Bergen er best – uansett årstid!

Dagens sommerprat er med Jenny Micko, forfatteren av Aftenstjernen!

Hei, Jenny! Hva skal du gjøre i sommer?

– Jeg skal krysse alt som krysses kan for at jeg får treffe mine foreldre og steforeldre. Mamma og stefar bor i Sverige, og det er godt over et år siden jeg så dem på grunn av pandemien. Så skal jeg feire bursdag, bryllupsdag, grille, bade, gå turer, lese bøker, putle i drivhuset og ta vare på alle dyrene våre.

I juli feirer vi vår fjortende bryllupsdag!

Klarer du å legge vekk skrivepennen om sommeren?

– Kommer ikke på tale! Skal det bli bøker, må det skrives. ?

Hva er det beste med den norske sommeren?

– Fargene og duftene, særlig duften etter et sommerregn, lyse netter og saftige jordbær.

Jobbsommer

Hvilken norsk by er best på sommeren?

–  Etter å ha bodd i Bergen i over tyve år, har jeg blitt litt av en patriot. Selvsagt er Bergen best, uansett årstid. ?

Tenk deg at du fikk invitere tre kjente personer, levende eller døde, på en sommerutflukt. Hvem tar du med og hvor drar dere?

– Jeg tar med meg kung Carl Gustaf, drottning Silvia og kronprinsessan Victoria til deres sommerresidens Solliden på Öland. Vi skal sitte i hagen og drikke bobler og spise jordbær, mens vi snakker om livets mange mysterier.

Koronaen er over, og du har et ubegrenset feriebudsjett. Hvor drar du?

– Til Barcelona. Jeg elsker arkitekturen, maten, shoppingen, stemningen, kulturen, ja, hele pakken!

Hva liker du å gjøre på varme sommerdager?

– Så lite som mulig. Jeg blir så sløv når det er varmt, så aller helst dukker jeg ned i et svalkende vann, eller ligger i skyggen med en god bok i hånden eller på øret.

Og på våte?

– Rydde og gjøre alt det jeg ikke orker når det er varmt.

På vei med middag til hønene i sommerregn.

Hva er din favorittmat- og drikke på sommeren?

– Svensk smörgåstårta (aller helst mammas) og en kald øl.

Og hva slenger du helst på grillen?

– Veganske burger og pølser, grillspyd med tofu og grønnsaker, maiskolber og fylte sjampinjonger. Serveres med hjemmelaget potetsalat.

Hvilken mobil-app klarer du deg ikke uten i ferien?

– Storytel! I slutten av juni kom min debuttrilogi Lydias Løfte på Storytel, og jeg gleder meg til å lytte til den. Er det rart å lytte til sine egne bøker? Vel, har man lyst, har man lov.

Beste sommermusikken?

– Her kommer svensken i meg frem. Ulf Lundell er sommer for meg.

Du blir invitert med på en ferietur i sommer, men det er hemmelig hvor du skal. Hvilke tre ting pakker du med i kofferten?

– Tre tjukke bøker. Min største frykt er å gå tom for lesestoff. Jeg er nødt til å lese før jeg sover, og da er det papirbok som gjelder.

Hva er din favorittby på sommeren?

– Min hjemby Linköping var den første som dukket opp i hodet. Antakeligvis fordi jeg har så fryktelig hjemlengsel nå. Når det er sagt, synes jeg virkelig at Linköping er en fin sommerby med sine pittoreske torg og uteserveringer, og med mange utfluktsmål i nærheten.

Er det noen bak meg?

Hvilke bøker eller tv-serier gleder du deg til å pløye gjennom i sommer?

– Jeg pleier ikke å planlegge, så vi får se hva som fanger interessen min. Jeg gleder meg i hvert fall veldig til en bok som kommer i høst. Den heter Ett lyckligare år og er skrevet av Jonas Gardell. Boken handler om to unge homofile menn og deres umulige kjærlighet på slutten av 1800-tallet.

Helt til slutt: Vil du sende en hilsen til leserne dine?

Kjære, leser!

Tenk at det er halvannet år siden første bok i Aftenstjernen kom ut. For meg har det vært, og er, en fantastisk reise. Alle de fine tilbakemeldingene gjør meg så utrolig glad. Nå vil jeg få ønske deg en herlig sommer med mange gode lesestunder.

God klem fra Jenny

Sommer-Jenny i Bergen by

Aftenstjernen 18, Spøkelseskipet, er i salg 23. juli!

Lotta hørte skuddet og herr Rostøls stemme – så Kattens rop om lege. Men det tar tid før noen kan fortelle henne hva som har hendt med Blanca og de andre vennene hennes.

«Vil frøkenen nyte den vakre stjernehimmelen sammen med meg?»

«Nei!»

Kaptein Ritz heiste opp et mørkt bryn. «Ikke? Er De sikker på det, frøken …»

«Mitt navn er Blanca Holen, og jeg forlanger at De snur skipet umiddelbart.»

Kapteinen så forbauset på henne. «Så det forlanger De? Men vi vet begge at det ikke vil skje. Så nå forlanger jeg at De gjør meg selskap.» Han vinket henne til seg med pekefingeren. «De vil vel ikke gjøre meg i dårlig humør, slik at jeg må la det gå utover vennene Deres?»