Annas julekake

Det er noen måneder igjen til jul, men Annas julekake kan serveres hele året! 

Anna fra Røros 27 er i salg nå!

Baksten kalles også julebrød, når den bakes i brødform sånn som vi har gjort. Ellers er oppskriften den samme, med enkle og vanlige ingredienser som fantes på Anna fra Røros sin tid også. Og knapt noe smaker bedre enn rykende fersk julekake med smør og brunost. Vær forberedt på at dette bokstavelig talt går unna som varmt hvetebrød!

Oppskriften vi har brukt er den standardoppskriften som Tine har ute på sine nettsider. Ellers finnes det nok mange lokale variasjoner ut fra denne basisen. Mange bruker sukat i tillegg til rosiner.

Julekake er ikke spesielt vanskelig å få til, og ingrediensene er sånt som man vanligvis har i huset, så dette kan være redningen om man venter kaffegjester og ellers er tom for biteti, som man pleide å si.

Til to kaker trenger du: 

  • 125 g smør
  • 5 dl helmelk
  • 1 pakke gjær
  • 125 g sukker
  • 1 ts malt kardemomme
  • 1 kg hvetemel
  • 150 g rosiner
  • 1 egg til pensling
Enkle ingredienser som de fleste har i huset er alt som trengs for å bake julekake.

Slik gjør du:

Smelt smøret og bland i melken, varmes til cirka 35 grader. Rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Bruker du tørrgjær blandes den i melet. Elt melet med sukker og kardemomme, tilsett væsken. Deigen skal være blank og smidig, og den skal slippe bollen.

Hev i bollen til deigen er dobbelt så stor, ca. 40 minutter.

Sett stekeovnen på 175 °C. Finn fram en stekeplate dekket med bakepapir, alternativt to godt smurte brødformer som rommer hver seg ca. 2 liter. Vi jukser med å bruke silikonform som selvsagt ikke fantes på Anna sin tid. Da slipper du å smøre.

Legg deigen på bordet og del i to. Fordel rosinene, rull sammen og elt til en stor rund kake, eller til et avlangt brød som passer i formen. Husk at brødet skal ha plass til å heve i formen. Sett brødene til heving i 30-40 minutter.

Visp sammen egget og pensle kakene. Stek nederst i ovnen til de er gjennomstekte, et godt tips her er å sjekke kjernetemperaturen med termometer, den skal være ca. 95 grader. Hvor lang tid dette tar er avhengig av stekeovnen, vi lot baksten stå i 60 min.

Avkjøl på rist. Julekake smaker ekstra godt med smør og brunost på.

Vel bekomme! 

Julekake er tradisjonskost som smaker like godt i dag som for hundre år siden.
De fleste foretrekker smør og brunost, men gulost, gjerne en skarp variant, går også bra.
0 kommentar(er).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Annikki Øvergård

Annikki Øvergård er et pseudonym for Annikki Torgersen og Jan Erik Øvergård. De har tidligere utgitt serien «Rosemalt», og skriver nå på «Anna fra Røros».