«De fremmede» – ny serie rett på lyd

De fremmede er tittelen på min tredje serie. Den handler om et skip full av tyske emigranter som havner i Bergen, en by som ikke maktet å ta seg av så mange nødstilte mennesker.

Handlingen er mer dramatisk enn jeg selv kunne diktet opp. Men denne historien er bygget på virkelige hendelser, og er så ufattelig at den er vanskelig å tro.

Dramatisk reise mot et nytt liv

Utvandrere

Unge Hedda Fischer vokser opp i Syd-Tyskland sammen med en godt sammensveiset familie. De har så de klarer seg, og alle arbeider for en av vingårdeier i distriktet. Men napoleonskrigene har tæret på menneskene i flere år, og hungersnød, høye skatter og vanstyre gjør at flere tenker på å emigrere til Amerika for å starte et nytt liv der.

I desember 1816 møter vi Hedda hjemme i landsbyen, og blir kjent med henne og familien. Under det årlige Sankt Nikolaus-opptoget treffer Hedda Albert, en ung mann som kjenner henne, men som hun har ikke lagt merke til før. Storesøsteren Adelheid, derimot, har fått forbud om å snakke med gårdeierens sønn.

Ettersom vinter blir til vår, og Hedda blir bedre kjent med Albert, blir det bestemt at også familien Fischer skal reise til Amerika. De pakker de få eiendelene de har igjen, og reiser til Amsterdam. Om bord på skipet De Zee Ploeg er det mer enn 560 andre emigranter, alle med en drøm om et nytt liv.

Reisen blir dramatisk. Utenfor De britiske øyer råker skipet ut for storm, og driver masteløs i Nordsjøen. Det er ikke bare sult, sykdom og naturkreftene emigrantene må kjempe mot, men også en tyrannisk, nådeløs kaptein. Omsider settes kursen mot land, mot Norge.

Storm på emigrantskip (Collection of Maggie Land Blanck)

Når De Zee Ploeg kommer til Bergen, møter emigrantene nye vanskeligheter. De er fremmede i et ukjent land, de har ikke annet enn de skitne klærne de står og går i. Myndighetene står ovenfor en nesten uoverkommelig oppgave når de skal ta imot disse fremmede.

I tillegg til å følge Hedda i hennes og de andre emigrantenes strabaser, får vi også høre hvordan Bergens myndigheter takler krisen, og vi følger den unge mannen Julius Reus og hans familie (bipersoner i Papirslottet), som har måttet flytte fra trygge, idylliske Alvøen og til Bergen, hvor de sliter for å få endene til å møtes.

Serie kun på lyd

Med De fremmede blir jeg den første i Norge som skriver en bok som kun er ment for lydmediet. Dette er gjort med stor suksess i Sverige, der det er laget lydserier i flere sjangere.

Lydserier er skrevet på en litt annen måte enn en bok, for den er tilpasset lytting når man driver med andre ting. Som å gjøre håndarbeid, gå tur, gjøre husarbeid og stelle i hagen, eller når man er på vei til jobb eller er på ferie. Oppgavene går som en lek når man hører på lydbok.

Samtidig er dette ikke et fortettet film- eller TV-manus, dette er boken, bare at den blir lest av en profesjonell.

Lykke Kristine Moen mens hun leser episode 3 på De fremmede, fredag 5. april 2019. (Foto: Jørn Lavoll, Draum Studio)

Første gang i Norge

Ideen om å gjøre noe litt annerledes går tilbake til nyåret 2013, så den har ligget og summet i bakhodet mitt i over 5 år før jeg bestemte meg for å gjøre det. Jeg ønsket å skrive bøker i sesonger og episoder, lik TV-serier. Dette er altså første gang i Norge en roman skrives slik.

Bøker vi bestå, og jeg håper jeg kan skrive en bokserie igjen. Men akkurat nå var tiden moden til å skrive De fremmede – rett på lyd.

Det er et pionérprosjekt, og jeg er glad for å være prøveklut for Cappelen Damm.

Rykende ferske episoder

Første sesong av De fremmede leses inn i disse dager. Det er rykende ferskt, for samme uke som innlesingen begynte, kom første episode til salgs, fredag 5. april. Nå er også episode to lagt ut på Cappelen Damms nettside, mens episode tre er under innlesing. De neste kommer ut så fort de er klare, og det blir i løpet av april-mai. I sesong 1 blir det 10 episoder, og de koster kr 49,- pr stykk.

Her finner du episode 1: Krampus

Og her ligger episode 2: Avreise

Sesong 2 på vei

Jeg holder på å skrive på sesong 2, og målet er at den blir klar i løpet av 2019. Om det blir en sesong til, kommer an på om historien blir fortalt ferdig i løpet av to sesonger, eller om jeg trenger en tredje sesong.

Allerede nå har jeg fått mange gode tilbakemeldinger fra lesere som liker lydbøker, eller som er svaksynt, som sliter med konsentrasjonen eller har dysleksi.

De fremmede kan dyktige Lykke Kristine Moen lese historien med innlevelse, mens du kan lytte til lydfølgetongen samtidig som du driver med det du liker best.

Jeg håper du vil kose deg med serien!

God påske fra May Lis (og Hedda, Celia og Lucie)

PS: Jeg har også laget en ny blogg for anledningen, der jeg har samlet serieromanene og den nye lydserien: maylisruus.no

1 kommentar(er).
  1. Jorun Høgden:

    Hvordan får kjøpt dette? Har aldri hørt på lydbøker.
    Hvordan kommer jeg i gang?

    14. april 2019 kl 08:29

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

May Lis Ruus

May Lis Ruus (f. 1968) er oppvokst og bor i Bergen, med mann og to barn. May Lis har alltid fascinert seg for arkeologi og historie, og hun har skrevet flere populære romanserier.