Annas nydelige kjøttkaker

Det finnes nesten like mange varianter av kjøttkaker som det finnes mødre i Norge, og for mange vil smaken av mors kjøttkaker være et minne man alltid har med seg fra barndommen. Derfor kan man ikke si at en oppskrift nødvendigvis er bedre eller mer riktig enn en annen.

Anna fra Røros sin tid slaktet man fortsatt hjemme. Og på den tiden var man heller ikke så redd for fett. Alt på dyret, enten det var storfe, sau eller gris, ble brukt. Og mye av kjøttet som vi i dag finner igjen i pølser, gikk til kjøttkaker. Hermetisering, gjerne på toliters norgesglass, var vanlig, og da kunne kjøttkakene holde seg lenge når de sto kjellerkaldt.

Anna fra Røros 16 er i salg nå!

I våre dager er det heller ikke noe i veien for å lage større porsjoner når vi først steker kjøttkaker. De kan fryses ned, og da har du enkle middager å ty til senere.

Hva slags kjøtt man velger å bruke, er en smakssak. Da vi laget disse kjøttkakene brukte vi en blanding av farse, med kjøtt fra både storfe og svin, med et fettinnhold på oppimot 20 prosent.  Av 1 kg farse fikk vi 14 kjøttkaker, og det vil normalt være nok til 7 personer.

Til ertestuingen har vi brukt hermetiske erter, som også fantes på Annas tid. Men frosne erter går selvsagt like bra.

Dette trenger du til 6-7 porsjoner:

Kjøttkaker:

 • 1 kg farse/kjøttdeig
 • 2 ts salt
 • 1 ts pepper
 • 1/2 ts revet muskatnøtt
 • 0,5 dl fløte
 • 4 ss brødrasp/griljermel

Brun saus:

 • 60 g smør
 • 40 g hvetemel
 • 7-8 dl kjøttkraft/sjy fra kjøttkakene
 • Litt salt og pepper

Ertestuing:

 • 1 glass hermetiske grønne erter
 • 20 g smør
 • 1 ss hvetemel
 • 0,5 dl fløte

 Slik gjør du:

Farsen eller kjøttdeigen blandes godt med de øvrige ingrediensene. Har man kjøkkenmaskin, kan godt det hele kjøres noen minutter i bolle med eltekrok. Form kakene runde i passe størrelse (1kg deig gir 14 kaker) og brun de rundt det hele i varm panne, i smør og/eller olje. Kakene trenger ikke være gjennomstekt. De tas ut av pannen og settes til side, mens du lager sausen.

1 kg farse gir 14 kjøttkaker, nok til sju porsjoner, om man ikke er storspist.

Ta vare på stekesjyen etter bruning av kjøttkakene. Tilsett vann og en buljongterning i pannen og kok opp. Ta smør i en kjele og la det smelte på lav varme, tilsett hvetemelet og rør godt. Slå i sjyen litt etter litt og rør godt. Fargen på sausen kan justeres med sukkerkulør om du synes den blir for lys. Gi sausen et oppkok mens du rører, og slå så varmen ned. Kjøttkakene legges i sausen. De skal trekke, ikke koke, til de er gjennomvarme. 20-30 minutter vil være tilstrekkelig.

Kjøttkakene brunes først i panne. Ta vare på stekesjyen og bruk den når du skal lage brun saus.

Imens lager du ertestuingen. Smelt smør og tilsett hvetemel i en kjele. Skyll de hermetiske ertene og tilsett de til smørblandingen sammen med fløten. Varm opp og la det putre i noen minutter.

Server med kokte poteter, gulrøtter og tyttebærsyltetøy.

VEL BEKOMME!

Kjøttkaker, Norges nasjonalrett vil mange mene. Og det blir ekstra godt når man bruker mors oppskrift.

 

0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».