May Lis skrev serier som 11-åring

Flere av forfatterne våre startet sin skrivekarriere lenge før deres første romanserie ble utgitt. I dag forteller May Lis Ruus, forfatteren av Papirslottet, om sine aller første bøker – skrevet i en alder av 11 år!

Jeg har alltid likt å skrive, og da jeg var 11 år begynte jeg å skrive bøker i kladdebøker fra skolen. De første bøkene jeg begynte på handlet om klassen min, klasse 5A på Søreide skole. Det var juni 1980 og vi skulle på klassetur med et skip til Amerika. Det ble ingen lang historie, for jeg fant nok nye, spennende ting å skrive om.

11 år gamle May Lis

Den historien var sterkt inspirert av et Lillemor-album som het Den giftige kometen, som kom ut i 1980. En fantastisk spennende historie om en klasse som overlevde en naturkatastrofe og kom til en øy i Atlanterhavet. Senere skjønte jeg at det var på Azorene. Og i 1998 gikk min egen bryllupsreise dit.

Et prosjekt var en serie. Trekløveren handlet om mine venninner, Linda og Lene, og meg selv. Det var spøkelseshistorier med mystikk og spenning. Jeg hadde latt meg inspirere av et forlatt gammelt hus som lå i skogen ovenfor der jeg vokste opp. Det var ganske forfalt, men vi våget oss såvidt innenfor.

I historien min skulle vi tre venninner ta en snarvei, og så havnet vi ved dette huset. Der hørte vi mystisk pianospilling, og det var en mørk kjeller med spindelvev og rotter. Lene forsvant, men vi fant henne igjen.

Det ble bare to påbegynte bøker av den.

De andre bokseriene jeg skrev som 11-12-åring var sterkt inspirert av Frøken Detektiv og Tuppen og Lillemor. Hovedpersonene hadde engelske navn.

Forsidene, persongalleri, baksideteksten og tittel på de kommende bøkene var på plass tidlig. Det var til og med en bok som var helt ferdig.

Jeg skrev også lange stiler i fagene norsk og engelsk. På ungdomsskolen skrev jeg en kjempelang stil på engelsk, og engelsklæreren leverte den tilbake full av røde rettelser og sa, litt unnskyldende: «Hadde du skrevet halvparten så langt, hadde du fått halvparten så mange feil.» Men historien var spennende, sa han. Han hadde stor tro på meg, og jeg tenker på ham som en av favorittlærerne mine.

Og når sant skal sies, ga jeg meg ikke helt med føljetonger som 11-12-åring. Da jeg var 17-18 år skrev jeg sammen med to venninner en uendelig lang føljetong som gikk over utallige A4-bøker. Der var det drama, spenning, kjærlighet og intriger.

Så på en måte lå det vel i kortene at jeg skulle skrive serieromaner. ?


PS: Papirslottet 7 er i salg fredag 8. februar!

Ennå ikke lest første bok i May Lis nyeste serie? Du kan bestille den helt gratis her!