge med Rakel på ferden om noen uker.

God leselyst! Hilsen Elisabeth

Les også: 
Les et utdrag fra Skumringstid
Ny romanserie i mai!

Les mer og bestill Skumringstid på norskeserier.no.

Er du spent på Skumringstid?

Skumringstid er Elisabeths tredje romanserie, og denne gangen lar hun fantasien få fritt spillerom – med både dramatikk, mystikk og overnaturlige krefter …

Kjærlighet, bedrag og mektige krefter …

Rakel er arving til en gård i Vestfold. Hun ble funnet i elven som barn, og ingen visste hvor hun kom fra. Likevel er det noen som vet – og som vil henne vondt. Det har hun ingen anelse om, men hun oppdager snart underlige krefter i seg selv.

Han kastet henne i bakken så hun mistet pusten. Så la han seg over henne og presset en hånd mot halsen hennes. – Bare skrik, hveste han. – Ingen rekker å redde deg før jeg har fått mitt! Men da prikket det i hele kroppen hennes. En intens følelse av varme fór gjennom henne og skjøt ut i hendene. Hun grep om håndleddet hans og klemte til. Han skrek i smerte og slapp henne. – Din heks, hvisket han. – Du er en heks!

«Jeg ELSKER denne serien! Skumringstiden kommer krypende med massevis av spenning og mystikk!» – Kari Mørch, Bokelsker

Det lønner seg å abonnere

Som abonnent på Skumringstid nyter du godt av fordeler du ikke får dersom du kjøper bøkene i butikk. For det første får du bøkene automatisk rett hjem i postkassa, og vi spanderer portoen. I tillegg får du neste bok i serien ca. en uke før den er i salg i butikk, og du får også første bok i nye serier gratis og automatisk tilsendt.

Klikk her for å abonnere på Skumringstid i dag, så får du de to første bøkene i serien og et kjempestilig og praktisk skjærebrett, helt gratis og uforpliktende!

Bli abonnent innen 29. mai og få de to første bøkene i serien + et skjærebrett!