Har du alltid ønsket å bli forfatter, Jane?

For to uker siden var det Jane Mysen som stilte opp i spalten Forfatterne svarer! Du kunne spørre Jane om akkurat hva du ville, og i tre dager svarte hun på alle de forskjellige spørsmålene som kom inn. Her har vi samlet et knippe av svarene Jane ga!

Jane er for mange kjent som forfatteren av Flammedans, men nå er også en av hennes andre serier i salg igjen, nemlig Barn under månen! Serien ble for første gang utgitt for femten år siden, men er nå tilgjengelig igjen til glede for nye lesere. Har du fortsatt ikke lest første bok, kan den bestilles helt gratis på norskeserier.no.

Vinner av krus og bøker

Alle som sendte inn et spørsmål til Jane, var med i trekningen av de tre første bøkene i Barn under månen + et eksklusivt Barn under månen-krus. Den heldige vinneren er:

Hege Irene By! 

Gratulerer!


Spørsmål og svar

Hege Irene:
Hva var det som gjorde at du begynte å skrive bøker?

Jane:
Trangen til å skrive har jeg alltid hatt, og etter som jeg ble eldre, forsto jeg at jeg kunne gjøre mer enn å skrive brev og dagbøker. Jeg kunne dele med andre! Drivkraften er sterk når man evner å få historier ut på papiret, og jeg har noen ganger vanskeligheter med å avslutte. Da passet det fint å skrive bøker, tenkte jeg. Og så var det i gang. 🙂


Sol Anita:

Hvorfor er handlingen i Barn under månen lagt akkurat til Hadeland?

Jane: 
Handlingen er lagt til Hadeland fordi det var her oldeforeldrene mine bodde. Siden jeg selv også er født og oppvokst her, var det ikke så mye å lure på. 🙂

 

Isabell:
Hva inspirerer deg til å skrive? Selv elsker jeg å skrive. Lurer bare på hva (litt mer profesjonelle) får inspirasjon fra. ☺️

Jane:
Det er nok ikke så stor forskjell på de som skriver for seg selv, og de som skriver for mange. 🙂 Jeg finner inspirasjon overalt egentlig; i skogen, i barna mine og familien ellers, i hunden min og i alt som skjer. Kan plutselig reise meg og gå inn på kontoret for å skrive når jeg ser en film som engasjerer også. <3

 

Inger Beate:
Jeg lurer på hva som gjorde at du la handlingen i Flammedans til Tynset? ?

Jane:
Jeg vurderte å legge handlingen til Røros, men så er jeg så glad i Tynset og syntes bygda fortjente litt mer oppmerksomhet. Koselig å kunne skrive fra steder man liker, så får vi håpe at noen har svippet innom for å se hvor Anna og familien hennes holder til. 🙂

Helene:
Hvor får du motivasjonen fra, og hvordan er det å jobbe med flere prosjekter samtidig?

Jane:
Jeg finner motivasjon i nesten alt, familien, skogen, hunden min, film, bøker, musikk osv. Og jeg elsker å holde på med flere prosjekter samtidig. Hodet mitt er i overkant aktivt – da er det greit å få ut noe av det med skriving. Tør egentlig ikke å tenke på hvordan jeg hadde vært om jeg skulle ha brent inne med alt sammen. ??

 

Marianne:
Har du flere prosjekter på gang? ?

Jane:
Jeg har alltid noen prosjekter på gang, og du skal ikke se bort fra at det kommer mer å lese fra meg. Klarer ikke å stoppe, vet du. ?

 

Zarita:
Hvordan sjekker du historiske fakta om hvordan folk levde på tiden handlingen er hentet fra?

Jane:
Jeg har lånt en del bøker på biblioteket og surfet på nettet. Så har jeg snakket med tatere, som har hatt mange gamle historier å fortelle. En gang spurte en tater meg om noe jeg hadde skrevet, som han ikke hadde hørt om før. Det var morsomt, for det har vært litt av en jobb å grave frem alt sammen. Kjekt å finne noe som ikke hver mann kan lete seg frem til. 🙂

 

John Magne:
Når du hadde bestemt deg for å prøve å bli forfatter, var det enkelt å komme gjennom hos forlag med den første serien?

Jane:
Det var det, John Magne. Utvalgt av Gudene ble antatt ved første forsøk. Jeg hadde jobbet med det som skulle bli vikingserien i to år, og håpet det skulle bli en trilogi, men Cappelen så begynnelsen på en serie. Så var det i gang … 🙂

 

Lilly-Beth:
Har du alltid visst du skulle bli forfatter ? Har du prøvd noen andre yrker? ?

Jane: 
Ja, jeg har alltid visst at det var forfatter jeg ville bli. En stor drøm gikk i oppfyllelse da jeg fikk antatt min første bok. 🙂 I elleve år arbeidet jeg i postverket, litt som postbud og noen år i utgiftskontrollen/postgirokontoret. Greit å ha litt yrkeserfaring bak seg, men trives best som forfatter. 🙂

 

Bjørn:
Korleis bestemte du deg for å verte forfattar?

Jane:
Jeg bestemte meg allerede som liten jente, Bjørn. Var vill etter bøker, slukte alt og skrev mye selv. Jeg tror nok at leselysten var hovedårsaken til at jeg på alvor begynte å skrive. Ville skape noe innenfor permer, jeg også. Det skjedde mye underveis, det ble ingen bøker før jeg fylte førti, men nå er det blitt noen. 🙂

 

Vigdis:
Hvor har du lært så mye om taterlivet, hvor får du research fra?

Jane:
Jeg har gjort mye research om taterlivet. Underveis har jeg hatt kontakt med flere tatere, lyttet til historier og lest mange bøker, lyttet til tatersanger osv. Har vært en flittig gjest på biblioteket, men har funnet utrolig mye på nettet. Litt enklere nå enn det var for noen år siden. 🙂

 

Randi:
Hva synes du er det beste med å skrive bøker?

Jane:
Det beste med å skrive bøker er friheten. Jeg legger opp mine egne dager og ingen står over meg med pisken. Vil jeg gå tur, gjør jeg det, er det et tv-program jeg vil se, gjør jeg det. Så er det herlig å kunne bruke fantasien, og dele historie med andre. 🙂


Har du lyst til å abonnere på Barn under Månen?

Ikke bare får du bøkene FØR salgsdato i butikk, du får også første bok i abonnementet GRATIS!

KLIKK HER FOR Å ABONNERE.