Slik ser Blancas Bergen ut!

Hvordan tror du det så ut på Fisketorget for 100 år siden? I dette innlegget forteller Jenny Micko om Blancas Bergen, og du kan se bilder av byen fra Aftenstjernens tid.

Jeg elsker å se på bilder fra gamle dager. Det er så gøy å se hvordan folk gikk kledd, hvilke frisyrer de hadde og alle andre små detaljer. Aller mest spennende er det å se hvordan Bergen, som er min, Blanca og Lottas by, så ut.

Tenk at mange av bygningene jeg går forbi på en vanlig dag, fantes allerede i 1907. Det fyller meg med ærefrykt. Vi mennesker har en ganske begrenset tid her på jorden, men mange bygninger får oppleve utallige generasjoner. Kanskje er det derfor jeg alltid synes det er så trist når hus blir revet, for med dem forsvinner en bit av historien.

Blanca ser Bergen med nye øyne når hun kommer tilbake etter ti år. Selv om hun er født i byen har hun aldri sett den som voksen, og hun lar seg fascinere. Det første hun får oppleve er den livlige handelen på Torget, hvor strilene blant annet selger fisk, grønnsaker og blomster. For Blanca, som er vant med landsbygdens ro og mak, er det ikke rart at folkevrimmelen også skremmer henne litt. I dag omtales Torget som Fisketorget og er en av Bergens mest populære turistattraksjoner.

Fisketorget
Fisketorget

Etter et sammenstøt med enkefruen Bendiksen, blir Blanca presentert for Murallmenningen. Det Torget var for fiskehandelen, var denne allmenningen for kjøtthandelen. Visste du forresten at Bergens mange allmenninger er et resultat av bybrannene? Allmenningene skulle forhindre at branner spredte seg videre. Blanca undres over at det ikke finnes noen rolige steder i byen, og om hun noensinne ville venne seg til alle menneskene som haster forbi.

Muralmenningen

Det er først da Blanca og fru Bendiksen kommer inn i Strandgaten, byens travleste handelsgate, at Blanca føler seg tilpass. De mange butikkene med sine fristende utstillingsvinduer får henne til å glemme alt annet. Blanca forelsker seg omgående i Strandgaten. Her finnes både fine folk i lyse kjoler og vakre hatter og løpegutter og hester med fullastede vogner. Og tenk at det finnes en butikk som bare selger hatter og paraplyer! I dag er den delen av Strandgaten en gågate med små butikker og cafeer. Her ligger også Altona, et av Bergens eldste vertshus, som er vel verdt et besøk.

Strandgaten

Når man flytter til en ny by, tar det ofte tid før man får gjort den til sin, og slik er det også for Blanca, selv om hun har bodd i Bergen som barn. Jeg var 20 år da jeg flyttet fra Linköping i Sverige til Bergen, og selv om jeg kunne føle meg ensom i begynnelsen, ble jeg raskt betatt av byen mellom de syv fjell.

Jenny ❤

Alle bilder er hentet fra boken Bergen i Edvard Griegs tid av Helge Jensen. 


PS: Bok 2 er i salg nå! Bok 3 kommer 22. mars.

 


Lyst til å abonnere på Aftenstjernen?

Få første bok i abonnementet HELT GRATIS!

Som abonnent på Aftenstjernen nyter du godt av flere fordeler du ikke får ved å kjøpe bøkene i dagligvarehandel eller kiosk. Den første boken i abonnementet ditt er alltid gratis. Og har du allerede begynt å lese serien, kan du selv velge hvilken bok abonnementet skal starte på!

Klikk her for å abonnere.