Hvordan samarbeider dere om bøkene, Annikki?

I forrige uke var det Annikki Øvergårds tur til å delta i spalten Forfatterne svarer.

Bok 11 er i salg nå!

Du kunne spørre forfatterduoen om alt du måtte lure på, og det kom hele 115 kommentarer via Facebook-siden vår. I tre dager svarte Annikki og Jan Erik alle som hadde et spørsmål, og under har vi samlet noen av svarene de ga.

Tusen takk til Annikki og Jan Erik som stilte opp, og tusen takk til alle som sendte inn spørsmål!

Som lovet har vi trukket ut en av de mange som sendte inn et spørsmål til Annikki, og den heldige vinneren av hele Rosemalt-serien er:

Eva Druglitrø 

Gratulerer!


Spørsmål og svar

Janne-Iselin:
Hvordan får dere ideene, og hvor lang tid tar det å skrive en bok?

Annikki:
Ideene våre får vi fra mange steder, fra bøker vi leser, fra filmer og TV-serier, fra historiske fortellinger. Ofte kan virkeligheten være like spennende som fiksjonen! En bok er mellom en og to måneders arbeid, men dette strekker seg gjerne ut over tid. Så når vi begynner å skrive på en bok, er den som regel ikke endelig godkjent og klar for trykking før cirka et halvår senere.

 

Randi:
Hvordan finner dere frem til alle de herlige karakterene deres? ?

Annikki:
Karakterene våre er for det mest fri diktning, men av og til baserer vi løselig på kjente figurer. Vi får også inspirasjon til våre karakterer fra bøker vi leser og serier og filmer vi ser.

 

Norlaug:
Har dere hele historien klar fra starten av, eller kommer dere på ting underveis?

Annikki:
Noen lange linjer har vi bestemt, men langt fra hele historien. Og det skjer nok at karakterene selv tar en smule kontroll over oss, og gjør sånt som vi ikke hadde regnet med. ?

Rosemalt var Annikkis første serie. Den ble på 25 bøker.

Mari-Ann:
Er det mange likhetstrekk mellom Anna fra Røros og Rosemalt?

Annikki:
Godt spørsmål! Vanskelig å svare. Jo, noe er likt. Handlingen er fra delvis samme område, i Rosemalt er vi også innom Røros. Anna og Rebekka i Rosemalt har likhetstrekk, men Anna er nok en mer moden og sterkere kvinne alt fra starten av serien. Rebekka drømmer om å bli malerinne, men må gå andre veier, i hvert fall til å begynne med. Anna har andre drømmer, og har ikke minst en familie som hun er sterkt knyttet til og må ta seg av. Vi kan kanskje si at Anna er mer jordnær også.

 

Mariann:
Har dere noen tilknytning til Røros?

Annikki:
Jan Erik er født og oppvokst i nabokommunen sør for Røros, og har også arbeidet som journalist og bodd på Røros før han flyttet sørover. Så det var en viktig grunn til at vi valgte å legge fortellingen om Anna til Bergstaden.

 

Tone:
Hvordan greier man å holde orden på alle detaljene som har skjedd når man skriver? Særlig i lange serier. ?

Annikki:
Detaljene kan virkelig være et puslespill. Navn, alder, hvem kjenner til hvilke hemmeligheter? Hvem sa hva når? Sånt kan være vanskelig å huske, selv for oss som har skrevet det! Vi forsøker å holde orden og oversikt ved å ha notater, persongalleri og tidslinjer. Men kan nok ikke utelukke at det kan snike seg inn en og annen feil. Håper det i så fall ikke ødelegger lesegleden!

 

Anita:
Hvordan samarbeider dere om bøkene? Er dere for det meste enige om hva dere skal skrive om? Og hvem er den mest kreative av dere med tanke på innholdet?

Annikki:
Vi diskuterer oss frem til de lange linjene i historien i fellesskap, og så skriver som regel Jan Erik den første versjonen av manuskriptet. Annikki har så hovedansvaret for gjennomgang, redigering og korrektur. Vi er som regel enige om retningen, og liker vel å tro at vi begge bidrar med like mye kreativitet.

 

Kristina:
Håper det blir mange flere bøker av Anna fra Røros. Kommer det flere serier fra dere?

Annikki:
Det foreligger ingen konkrete planer om flere utgivelser. Vi har saktens noen ideer, så vi får se hva tiden bringer … Ennå vil vi nok være i Anna sin verden en god stund.