Annas lammefrikasse

Annikki Øvergård deler oppskrifter fra Annas tid i alle bøkene om Anna fra Røros. I bok 17 finner du oppskriften på nydelig lammefrikasse, og den deler vi selvfølgelig også her!

Lammefrikasse er nå som på Anna fra Røros sin tid et godt alternativ til fårikål. Det går fint å bruke samme typen kjøtt som til fårikål. Ekstra godt blir det med oppskåret bog med bein, som gir mørt og fint resultat. I likhet med fårikål så kan man godt lage dobbel porsjon og varme opp rester dagen etter. Minst like godt som første dag. Av rotfrukter kan man bruke det som er tilgjengelig.

Du trenger

 • 1,2 kg grytekjøtt av lam med bein (vi brukte skiver av bog)
 • 6 dl vann
 • 2 store eller 4 små gulrøtter
 • 1 pastinakk
 • 1 lite eller ½ stort blomkålhode
 • 1 purre
 • 2 ts rosemarin
 • Salt og pepper etter smak

Saus

 • 2 ss smør
 • 3 ss hvetemel
 • Kraften fra trekking av kjøttet
 • 3 ss frisk dill
 • 2 1⁄2 ss rømme
 • 2 ss sitronsaft
Skiver av bog og rotgrønnsaker er utgangspunktet for et smakfullt måltid.

Slik gjorde vi det

Legg kjøttet i en stor kjele, husk at det også skal være plass til grønnsakene. Fyll på vann og kok opp. Skummet tas ut før krydderet tas i. Smak til kraften med salt og pepper. Senk varmen så kjøttet trekker, ikke koker. La det trekke i ca. en time. Skjær opp rotfruktene/grønnsakene i passe biter og legg i kjelen. Løft på kjøttet så grønnsakene kommer ned til kraften. Trekk videre på svak varm ca. en time til.

Den siste timen trekkes kjøtt og grønnsaker sammen. Kraften brukes så til å lage sausen.

Smelt smøret i en egen kjele, bland godt med melet og jevn med kraften fra gryten med kjøtt og grønnsaker. Ha dill, sitronsaft og rømme i sausen og la den småputre i ti minutter. Slå sausen over kjøtt og grønnsaker.

Server med poteter, tyttebærsyltetøy og flatbrød.

Den syrlige sausen og variasjon i grønnsaker skiller lammefrikasse fra fårikål.

Håper det smaker!


Anna fra Røros 17 er i salg nå. Bok 18 kommer 12. april. Les mer om og kjøp bøkene ved å klikke på omslagene under. 🙂