Stammødrene som inspirerte til «Tidløs»

Ideen til Tidløs hadde jeg hatt summende i bakhodet lenge. Faktisk helt siden 1990-tallet. Da fikk jeg vite at mine stammødre ble anklaget for å ha satt Bergen i brann ved hjelp av trolldomskunster.

Trolldomsanklagene hadde disse kvinnene over seg i syv år, og man kan bare tenke seg til hvordan det må ha påvirket livene deres. De må ha tålt mye, ikke bare personlig, men også familiene deres må ha levd under frykten for hvordan dette skulle ende. Anklageren ble til slutt dømt for falske anklager og selv dømt til døden. Han stakk av gårde til København, og en delegasjon bergenske menn reiste etter ham. Hva som skjedde med ham, vites ikke.

To kvinner ble i 1561 anklaget for å ha startet en bybrann ved hjelp av trolldom. Store deler av Bergen brant ned til grunnen.

Det er en fascinerende historie, og jeg har alltid villet skrive om den i en eller annen form. Nå ble ikke disse to kvinnene hovedpersonene, men tiden de levde i er utgangspunktet for Malins eventyr. En tid jeg kjenner så godt gjennom disse fjerne slektningene.

Slekten min, fra de to kvinnene som ble anklaget for trolldom.

Historien har pirket i meg i alle år. Den ble nesten noe i 2010. Men så kom Lucie og Nattmannens datter frem og tok bolig i meg noen år. Deretter ble det Papirslottet. I 2018 sto det mellom to ideer, og muligheten for å kunne skrive en historie rett på lyd ropte høyest, så ble det Storytel-serien De fremmede.

    

Det var våren 2019 at tiden var moden for Tidløs. Jeg var nesten ferdig med å skrive De fremmede, og visste at det var tid for historien som lå mitt hjerte så nær.

På en jobbreise med min manns kolleger satt vi rundt middagsbordet og snakket. Vi kom inn på temaet fortid og fremtid. Olav spurte: Hvis du kunne reise i tid, ville du reist fremover eller bakover?

Og med den setningen ble historien til, den jeg hadde båret på i 25 år. Den ble også åpningsreplikken i første kapittel. Tittelen ga seg selv, og så var det bare å begynne å skrive Tidløs.

Håper du liker den!

May Lis


Ønsker du å abonnere på Tidløs?

Som abonnent får du første bok i abonnementet + tre praktiske reiseflasker GRATIS.

Ja takk! Jeg vil abonnere på Tidløs.