Vassgraut fra «Frostrose»

Hender det at du klør deg i hodet og lurer på hva i all verden du skal lage til middag? At valgmulighetene er uendelige, og at det er umulig å bestemme seg?

Bok nummer 2 er i salg fra 21.juni!

Akkurat det problemet har ikke Adeline eller pikene på anstalten i Frostrose. De får mat to ganger om dagen, og det er alltid det samme. Vassgraut i et krus av blikk. Det har madame Strømme bestemt. At hun selv, og arbeidsleder Stovner, mesker seg med både kjøtt, fisk og grønnsaker, er en helt annen sak.

Vassgraut, med søt eller sur melk til, var mat som de fleste fattigfolk spiste på Adelines tid. Den var rimelig, om enn ganske stusselig. I hvert fall på anstalten, hvor den ble servert uten melk eller noe annet godt til.

Jeg har forsøkt meg på å lage vassgraut, for å få en smak av måltidene som Adeline, Olga, Ylva, Herdis og de andre spiste hver eneste dag. Det var enkelt å få til, og fortsatt billig å lage. Og smaken? Tja, hva skal jeg si – ikke stort å skryte av. Et hint av nøtter, og ellers vannaktig? Men nå skal jeg ikke være streng, det er faktisk ikke så mye smak i f.eks. havregrøt heller. Det hjalp med en dæsj sukker, og det ble enda bedre med litt eplemos. Det er også en del næring i melet, så om du har lyst til å skifte ut havregrøten en gang i blant, har du oppskriften på vassgraut her:

Vassgraut (4 personer):

1 l vann
3 dl byggmel
1 ts salt

  • Kok opp vann og salt.
  • Dryss på mel mens du visper for å unngå klumper.
  • La småkoke ca. 10 min under lokk.
  • Rør av og til.
  • Serveres med sukker eller eplemos, og søt eller sur melk.

 

God appetitt!

Hilsen Elisabeth

 


Har du lyst til å abonnere på Frostrose?

Du får første bok i abonnementet helt GRATIS, i tillegg får du denne nydelige Frostrose-ringen!