Ny serie av May Lis Ruus – eksklusivt for lydbok!

May Lis Ruus er ikke bare aktuell med Tidløs i høst, denne uka lanseres De fremmede i Storytel! Serien har May Lis skrevet eksklusivt for lydbok, og den er basert på en helt utrolig historie fra virkeligheten.

Dramatisk reise mot et nytt liv

Utvandrere

De fremmede er en gripende historie om nesten seks hundre tyske emigranter som havner i Bergen, en by som ikke maktet å ta seg av så mange nødstilte mennesker. Serien er bygget på virkelige hendelser, som er så ufattelige at de er vanskelige å tro på.

 Unge Hedda Fischer vokser opp i Syd-Tyskland sammen med en godt sammensveiset familie. De har så de klarer seg, og alle arbeider for en av vingårdeier i distriktet. Men napoleonskrigene har tæret på menneskene i flere år, og hungersnød, høye skatter og vanstyre gjør at flere tenker på å emigrere til Amerika for å starte et nytt liv der.

Under det årlige Sankt Nikolaus-opptoget i desember 1816 treffer Hedda Albert, en ung mann som kjenner henne, men som hun har ikke lagt merke til før.

Ettersom vinter blir til vår, og Hedda blir bedre kjent med Albert, blir det bestemt at også familien Fischer skal reise til Amerika. De pakker de få eiendelene de har igjen, og reiser til Amsterdam. Om bord på skipet De Zee Ploeg er det mer enn 560 andre emigranter, alle med en drøm om et nytt liv.

Reisen blir dramatisk. Utenfor De britiske øyer råker skipet ut for storm, og driver masteløs i Nordsjøen. Det er ikke bare sult, sykdom og naturkreftene emigrantene må kjempe mot, men også en tyrannisk, nådeløs kaptein. Omsider settes kursen mot land, mot Norge.

Storm på emigrantskip (Collection of Maggie Land Blanck)

Når De Zee Ploeg kommer til Bergen, møter emigrantene nye vanskeligheter. De er fremmede i et ukjent land, de har ikke annet enn de skitne klærne de står og går i. Myndighetene står overfor en nesten uoverkommelig oppgave når de skal ta imot disse forkomne menneskene.

I tillegg til å følge Hedda, får vi også høre hvordan Bergens myndigheter takler krisen, og vi følger den unge Julius Reus og hans familie (bipersoner i Papirslottet), som har måttet flytte fra trygge, idylliske Alvøen og til Bergen, hvor de sliter for å få endene til å møtes.

En sann historie

Historien om De Zee Ploeg-emigrantene fortalte min venninne Marianne meg om. Hun var med på å planlegge en 200-årsmarkering for etterkommerne av dem som ble igjen i Bergen. Den var en gripende og dramatisk beretning, som har sterke paralleller til dagens flyktningekrise i Europa. Men dette skjedde i Norge.

Jeg ble inspirert til å skrive om hendelsene. Marianne ga meg en bok som var utgitt om De Zee Ploeg, og den ble mitt oppslagsverk.

Hedda og hennes familie er oppdiktet, men de fleste andre som er med, samt hendelsesforløpet, ligger tett opp til de faktiske hendelsene.

May Lis og innleser Lykke Kristine i studio

Første gang i Norge

De fremmede er den første romanen i Norge som er skrevet rett for lyd. Den har ikke vært utgitt tidligere.

Ideen om å gjøre noe litt annerledes går tilbake til nyåret 2013, da jeg lekte med ideen om å skrive bøker i sesonger og episoder, lik TV-serier. Med De fremmede fikk jeg muligheten til å skrive i sesonger og episoder, og det er også gøy at det er rett på lyd.

Som lydroman er den skrevet på en litt annen måte enn en bok, for den er tilpasset lytting når man driver med andre ting. Som å trene, gjøre håndarbeid, gå tur, gjøre husarbeid og stelle i hagen, eller når man er på vei til jobb eller er på ferie. Oppgavene går som en lek når man hører på lydbok.

Dette er et pionérprosjekt, og jeg er glad for å være prøveklut for Cappelen Damm.

De fremmede leses av dyktige Lykke Kristine Moen, som er skuespiller og sanger. Hun leser også inn Papirslottet, som også kommer på Storytel etterhvert.

Kos deg med De fremmede på øret! 

PS: Er du ennå ikke abonnent på Storytel? Du kan prøvelytte i to uker – helt gratis!