«Barn under månen» lanseres 15. oktober!

Jippi! 15. oktober er Jane Mysens Barn under månen tilgjengelig for nye lesere! Alle som abonnerer på en serie fra oss, vil som vanlig få tilsendt første bok i posten. Den kan også bestilles helt GRATIS her.

Vi har tatt en prat med Jane om serien, som faktisk er basert på en sann og gripende historie fra Janes oldeforeldres liv.  

Gratulerer med «ny» serie! Hvordan føles det at Barn under månen skal lanseres for nye lesere?

Takk! Selv om jeg med årene regnes som en erfaren serieforfatter, kiler det godt i magen. Akkurat nå føler jeg meg veldig heldig, og jeg er spent på hvordan det nye publikumet vil ta imot serien, som er mitt andre «barn», og som på mange måter står mitt hjerte nærmere enn noe annet jeg har skrevet. Jeg håper at leserne vil bli like glad i Maren og Günther som jeg er, og at de gjennom historien får et innblikk i hvordan det var på Hadeland i mellomkrigstiden.

For hovedpersonene i serien er faktisk basert på dine egne oldeforeldre?

Hovedpersonene er mine egne oldeforeldre og den røde tråden i historien er deres liv, slik den første gang ble beskrevet for meg. Da jeg som liten fikk vite at jeg hadde en tysk oldefar som var rallar, ble jeg veldig grepet av det som ble fortalt om ham. Min oldemor var ikke like fremtredende i fortellingene, men jeg dannet meg likevel et tydelig bilde av henne og deres felles skjebne. Maren og Günther er akkurat slik jeg ser for meg oldeforeldrene mine: en varm og fornuftig jente som forelsker seg i en evig romantiker og drømmer. Det ble en følelsesladet reise å skrive om dem. Jeg stammer fra disse menneskene. Jeg har dem i blodet, og kanskje det var nettopp derfor jeg skrev med slik innlevelse.

Første bok er i salg 15. oktober.

Kan du fortelle litt mer om hva Barn under månen handler om?

Barn under månen er en fargerik serie, med mange forskjellige og spennende personligheter. Serien inneholder mye spenning og dramatikk, men det er også en kjærlighetshistorie som har berørt meg sterkt.

Serien er lagt til tidsepoken mellom første og andre verdenskrig, og handler om Maren og Günther. Maren kommer fra en velstående familie i hovedstaden, og foreldrene har sendt henne til tantens gård for å lære husstell, men huslige sysler er det siste hun kan tenke seg. Günther er en tysk raller som søker lykken i Norge sammen med flere arbeidskamerater. Det er en munter gjeng, og flere har sagt til meg at det er en spesiell god og varm atmosfære i serien.

Handlingen kretser i hovedsak om vanlige menneskers gleder og sorger; det er viktig for meg å fremstille realistiske personer og hendelser. Hendelser som leseren kan kjenne seg igjen i. Iblant er det intenst med mye følelser, andre sekvenser er rolige og lune. En del grøss kan jeg også love, men kjærligheten står i fokus, både mellom kvinne og mann – foreldre og deres barn og søsken.

Med historien har jeg prøvd å fange virkeligheten, slik den den gang var.

Å forelske seg i en rallar var kanskje ikke bare lett for en jente som Maren?

Jeg gjorde grundig research når det gjaldt gruvene, og det sier seg selv at det var et tungt, krevende og risikofylt arbeid. På samme tid fantes det et liv utenfor gruvene, og det er fra den verdenen Maren dukker opp. Hvordan det var for en enkel mann som Günther å møte en kvinne fra hovedstadens beste vestkant, må man gå inn i historien for å finne ut, men jeg kan røpe såpass at det ikke går smertefritt for seg. Günther er sorgløs og ser det positive i alt, mens Maren er strengt oppdratt og uvant med å omgås folk av lavere stand. Hun har sitt firkantede syn på et liv som skal vise seg å bli helt annerledes enn hun noen gang har drømt om.

Andre bok kommer 12. november. 🙂

Serien er lagt til Hadeland, hvor du selv bor?

Jeg er født og oppvokst på Hadeland, som ligger mitt hjerte nærmere enn noe annet sted. Randsfjordens lange, blå arm snor seg gjennom et variert kulturlandskap. Jeg har bygdesamfunnet i blodet, og Barn under månen vekket et voldsomt engasjement hos meg. For min egen bygds historie, og spesielt gruvesamfunnet på Grua. Det var interessant å sette seg mer inn i historien til Hadeland. Mye i serien er tatt fra historiske hendelser, annet fra egne erfaringer. Til sammen har det blitt en beretning jeg håper vil fange folks nysgjerrighet og vitebegjær.

Hva betyr tittelen, Barn under månen?

Barn under månen valgte jeg fordi månen er av stor betydning i serien. Den blir i en periode selve holdepunktet for mennesker, som med sterke bånd er knyttet sammen. Det finnes mange stjerner, men bare én måne, og den lyser over oss alle.

Vi gleder oss til å bli bedre kjent med dine oldeforeldres historie, Jane!


Har du lyst til å abonnere på Barn under Månen?

Ikke bare får du bøkene FØR salgsdato i butikk, du får også første bok i abonnementet GRATIS!

KLIKK HER FOR Å ABONNERE.