Hvordan blir historiene til?

Hei alle gamle og nye lesere. 

Tenk at nå gir jeg ut min niende serie, Evelinas drømmer!

Av og til, når jeg ser bort til bokhylla, på alle bøkene det har blitt opp gjennom årene, tenker jeg på hvor mange personligheter og skjebner jeg egentlig har skapt ved hjelp av bare bokstaver. Og hvor kommer de fra, alle disse «menneskene» som bare faller ned i hodet mitt. Hvor får jeg alle ideene fra?

Det er et spørsmål jeg ofte har fått, og svaret på det er at jeg veldig ofte tar utgangspunktene til seriene ut fra virkeligheten. Fra ting som har skjedd i nær eller fjern fortid. Det kan være at jeg leser en avisartikkel, eller bare ser noen gamle fotografier, eller hører noen snakke om en hendelse, så slås det på en måte på en bryter inne i hodet mitt, fantasien begynner å spinne rundt dette emnet, og jeg bygger videre på det lille jeg har plukket opp i utgangspunktet.

Sånn er det med Evelinas drømmer også. Jeg leste en gang, for veldig lenge siden, en artikkel om den store hungersnøden i Finland på slutten av 1800-tallet. Jeg hadde en gang kjørt bil gjennom de store skogene i Nord-Finland og dermed kunne jeg se det hele for meg. Fantasien var i gang.

Dette ble utgangspunktet for en roman på seks kapitler som jeg skrev for ukebladet Hjemmet for 31 år siden. (Himmel og hav så fort tiden går!) Da jeg fant igjen utklippene fra den romanen, slo det meg at den var et godt utgangspunkt for en hel serie med bøker, som jeg kunne spinne videre på og utbrodere til en fortelling om hvordan det gikk videre i livet for denne fattigjenta i ukebladromanen.

Så sånn ble Evelinas drømmer til.

Amulettens Kraft, som var min første serie, ble til av et bilde i A-magasinet av en pomorkaptein som giftet seg med en norsk jente. Nye Horisonter fant jeg utgangspunktet til i en bok om kystkvinner.

Så jeg slipper på en måte å lete etter ideer, de bare er der, overalt rundt meg. Så lenge det finnes mennesker går jeg ikke tom, for hvert menneske er vel egentlig en liten roman. Alle har en skjebne.

Og sånn går no dagan … Kos dere med den nye serien min og følg Evelina på hennes brokete vei gjennom livet.

Ha en fin dag. Hilsen Ellinor.