Prøv Trines fylte sitronkjeks i jula

Det er mange som har en kake eller en matrett de bare MÅ spise for at de skal bli ordentlig jul. Slik er det også for Trine Angelsen.

Trines favoritt er fylte sitronkjeks, som farmoren lagde da hun var liten. Kanskje du også har lyst til å prøve deg på disse godbitene i jula? Alle bildene under er tatt av redaktør Berit i NorskeSerier, som umiddelbart lot seg friste av Trines oppskrift. Hun kan også bekrefte at de er veldig gode!

Tekst: Trine Angelsen

Da jeg var vokste opp, bodde besteforeldrene mine like ved. De hadde gård, og ordnet til jul på den gamle måten. Hele huset ble vasket fra kjeller til loft. Det ble slaktet og laget kjøttrull, sylterull og mye annet godt. Og ikke minst det ble bakt småkaker. Syv slag måtte det være, og ikke lagt ned i bokser, men i store spann. Favoritten min var noen søte kjeks. Her deler jeg oppskriften som jeg fikk av min farmor.

Trines fylte sitronkjeks

Du trenger: 

 • 3 egg
 • 250 g sukker
 • 500 g hvetemel
 • 3 ts bakepulver
 • 300 g margarin

Pisk egg og sukker til eggedosis. Sikt halvparten av melet + alt bakepulveret. Smuldre smøret i blandingen og ha i resten av melet. Bland alt godt sammen.

La deigen stå kjølig til neste dag, før du fortsetter.

  
 

Kjevle ut deigen og stikk ut kjeksene med et lite glass eller kopp (ha gjerne litt mel på kanten, slik at det ikke setter seg fast i deigen) og legg dem på en smurt stekeplate (Nå bruker man gjerne bakepapir)

Sett det inn i forvarmet ovn på 175 grader i 10-12 min. Følg godt med kjeksene, de skal være lys gule/gylden.

Fyll (lages samme dag):

 • 75 g delfiafett
 • 175 g melis
 • Sitronessens

Smelt delfiafettet (pass på at det ikke blir for varmt, da vil fyllet skille seg) og hell i melis til røren blir smøremyk. Smak til med sitronessens. La fyllet avkjøle seg til smøremyk konsistens. Smør et lag på den ene kjeksen og legg en annen oppå.

Lag gjerne dobbel porsjon, for disse er virkelig gode. Oppbevares i tett kakeboks.

Lykke til, og god jul til deg og dine! 

Trine

1 kommentar(er).
 1. Sissel Lange:

  Åhh, slike lagde mamma og bestemor også. Husker god oppveksten i Lofoten og alle den deilige julematen og kakene som ble lagd. Disse sitronkjeksene var nok en stor favoritt blant oss barn.

  19. desember 2017 kl 21:50

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Trine Angelsen

Trine Angelsen, f. 1965, er opprinnelig fra Kabelvåg i Lofoten, men bor nå på Fauske i Nordland med mann, hest og hunder.